Fortum ja Elenia rakentavat sähkön varastointia sähköjärjestelmän tasapainon tarpeisiin ja sähkökatkojen vähentämiseksi

Fortum ja Elenia rakentavat sähkön varastointia osana älykkään sähköverkon kehitystä sähköjärjestelmän tasapainon tarpeisiin ja sähkökatkojen vähentämiseksi. Sähkön varastoinnista tulee osa Fortumin palvelua, jota sähköverkkoyhtiö Elenia hyödyntää varavoimana sähkökatkotilanteissa. Akusto liitetään Elenian keskijänniteverkkoon ja sähkökatkotilanteessa ne syöttävät sähköä rajatulle alueelle. Näin sähköt voidaan pitää päällä rajatussa saarekkeessa myös viankorjauksen aikana.

sahkonsiirto_helsinki_400

Kuva: Helen Oy

Fortum ja Elenia ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jossa yritykset sopivat energia-alalla uudenlaisen toimintamallin käyttöönotosta. Elenia ostaa varavoimapalveluita Fortumin omistamasta ja operoimasta akustosta, joka asennetaan Elenian verkkoalueella Pohjois-Pirkanmaalla Kuruun vielä tämän vuoden aikana. Akuston käyttöä testataan loppuvuodesta. 

Normaalitilanteessa akusto toimii osana Fortum Springin virtuaaliakkua, yhdessä tuhansien kotitalouksien lämminvesivaraajien kanssa, jossa sen kapasiteettia tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridin reservimarkkinoille säätövoimaksi.

- Sähkövarastojen tarve kasvaa sähkön tuotannon muuttuessa entistä vaihtelevammaksi uusiutuvien energiantuotantomuotojen, kuten tuulivoiman ja aurinkosähkön, määrän kasvaessa. Sähkön tuotanto ja kulutus on oltava joka hetki tasapainossa. Akustolla saamme tuotua markkinoille erittäin nopeaa säätövoimaa. Se pystyy reagoimaan nopeisiin tuotannon ja kulutuksen vaihteluihin monia perinteisiä voimalaitoksia nopeammin, sanoo liiketoiminnankehityspäällikkö Ilkka Alaperä Fortum Springistä.

Reservimarkkinoiden rinnalla akuston energia voidaan ottaa käyttöön Elenian asiakkaiden sähkönsaannin turvaamiseksi sähkökatkotilanteessa. Akusto kykenee turvaamaan yli sadan asiakkaan sähkönsaannin usean tunnin ajan.

- Akuston avulla sähköt ovat päällä asiakkaillamme ja samaan aikaan voimme korjata esimerkiksi myrskyn aiheuttamia verkkovaurioita, jotka muutoin katkaisisivat sähköt. Akustoon perustuva uusi toimintapa tuo uuden ulottuvuuden sähkökatkojen hoitoon. Tämä on uusi mahdollisuus pitää huolta sähkönjakelun varmuudesta poikkeustilanteissa ja tukee erinomaisesti säävarman verkon maakaapelointihankkeitamme, kertoo teknologiapäällikkö Jouni Pylvänäinen Elenia Oy:stä.

- Yhdistämällä akuston eri käyttötapoja meille tarjoutuu mahdollisuus rakentaa malli, jossa hyötyvät asiakkaat ja sähkömarkkinat. Tässä on ehdottomasti kyse maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisesta hankkeesta, sanoo kehitysjohtaja Tatu Kulla Fortumista.

Uusimmat artikkelit

18.6.2018 | Alan Uutiset

Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen markkinaehtoisesti merkittäviä määriä

Tuulivoima on Suomessa erittäin kilpailukykyistä ilman tukia. Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen tulevina vuosina runsaasti markkinaehtoisesti, mikä tulee muuttamaan koko Suomen sähköjärjestelmää.

Uusi teknologiakeskus avattu Kuopioon, kehittää uutta kromausmenetelmää Suomessa

Uudenlaista kromipinnoitusteknologiaa Suomessa kehittävä teknologiakeskus on avattu Kuopioon. Sen perustamista edelsi miljoonan euron rahoituskierros, jonka kuopiolainen kasvuyritys Savroc Oy keräsi rakentaakseen keskuksen ja kiihdyttääkseen teknologian kansainvälistymistä. TripleHard-pinnoite on jo patentoitu kansainvälisillä markkinoilla. Vastaavaa menetelmää ei ole maailmanmarkkinoilla. 

15.6.2018 | Tutkimus ja koulutus

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

Distence ja Houston Analytics yhteistyöhön – Teollinen IoT kohtaa tekoälyn

Yhteistyö mahdollistaa teollisille valmistajille helpon keinon siirtää toimintoketjunsa kertaheitolla tekoälyn ja alustatalouden aikakaudelle. Teolliset valmistajat voivat hyödyntää yhteistyön mahdollistamaa tiedon keruuta ja käyttämistä läpi koko toimintoketjunsa.

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Caverion vastaamaan Pohjoismaiden toiseksi suurimman avoimen palvelinkeskuksen valvonnasta ja ylläpidosta

Caverion ja Telia Finland ovat tehneet sopimuksen Telian rakennuttaman uuden Helsinki Data Centerin valvonnasta sekä kiinteistön ylläpidosta. Helsingin Pitäjänmäkeen valmistuva avoin palvelinkeskus on Pohjoismaiden turvallisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin.