Glaston tekee lasinjalostuksesta älykkäämpää

Glaston esitteli Glasstec -messuilla, kuinka keinoälyä ja lisättyä todellisuutta voidaan käyttää lasinjalostuksessa ja huollossa. Lisäksi Glaston ja Heliotrope esittelivät älylasiteknologian uusimpia kehityssuuntia.

glaston

- Älylasin potentiaali on valtava, ja älylasimarkkinan odotetaan kasvavan merkittävästi lähivuosien aikana. Lasinjalostusteknologian edelläkävijänä tavoitteemme on toimia toimialamme kehittäjänä ja kehittyvien teknologioiden vauhdittajana, sanoo Glastonin toimitusjohtaja Arto Metsänen.
Glastonin Kehittyvien Teknologioiden yksikkö tarjoaa konsultointi- ja suunnitteluapua äly- ja energialasin tuotantoon sekä aurinkoenergiasovelluksiin. Yksikkö myös myy ja toimittaa kyseisiä tuotantolinjoja.

- Kehittyvien Teknologioiden yksikön puitteissa olemme aktiivisesti mukana kehittämässä uusia lasiteknologioita ja niiden soveltamista käytäntöön. Älylasi voi esimerkiksi lisätä rakennusten asumismukavuutta ja turvallisuutta sekä säästää tai tuottaa energiaa, Arto Metsänen kertoo. 
Loppuvuodesta 2015 lähtien Glaston ja kalifornialainen Heliotrope Technologies ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Heliotropen kehittämän, NanoEC™ -nanoteknologiaan pohjautuvan ja dynaamisesti toimivan älylasituotteen kaupallistamiseksi. Projektin edetessä aikataulussaan Glaston ja Heliotrope valmistautuvat ensimmäisen pilottilinjan kaupalliseen lanseeraukseen kevään 2019 aikana.

Tukea uusille innovaatioille
Lasiteollisuus läpikäy tällä hetkellä suurta muutosta. Tukeakseen toimialan kehitystä ja uusien innovaatioiden syntymistä Glaston järjestää kesäkuussa 2019 Step Change -startup-tapahtuman Glass Performance Days -konferenssin yhteydessä.

Vuonna 2017 lanseeratun Step Changen tavoitteena on vauhdittaa toimialan kehitystä sekä tarjota kohtaamispaikka innovaattoreille, potentiaalisille kumppaneille, asiakkaille ja sijoittajille.

- Yleensä toimialamme startupeilta puuttuu kanavat, joiden kautta he pääsevät oikeiden tahojen puheille. GPD-konferenssi tarjoaa heille upeat verkostoitumispuitteet, sillä konferenssiin osallistuvat alamme johtohenkilöt ja asiantuntijat. Tavoitteemme vuoden 2019 tapahtumalle on vakiinnuttaa Step Changen asema toimialamme tärkeimpänä startup-tapahtumana, sanoo Glastonin koneliiketoiminnan johtaja Sasu Koivumäki
GPD Step Changen teema kesän 2019 konferenssissa on Smart Cities and Smart Buildings.

Digitaalisia ratkaisuja
Merkittävien tuotekehityspanostusten avulla Glaston tähtää kohti automatisoituja prosesseja ja reaaliaikaista asiakastukea. Messuilla Glaston esittelee, kuinka keinoälyä ja lisättyä todellisuutta käytetään lasin jalostamisessa ja huollossa.

- Edistykselliset ratkaisumme, kuten Insight Assistant, tuo koneen käyttäjälle avustajan, jota käyttämällä kone automaattisesti tavoittelee optimaalisia asetuksia. Insight Reporting tuo koneen käyttäjälle mahdollisuuden seurata konetta reaaliajassa, ja tuotantoa voi ohjata mistä päin maailmaa tahansa, Sasu Koivumäki kertoo.

Uusia teknologioita Glasstecissa
Glastonin kautta aikojen menestyksekkäimpään FC Series -lämpökäsittelylinjaan on lisätty uusia ominaisuuksia. Uusi versio, jossa automaation ja älykkään prosessiohjauksen tasoa on edelleen nostettu, on itse asiassa älykkään lasinjalostuksen mestariteos. Tämän huipputuotteen toimintaa esitellään päivittäin LIVE-karkaisuesittelyssä.

Glasstecissa yksi tärkeimmistä tuotelanseerauksista on Jumbo-sarjan kone, joka on suunniteltu hienostuneen, jumbokokoisen arkkitehtuurilasin lämpökäsittelyyn. Jumbo-sarjan kehittämisessä on hyödynnetty sitä osaamista ja kokemusta, mikä Glastonille on kertynyt 50 vuoden aikana, kun yhtiö on toimittanut korkeatason karkaisulinjoja maailmanlaajuisesti.

Messuilla Glaston esittelee lisäksi laminointiteknologian uusimmat kehitysaskeleet, joiden avulla lasinjalostajat pääsevät entistä korkeampaan ja tasaisempaan tuotantotasoon. Messujen aikana Glastonin laminointiteknologiaa esitellään lisätyn todellisuuden (AR) keinoin. 
Kiinnostus Glastonin edistyksellistä ProL-zone-päivitystuotetta kohtaan on tasaisesti kasvanut. Viime vuosien aikana Glaston on tehnyt lukemattoman määrän ProL-zone-päivityksiä maailmanlaajuisesti.

- Tilanteessa, jossa olemassa olevaa linjaa pitää modernisoida, on päivitystuote kustannuksiltaan edullisempia, ja myös koneen seisonta-aika jää lyhyemmäksi. Samalla päivitys tuo lisäkapasiteettia ja merkittävää energiansäästöä, sanoo huoltoliiketoiminnan johtaja Artturi Mäki.  

Glasstec messut järjestetään 23.-26.10.2018 Düsseldorfissa Saksassa. 

Uusimmat artikkelit

Tuuliturbiinin siiven eroosio-ongelma ratkesi tekoälyn avulla

Tuuliturbiinin siipimateriaalin eroosio sääolosuhteiden vaikutuksesta on ongelma, joka koskee koko tuulienergiasektoria. VTT:n antiAGE-projektissa materiaaliongelmaan löydettiin tekoälyn ja 3D-tulostuksen avulla toimiva ratkaisu.

Kaivostoiminta tehostuu uusien sensori-innovaatioiden avulla

Uusien röntgen- ja 3D-kuvantamisteknologiaan perustuvien sensorien sensorifuusiolla parannetaan mineraalivarojen 3D-mallinnusta ja tehostetaan arvometallien erottelua. VTT koordinoi sensorikehitystä yhdessä yritysten, kansainvälisten tutkimusinstituuttien sekä kaivosalan yhteisöjen kanssa X-Mine EU-projektissa. 

18.1.2019 | Tutkimus ja koulutus

T&k-kulut ajavat autonvalmistajia alliansseihin

Sähkö- ja robottiautojen kehittäminen on kallista puuhaa, samoin puhtaampien ajopelien rakentelu. Uusien autojen pilviä hipovat t&k-kustannukset pakottavat isotkin autonvalmistajat liittoumiin eli alliansseihin. Ford ja VW toimivat jo yhdessä, mikä lisää paineita vaikkapa Daimlerin ja BMW:n suuntiin.

17.1.2019 | Alan Uutiset

Kunnossapitopalveluihin erikoistunut Viafin Service ostaa Gasum Tekniikan

Gasum myy tytäryhtiönsä Gasum Tekniikka Oy:n teollisuuden kunnossapitokumppanille Viafin Service Oyj:lle. Yrityskauppa on osa Gasumin strategiaa keskittyä pohjoismaisten kaasumarkkinoiden ja energiainfrastruktuurin kehittämiseen. Kaupan odotetaan toteutuvan helmikuun loppuun 2019 mennessä. Yrityskaupassa Gasum Tekniikasta tulee osa Viafin Service-konsernia.

SKAL vaatii miljardin euron lisärahoitusta tiestölle; avaa keskustelun tavaraliikenteen päästövähennyksen keinoista

Kaasu on vaihtoehto kevyimmissä yhdistelmissä ja sähkö taajamien jakeluliikenteessä. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n laskelmien mukaan vielä vuonna 2045 yli 80 prosenttia maanteiden tavaraliikenteen energiankulutuksesta on kuitenkin nestemäistä dieseliä. Panostus uusiutuvista raaka-aineista valmistettuun dieseliin ja biokaasuun olisikin Suomen tavaraliikenteelle paras ympäristövalinta. 

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskeva ohje uudistettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistetun version painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskevasta ohjeesta. Ohjeessa kerrotaan, millaisia vaatimuksia painelaitesäädökset asettavat painelaitteiden käytönaikaisille korjaus- ja muutostöille.