https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Haasteita voimantuotantoon

Suomen ja pohjoismaiden sähkömarkkinoiden avautumisesta on pian kulunut 20 vuotta. Pohjoismaisiin markkinoihin on pääasiassa vaikuttanut Ruotsin ja Norjan sademäärä, sillä noin puolet Nordpool-alueen sähköstä syntyy vesivoimalla. Viime vuosien aikana sähkönsiirtoyhteyksiä Keski-Eurooppaan on vahvistettu, ja ajan myötä tämän suuren markkina-alueen ilmiöt alkavat näkyä myös Suomessa.

Suomen ja pohjoismaiden sähkömarkkinoiden avautumisesta on pian kulunut 20 vuotta. Pohjoismaisiin markkinoihin on pääasiassa vaikuttanut Ruotsin ja Norjan sademäärä, sillä noin puolet Nordpool-alueen sähköstä syntyy vesivoimalla. Viime vuosien aikana sähkönsiirtoyhteyksiä Keski-Eurooppaan on vahvistettu, ja ajan myötä tämän suuren markkina-alueen ilmiöt alkavat näkyä myös Suomessa.

Saksassa aurinko- ja tuulivoimakapasiteetti oli vuoden 2012 lopussa noin 65 GW ja sen arvioidaan olevan 10 vuoden kuluttua 110 GW. Korkean syöttötariffinsa vuoksi aurinko- ja tuulivoima mahtuvat aina markkinoille syrjäyttäen perinteisiä fossiilisin polttoainein toimivia voimalaitoksia. Aurinko- ja tuulivoiman tuotantoon ja siten myös sähköntuotannon marginaaliskustannuksiin vaikuttavat vuorokausirytmin mukaiset luonnonilmiöt. Tuotannon vaihtelut Saksassa ovat vuorokauden sisällä jopa kaksi kertaa Suomen maksimikulutuksen verran. Saksassa on jo nyt nähty negatiivisia sähkön hintoja! Vastaavasti nähdään erittäin korkeita hintapiikkejä taivaan pimetessä ja tuulen tyyntyessä. Perinteisten voimalaitosten tehtävä on täyttää tämä tuotannon ja kulutuksen välinen kuilu.

Kasvavan hintavaihtelun vuoksi tulevaisuudessa voimalaitosten on oltava ennen kaikkea joustavampia. On pystyttävä mahdollisimman alhaisiin minimitehoihin ja nopeisiin käynnistysaikoihin, ja hintahuippuihin on pystyttävä reagoimaan nopeasti. Ansaintamahdollisuus on korkeiden hintojen aikaan, jolloin myös korkea käytettävyys on erittäin tärkeää.

Peruskuormakäyttöön suunnitellut voimalaitokset ovat haasteen edessä. Perusteet, joiden mukaan laitos on aikanaan päätetty rakentaa, eivät enää pidä paikkaansa. Jos laitos ei pysty vastaamaan markkinoiden vaatimuksiin, ansaintamahdollisuus menetetään. Kehittämistoimiin on ryhdyttävä, ennen kuin on myöhäistä!

Pekka Pirkkala

Jyrki Hanioja

Voimalaitoksen päällikkö,

Vuosaaren voimalaitokset,

Helsingin Energia

Promaint ry:n hallituksen jäsen

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.