https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Haasteita voimantuotantoon

Suomen ja pohjoismaiden sähkömarkkinoiden avautumisesta on pian kulunut 20 vuotta. Pohjoismaisiin markkinoihin on pääasiassa vaikuttanut Ruotsin ja Norjan sademäärä, sillä noin puolet Nordpool-alueen sähköstä syntyy vesivoimalla. Viime vuosien aikana sähkönsiirtoyhteyksiä Keski-Eurooppaan on vahvistettu, ja ajan myötä tämän suuren markkina-alueen ilmiöt alkavat näkyä myös Suomessa.

Suomen ja pohjoismaiden sähkömarkkinoiden avautumisesta on pian kulunut 20 vuotta. Pohjoismaisiin markkinoihin on pääasiassa vaikuttanut Ruotsin ja Norjan sademäärä, sillä noin puolet Nordpool-alueen sähköstä syntyy vesivoimalla. Viime vuosien aikana sähkönsiirtoyhteyksiä Keski-Eurooppaan on vahvistettu, ja ajan myötä tämän suuren markkina-alueen ilmiöt alkavat näkyä myös Suomessa.

Saksassa aurinko- ja tuulivoimakapasiteetti oli vuoden 2012 lopussa noin 65 GW ja sen arvioidaan olevan 10 vuoden kuluttua 110 GW. Korkean syöttötariffinsa vuoksi aurinko- ja tuulivoima mahtuvat aina markkinoille syrjäyttäen perinteisiä fossiilisin polttoainein toimivia voimalaitoksia. Aurinko- ja tuulivoiman tuotantoon ja siten myös sähköntuotannon marginaaliskustannuksiin vaikuttavat vuorokausirytmin mukaiset luonnonilmiöt. Tuotannon vaihtelut Saksassa ovat vuorokauden sisällä jopa kaksi kertaa Suomen maksimikulutuksen verran. Saksassa on jo nyt nähty negatiivisia sähkön hintoja! Vastaavasti nähdään erittäin korkeita hintapiikkejä taivaan pimetessä ja tuulen tyyntyessä. Perinteisten voimalaitosten tehtävä on täyttää tämä tuotannon ja kulutuksen välinen kuilu.

Kasvavan hintavaihtelun vuoksi tulevaisuudessa voimalaitosten on oltava ennen kaikkea joustavampia. On pystyttävä mahdollisimman alhaisiin minimitehoihin ja nopeisiin käynnistysaikoihin, ja hintahuippuihin on pystyttävä reagoimaan nopeasti. Ansaintamahdollisuus on korkeiden hintojen aikaan, jolloin myös korkea käytettävyys on erittäin tärkeää.

Peruskuormakäyttöön suunnitellut voimalaitokset ovat haasteen edessä. Perusteet, joiden mukaan laitos on aikanaan päätetty rakentaa, eivät enää pidä paikkaansa. Jos laitos ei pysty vastaamaan markkinoiden vaatimuksiin, ansaintamahdollisuus menetetään. Kehittämistoimiin on ryhdyttävä, ennen kuin on myöhäistä!

Pekka Pirkkala

Jyrki Hanioja

Voimalaitoksen päällikkö,

Vuosaaren voimalaitokset,

Helsingin Energia

Promaint ry:n hallituksen jäsen

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.