https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Huolellinen automaatiosuunnittelu estää virhehankinnat

Teollisuuslaitoksille hankitaan vuosittain uusia koneita esimerkiksi tuotantoprosessia parannettaessa tai konekantaa päivitettäessä. Hankinnoissa on usein kipukohtia, joista seuraa turhia kuluja ja aikataulun ylityksiä. Isoja ongelmia aiheuttavat puutteellinen tai kokonaan puuttuva esisuunnittelu, sekä tiedonpuute toimittajaa valittaessa. Miten ongelmat voitaisiin ehkäistä?

 

mp

Jos konetarjouksia pyydetään määrittelemättä tarkkaan omat tarpeensa – kuten mitä uuden koneen on tarkoitus tehdä ja miten se nivoutuu olemassa oleviin koneisiin ja prosesseihin – saadaan nippu vertailukelvottomia tarjouksia. Kukin tarjoaja käsittää tarjouspyynnön omalla tavallaan.

Jos tarjouksista se edullisimmalta vaikuttava valitaan mutta onkin väärä, joudutaan usein lisäämään huomiotta jääneitä palasia kiireellä, jotta tuotantoa päästään jatkamaan. Lisäykset ja niiden vaatima työ eivät sisälly budjettiin, mikä voi johtaa turhiin kiistoihin toimittajien ja alihankkijoiden kanssa.

Esisuunnitteluvaiheessa asiantunteva suunnittelija voi vielä esittää kysymyksiä, joita tilaaja ei ole osannut ottaa huomioon. Tarkennukset parantavat hankintaa ja varmistavat sen sopivuuden kokonaisuutena tehtaan prosesseihin.

Esisuunnittelun kustannus vähänkin isommissa konehankinnoissa on tyypillisesti muutaman prosentin luokkaa, kun taas pettäneet aikataulut ja lisätyöt tulevat yleensä huomattavasti kalliimmiksi.

Kaupantekotilanteessa astutaan huoltoansaan

Toisinaan uutta konetta hankittaessa ei aseteta vaatimuksia koneen dokumentaatiolle. Tällöin myyjältä saattaa saada sähköasennusten ja automaation sovellusohjelmista erittäin onnettomat dokumentit, esimerkiksi vain paperilla tai kehnona konesuomennoksena. Tämä tekee koneen liittämisestä ja huollosta vaikeaa – joskus jopa mahdotonta.

Dokumenttien laatu pitää varmistaa viimeistään kaupantekovaiheessa. Nämäkin virheet pystyy välttämään konsultoimalla ajoissa sähkö- ja automaatioasiantuntijaa.

Toimittajat ovat myös tehneet automaation sovellusohjelmiin salasanasuojattuja osia, joihin oma tai kumppanin kunnossapito ei pääse käsiksi. Tällöin hankalissa vikatilanteissa ja muutostöissä ei ole mitään tehtävissä paikallisin voimin, vaan asiakas on täysin konetoimittajan hinnoittelun ja palvelujen saatavuuden varassa. 

Lisäksi konetoimitukseen sisältyvien komponenttien tyyppien tarkastelu olisi tilaustilanteessa järkevää, ettei mukana tulisi hyvin eksoottisia komponenttimerkkejä ja -tyyppejä, joita ei tahdo varaosana löytää.

Vanhakin laite nuortuu ohjausjärjestelmää päivittämällä

Tuottavuutta voidaan parantaa koneita uusimattakin. Vanhan laitteen automaatiojärjestelmää päivittämällä voidaan vähentää tuotantolinjan häiriöitä ja nostaa kapasiteettia. Koneen käyttöliittymä voidaan ohjelmoida helpommaksi hallita. Tällaiset muutokset maksavat usein itsensä takaisin nopeastikin. Koneturvallisuutta voidaan parantaa lisäämällä turvalaitteita ja päivittämällä turvallisuuteen liittyvää ohjausjärjestelmää.

– Mikäli vanhojen järjestelmien aiheuttamia riskejä ei ole tiedostettu ja kriittisissä paikoissa varauduttu, laiterikon sattuessa voi tuotanto seistä yllättävänkin pitkään. Automaatiosuunnittelijana sitä toivoisi pääsevänsä tukemaan asiakasta heti esisuunnitteluvaiheessa, jolloin ratkaistaan iso osa koneen elinkaaren kustannuksista,  painottaa automaatiosuunnittelutiimin vetäjä Janne Laitinen Maintpartnerilta.

– Kaiken kaikkiaan sähkö- ja automaatiosuunnittelu vaikuttaa merkittävästi siihen, miten nopeasti vika- ja häiriötilanteissa löydetään tuotannon keskeytymisen syy.

Teollisuuden käyttö- ja kunnossapitopalveluyritys Maintpartnerilla on useita kokeneita teollisuuden sähkö- ja automaatioasiantuntijoita Suomessa ja Ruotsissa.

– Teemme töitä laidasta laitaan, onpa useilla pitkän linjan suunnittelijoillamme prosessisuunnitteluosaamistakin, jolloin voimme esimerkiksi mekaanisessa puuteollisuudessa hoitaa yhdellä kertaa kahden henkilön työt, summaa Laitinen.

www.maintpartner.fi

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.