https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kahvipaahtimon hukkalämpö hyödyksi Helenin lämpöverkkoon

Helen ja Paulig valjastavat yhteisessä pilotissa hukkalämmön hyötykäyttöön Pauligin kahvipaahtimolla Vuosaaressa. Lämpöä voidaan kerätä uudenlaisella teknisellä ratkaisulla talteen niin paljon, että määrä vastaa 1000 kerrostalokaksion vuotuista lämmöntarvetta.

paulig

Paulig tehostaa ratkaisullaan Vuosaaren paahtimon kahvinpaahtolinjojen energiatehokkuutta. Samassa yhteydessä paahtimoon rakennetaan lämmöntalteenottojärjestelmä, jonka avulla paahtimon omien tarpeiden yli jääneet hukkalämmöt voidaan kierrättää Helenin lämpöverkkoon. Kaksisuuntaisessa lämpömarkkinassa eli avoimessa kaukolämmössä yritys tai kiinteistö voi sekä ostaa kaukolämpöä että myydä tuottamaansa lämpöä energiayhtiölle. Helen ostaa kaukolämpöverkkoon soveltuvaa teollisuuden prosessilämpöä ja hyödyntää sen Helsingin lämmittämisessä.

– Lämmöntalteenotto toteutetaan paahtoprosessissa, jossa lämpöä syntyy eniten. Hyödynnämme talteenotetun lämmön ensisijaisesti ohjaamalla sen omaan lämmityskäyttöömme. Loput lämmöstä jatkaa matkaansa Helenin kaukolämpöverkkoon. Idea Vuosaaren paahtimon lämmöntalteenotosta syntyi yhteisen energiatehokkuuskartoituksen myötä ja on osa vastuullista toimintaamme. Kun hankkeelle löytyi sopiva yhteistyökumppani, päätös hankkeeseen ryhtymisestä oli helppo, kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Timo Tuukkanen Pauligilta kertoo.

Kahvin paahtamisesta voidaan saada hukkalämpöä kiertoon niin paljon, että se vastaa 1000 kerrostalokaksion vuotuista lämmöntarvetta. Uusi lämmöntalteenottojärjestelmä otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.

Uusia mahdollisuuksia energian kierrättämiselle?

Koko Pauligin Vuosaaren paahtimon energiankäyttö perustuu uusiutuviin energianlähteisiin. Paulig paahtaa kaiken kahvinsa Suomessa puhtaasti biokaasulla, ja Vuosaaren paahtimolla biokaasua on hyödynnetty elokuusta 2015 alkaen. Paulig on ostanut jo aiemmin uusiutuvaa kaukolämpöä tehtaan tilalämmitykseen.

– Teemme vastuullisuustyötä pitkäjänteisesti ja panostamme toiminnassamme erityisesti energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Siirtyessämme paahtamaan kahvimme neljä vuotta sitten Vuosaaressa biokaasulla saimme leikattua kasvihuonepäästöjä jopa 90 % eli lähes 2700 tonnia vuodessa. Tänä päivänä biokaasulla pyörivät Suomen kahvipaahtimoidemme lisäksi myös Ruotsin mauste- ja tortillatehtaamme, Pauligin kahvipaahtimoista vastaava johtaja Jorma Varis kertoo.

Lämmöntalteenottoprosessia on vielä mahdollista tehostaa lämpöpumppujen avulla.

– Hallituksen kaavailema mahdollinen energiaverouudistus kaukolämpöverkkoihin lämpöä tuottavien lämpöpumppujen sähköverotuksessa avaisi aivan uusia mahdollisuuksia energian kierrättämiseen konesaleista ja teollisista prosesseista, sanoo johtaja Marko Riipinen Helenistä.

– Helen hakee aktiivisesti Helsingin alueelta löytyviä ylijäämälämpöjä. Tulevaisuudessa yhä merkittävämpi osa kaupungin lämmityksestä perustuu kierrätyslämpöön. Jo nykyisin Helsingin lämpimän kesäpäivän lämmitystarpeesta noin puolet on erilaisia kierrätyslämpöjä, Riipinen kertoo.

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.