https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kauhavan Kaukolämpö Oy siirtyy tuoreen puun polttoon

Kuntien lämpölaitokset voisivat tuoreen tiedon mukaan tuottaa tarvittavan lämmön jopa kolmanneksen pienemmällä hakemäärällä polttamalla tuoretta puuta. Tuoreen puun polttamisen edut huomattiin Kauhavan Kaukolämpö Oy:ssä vahingossa, kun lämpölaitoksen kattilaan ajettiin poltettavaksi tuoretta haketta. 

kauhavan_kaukolämpo

Kuvaaja: Jarmo Vainionpää

Tuore puu palaa kuumana ja puhtaasti, kun sitä poltetaan lämpökattilassa yli kahdeksansadan asteen lämpötilassa.

– Se on äärettömän hyvä polttaa, koska siinä on paljon kaasumaisia polttoaineita ja siksi se palaa paremmin ja puhtaasti. Meidän hiilidioksidipäästömme ovat lähes nolla, vakuuttaa toimitusjohtaja Ari-Matti Mattila YLE uutisten mukaan.

Kunnallisilla lämpölaitoksilla on tuoreen puun polttamiseen riittävän tehokkaita kattiloita. Kauhavan lisäksi muun muassa Laihian Nuukalämpö on aloittanut koeajot ja Vantaan Energia miettii tuoretta puuta vaihtoehdoksi uuteen biolaitokseensa.

Entä, miksi tuore puu palaa kuumana?

Yli 800 asteen lämpötilassa puu ei käytä ylimääräistä happea, joka jäähdyttää palamisprosessia. Kaikki käytössä oleva happi kuluu eikä häkää tule juuri lainkaan.

Tuoreen puun ja varsinkin tuoreen talvella korjatun puun lämpöarvo on siis suurempi kuin kuivatun. Tuoreessa puussa on reilusti haihtuvia aineita, terpeenejä, pihkaa, öljyjä ja alkoholeja, jotka palavat hyvin ja kuumana. Puun kuivaessa iso määrä näitä palavia aineita haihtuu veden mukana.

- Jo hyvin pitkään on ounasteltu, että puissa on energiapitoisia haihtuvia aineita. Viimeaikaisilla tutkimuksilla on selvitetty, että keväällä lämpötilan noustessa havupuiden rungoista erittyy kuoren läpi hyvin energiapitoisia yhdisteitä. On selvää, että puiden rungoissa tapahtuu syksyllä kemiallisia reaktioita, joilla puu varustautuu pakkasten tuloon, jotta elävä solukko ei jäätyisi. Aivan vastaavasti autoilijat huolehtivat syylareiden pakkaskestävyydestä hyvin energiapitoisilla aineilla, Helsingin yliopiston emeritusprofessori Jouko Laasasenaho kertoo Promaint-lehdelle.

Vähemmällä polttoaineella sama lämpö

Helsingin ja Vaasan yliopiston tutkijat sekä Seinäjoen AMK selvittävät parhaillaan tuoreen puun polton vaikutuksia. Tutkijat selvittävät muun muassa polttoaineen kulutusta aiempaan verrattuna. Jo nyt arvioidaan, että tuoretta puuta tarvitaan samaan lämmöntuotantoon jopa kolmannes aiempaa vähemmän. 

Kauhavan lämpölaitoksen hyötysuhde on muutoksen myötä noussut yli 90 prosentin. Tuoreen puun poltossa saadaan hyötyä myös lämmön talteenotosta. Kauhavan lämpölaitoksen piipusta kohoava savukaasu on vain 40-asteista. Savukaasut pestään matkalla ja lämpöpumppu tiivistää vesihöyryn vedeksi. Prosessissa ainakin kolmannes savukaasujen lämmöstä saadaan talteen.

Lämpölaitoksiin on kehitetty uudenaikainen lämmön talteenottolaitos. Puun palaessa höyryyntymiseen kulunut energia saadaan lähes kokonaan talteen, kun höyry tiivistyy pakokaasujen lämmönvaihtimessa. Kauhavan laitostoimittaja on KPA Unicon ja siihen kuuluva lämmön talteenotto on Caligo Industrian kehittämä.

- Edelleen on Suomessa paljon lämpölaitoksia, joissa savukaasujen lämpötila on liian korkea ja siksi piipun kautta menee taivaalle paljon lämpöä ja myös päästöt ovat korkeat. Uutta suomalaista tekniikkaa on kuitenkin kehitetty ja patentoitu keskikokoisia lämpölaitoksia varten. Juuri näillä uusilla menetelmillä on Kauhavalla saatu erinomaisia tuloksia, Laasasenaho päättää.

www.kauhavankaukolampo.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.