https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kiertotalouden liiketoimintamalleja teollisuuden käyttöön

SHIFT Business Festivalin perjantaissa puhuttiin kiertotalouden tulevaisuuden näkymistä. Kiertotaloudessa on kyse siitä, että toisen teollisuudenalan roska on toisen teollisuudenalan raaka-aine. Tavoitteena on tehdä ympäristöystävällistä liiketoimintaa tuottavuudesta tai tuloksesta tinkimättä.

circular_economy_panel-shift-2019-julius-toyryla

SHIFT Business Festival järjestetään Turussa seuraavan kerran 29.–30.8.2019. Teema Shapeshifting Intelligence tutkii älykkään liiketoiminnan erilaisia ulottovuuksia. Kuva: Julius Töyrylä

Kiertotalouden menetelmien käyttöönottoon painostavat niin kuluttajat kuin säädökset, ja käytännön toimintatavoille ja osaamisen kehittämiselle on siksi huomattava tarve.

- Erityisesti muovia paljon käyttävät yritykset siirtyvät tulevaisuudessa ekologisempiin ratkaisuihin. Kierrätysmuovin osuus raakamateriaalista lisääntyy, Nesteen Risto Vapola kommentoi.

- Tulevaisuudessa tämän hetken lineaariset liiketoimintamallit eivät enää ole kilpailukykyisiä”, Vapola sanoi. Asiakaskunnan arvopohjaiset vaatimukset täyttääkseen liiketoimintamallien on jatkossa oltava osa ekosysteemiä ja näin tuottaa hyötyä myös yrityksen ulkopuolelle.

Sulapackin Maija Pohjakallion mukaan tämä kehityssuunta ei johdu pelkästään kuluttajien valinnoista, sillä myös rahoittajat kiinnittävät huomiota kestävyyteen.

- Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että yrityksen taloudellinen menestys liittyy selkeästi sen toiminnan kestävyyteen. Näin ollen sekä asiakkaat että rahoittajat arvioivat yrityksiä enenevässä määrin kiertotalouden toteutumisen näkökulmasta.

Pohjakallion mukaan kestävyyttä tulee arvioida koko prosessin näkökulmasta. Yksittäisten ekologisten tuotteiden tuottaminen lineaarisella liiketoimintamallilla ei siis riitä, vaan kiertotalous tulee omaksua koko yrityksen laajuisesti.

- Lineaariset liiketoimintamallit törmäävät väistämättä jossain vaiheessa markkinoiden asettamiin, operatiivisiin, lakisääteisiin tai muihin liiketoiminnan riskeihin. Tulevaisuuden liiketoiminnassa ei ole kysymys pelkästään voiton tuottamisesta, vaan myös sosiaalisen hyvän tuottamisesta sekä ympäristöstä huolehtimisesta.

Ollakseen kilpailukykyinen kiertotalouteen pohjautuva liiketoimintamalli siis vaatii yhteistyötä.

- Yhteistyön on jatkuttava koko arvoketjun läpi, ja sitä varten on löydettävä oikeanlaiset kumppanit, Vapola summasi.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.