https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Koneurakoitsija - näillä vinkeillä saat polttoainekustannusten nousun kuriin

Viimeaikainen ja edelleen jatkuva raju polttoaineen hinnannousu pakottaa koneurakoitsijoita miettimään keinoja, miten pitää kustannukset kurissa ja toisaalta miten nostaa omia urakointitaksoja. 

koneurakka

Raskaimmissa konetöissä polttoaineen litrahinnan nousu on nostanut työn tuntikustannusta viime keväästä jopa kymmenellä eurolla. Tämä on pois urakoitsijan tuntipalkasta, jos omia kustannuksia ei pysty vähentämään tai viemään hinnan nousua urakointitaksoihin, toteaa TTS Työtehoseura.  

Mikäli voimassa olevissa urakointisopimuksissa ei ole mainintaa hinnan tarkastuksista kesken kauden, voi asian silti ottaa asiakkaan kanssa esille ja yrittää neuvotella. Uusiin urakointisopimuksiin on tärkeää sisällyttää urakoitsijan mahdollisuus tarkistaa taksaa polttoaineen hinnan merkittävästi muuttuessa. Tällaisen polttoainelausekkeen voi sitoa esimerkiksi moottoripolttoöljyn tilastollisiin hinnan muutoksiin. 

Polttoaineen kulutus seurantaan 

Vaikka polttoaineen hinnan nousua ei välittömästi pystyisi viemään taksoihin, aina on mahdollista vaikuttaa omaan polttoaineen kulutukseen. Nyt jos koskaan kannattaa pyrkiä säästämään polttoaineen kulutusta konetöissä. Oma ajotapa vaikuttaa kulutukseen merkittävästi, oli kyseessä mikä tahansa kulkupeli. Oman koneen polttoaineen kulutusta on syytä seurata ja monissa uudemmissa traktoreissa se onkin helppoa esimerkiksi suoraan traktorin näytöltä. Kulutusta voi seurata myös pitämällä kirjaa tankatuista litroista ja koneen käyttötunneista. 

Muista ennakoiva ajotapa 

Nykyaikaisten traktorien dieselmoottorit ovat polttoainetaloudeltaan vanhoja traktoreita parempia ja portaattomat vaihteistot pyrkivät kuormittamaan moottoria optimaalisesti. Ennakoivalla ajotavalla turhia kiihdytyksiä karsimalla ja moottorijarrutuksilla voi säästää polttoainetta. Kaasu pohjassa ajoa kannattaa välttää ja esimerkiksi maantieajossa taloudellinen ajotapa tarkoittaa moottorin kierrosluvun pitämistä alle 2000 r/min. 

Koneet kannattaa pitää kunnossa ja huollettuina. Polttoaineen säästön lisäksi säästöä tulee koneiden käyttöiän pidentymisestä. Maantieajossa ja kuljetustöissä esimerkiksi liian alhaiset rengaspaineet lisäävät vierintävastusta ja polttoaineen kulutusta merkittävästi. 

Töiden ja reittien etukäteissuunnittelu 

Polttoaineen kulutukseen voi vaikuttaa myös muualla kuin kuskin penkillä. Töiden toteutusta etukäteen suunnittelemalla, ajoreittejä optimoimalla ja hukka-ajoja välttämällä voi saavuttaa sekä kustannusten että työajan säästöä itse työssä. Koneiden koko ja teho kannattaa mitoittaa kyseiseen työhön sopivaksi ja pyrkiä mahdollisimman tasapainoisiin koneketjuihin. 

TTS-Kone avuksi konekustannusten laskentaan ja urakoinnin hinnoitteluun 

TTS-Kone on Työtehoseuran kehittämä ja ylläpitämä helppokäyttöinen nettiohjelma, jolla voi laskea traktorin ja eri työkoneiden yksikkökustannuksia ja hinnoitella omia urakointitöitä. Esimerkiksi polttoaineen hinnan nousun vaikutuksen eri urakointitöiden tuntihintaan saa sillä helposti selville. TTS-Kone sisältää yli 270 esimerkkilaskelmaa koneista ja laitteista, joiden pohjalta omien kustannuslaskelmien laadinta on helppoa. Ohjelma sisältää myös sähköisen huoltokirjan, johon on helppo kirjata koneiden huollot ja korjaukset ja seurata kunnossapitokustannuksia.

Ohjelma löytyy osoitteesta  https://ttskone.tts.fi

Tulossa ”Kustannukset kuriin koneurakoinnissa” -webinaari  

Keskiviikkona 23.3 klo 18–20 järjestetään kaikille avoin ja maksuton webinaari koneurakoinnin kustannuksista. Webinaarissa avataan konetyön kustannuksiin liittyviä tekijöitä, mm. miten urakoitsija voi kustannuksiin vaikuttaa ja panosten hintamuutoksiin varautua. Illan pääpuhujana on Ari Pihlajavaara Koneyrittäjistä. Lisäksi tilaisuudessa esitellään TTS-Kone -ohjelmaa sekä TTS:n urakointihintakyselyn tuloksia. 

Tapahtuman järjestää Urakalla eteenpäin -hanke, joka toimii Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueilla. Hanketta vetää Työtehoseura yhdessä paikallisten MTK-liittojen kanssa. Hanke saa rahoitusta Manner-Suomen maaseutuohjelmasta.

Webinaariin ja hankkeen muihin tuleviin tapahtumiin ilmoittautuminen hankesivulla  www.tts.fi/urakalla_eteenpain  

Uusimmat artikkelit

21.6.2022 | Alan Uutiset

ESG näkyy nyt ylimmän johdon agendalla - yli kolmannes eurooppalaisista yrityksistä palkannut kestävän kehityksen johtajan

Vuonna 2021 kansainvälisissä yrityksissä nimitettiin enemmän kestävän kehityksen johtajia kuin viitenä edellisenä vuotena yhteensä, ilmenee PwC:n globaalin strategiakonsultointiin erikoistuneen yksikön Strategy&:n tutkimuksesta.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

15.6.2022 | Tutkimus ja koulutus

Uusilla ruoantuotantoteknologioilla vauhtia Suomen ilmastotavoitteisiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä.

Metron turvallisuutta parannetaan – jopa 40 vuotta vanhoja järjestelmiä uudistetaan

Metro on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla pian 40 vuoden ajan. Osa metrossa käytetyistä järjestelmistä on alkuperäisiä, ja ne alkavat tulla elinkaarensa päähän. Vanhojen järjestelmien uusimiseksi laadittu hankesuunnitelma oli 14.6. käsittelyssä HKL:n johtokunnassa. Hankkeen käsittely jatkuu syksyllä Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.

Automatisointi lievittää logistiikan työvoimapulaa

Finn-ID:n toimitusjohtaja Janne Pyrrö ja teknologiajohtaja Kari Hänninen kertovat, että esimerkiksi logistiikka-alalla robottien harteille voidaan ulkoistaa uuvuttavat ja toisteiset tehtävät.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.