Kustannussäästöä energiatehokkailla LED-valoputkilla
Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä arviolta yli kymmenesosa kuluu valaistukseen. Valaistus onkin usein suurin yksittäinen sähköenergian kuluttaja kiinteistöissä.
Kiinteistön valaistuksen päivittäminen energiatehokkaampaan ratkaisuun on yksi kannattavimmista ja vaivattomimmista tavoista säästää energiaa ja samalla pitää energiakustannukset kurissa. Esimerkiksi energiatehokkailla LED-valoputkilla voidaan, verrokkivalonlähteen tyypistä ja iästä riippuen, saavuttaa 50–90 prosentin energiansäästö vanhaan ratkaisuun verrattuna.
Pienemmän energiankulutuksen lisäksi kustannussäästöä saadaan asennus- ja huoltokuluista, sillä LED-valoputkien käyttöikä on tyypillisesti 3-5 -kertainen, pitkäikäisimpien jopa yli 10-kertainen, tavalliseen loisteputkeen verrattuna.
Esimerkki: Valaistuksen säästöpotentiaali tuotantotiloissa
Esimerkkilaskelmassa tuotantotilassa olevat vanhat loisteputket korvataan LED-valoputkilla. Valaisimien lukumäärä ja asennuspaikat säilyvät tilassa ennallaan. Energiansäästö on vuodessa noin 170 MWh, mikä tarkoittaa noin 67 prosenttia säästöä. Kustannussäästöt ovat vuodessa yli 15 000 euroa ja viidessä vuodessa noin 67 500 euroa. Laskelmassa on energiansäästön lisäksi huomioitu materiaali- ja ylläpitokustannukset. Investoinnin laskennallinen takaisinmaksuaika on 11 kuukautta. Samalla myös hiilidioksidipäästöt pienenevät yli 37 000 kg vuodessa.
Valaistus myös palveluna
Laadukas, pitkäikäinen valaistusratkaisu säästää paitsi energiaa myös rahaa: kunnossapidon tarve vähenee, sillä huoltokustannukset poistuvat parhaimmassa tapauksessa lähes kokonaan. Esimerkiksi 125 000 käyttötunnin teollisuuslaatuinen LED-valoputki kestää 24h/vrk paloajallakin huoneenlämmössä poltettuna noin 14 vuotta, kun tavanomaisia 40 000 käyttötunnin LED-valoputkia vastaavassa ajassa on vaihdettu uusiin jo kolmesti. Laadukas nykyaikainen valaistus nostaa myös kiinteistön arvoa.
Energiatehokkaaseen valaistukseen investoiminen maksaa itsensä myös nopeasti takaisin. Tiloissa, joissa on korkea käyttöaste ja valot palavat pitkään (jopa 24h/vrk), saadaan luonnollisesti aikaan suurimmat säästöt ja lyhin takaisinmaksuaika. Isoissa kohteissa vuosittainen sähkölasku voi pienentyä jopa kymmenillä tuhansilla euroilla.
Tänä päivänä valaistuksen voi hankkia tiloihinsa usein myös palveluna, jolloin alkuinvestointi on asiakkaalle nolla euroa. Palvelukokonaisuuteen voi kuulua tuotteiden lisäksi esimerkiksi asennus- ja ylläpitotyöt muutaman vuoden sopimuskauden ajan. Asiakas maksaa palvelusta kuukausimaksun, joka on tyypillisesti pienempi kuin kertyvät kuukausisäästöt.
LED-valoputki loisteputken korvaajana
LED-valoputki voidaan asentaa suoraan suurimpaan osaan T8-loisteputkivalaisimia. LED-valoputken moninkertainen käyttöikä tavanomaisiin loisteputkiin verrattuna alentaa valaistukseen liittyviä ylläpitokustannuksia merkittävästi. Vanha valaisinrunkokin saa lisää käyttövuosia LED-valoputkiin siirryttäessä, kun valaisimen kuristin ei rasitu enää samassa määrin ja putkenpitimiin kohdistuva lämpörasitus pienenee.
Integroituihin valaisimiin verrattuna LED-valoputkilla on myös etunsa. Kansainvälinen LED-valoputkistandardi EN62776 takaa yhteensopivien korvaavien lamppujen löytymisen vanhaan T8-asennukseen nyt ja tulevaisuudessa. Kukaan ei kuitenkaan voi taata, että integroidun valaisimen mallia tai valmistajaa olisi olemassa edes enää tuotteen takuuaikaa, mistä onkin maailmalla jo paljon esimerkkejä. LED-valoputkia käytettäessä valaistuksen voi kuitenkin päivittää uusimpaan teknologiaan pelkällä putken vaihdolla ja vaihto- ja huoltotyö on yksinkertaista ja edullista.
LED-valoputkia moneen tarkoitukseen
Tänä päivänä markkinoilla olevat LED-valoputket voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään niiden laadun ja käyttötuntimäärän mukaan:
1. kotikäyttöön tarkoitetut kuluttajalaatuiset tuotteet, joiden käyttöikä vaihtelee 15 000 - 30 000 tunnin välillä
2. niin sanotut ammattilaatuiset tuotteet, joiden käyttöikä on 30 000 – 75 000 tuntia. Nämä tuotteet sopivat tiloihin, joiden käyttöaste on 8-10 h/vrk, esimerkiksi toimistojen ja liiketilojen yleisvalaistukseen erityisesti avonaisissa valaisimissa.
3. niin sanotut teollisuuden vaatimustason ylittävät tuotteet, jotka laatunsa ja pitkän käyttöikänsä vuoksi tulevat elinkaarikustannuksiltaan kaikkein edullisimmiksi. Tällaisten tuotteiden elinikä on 75 000 – 125 000 tuntia, ja ne sopivat erityisesti haastaviin olosuhteisiin ja korkean, jopa 24h/vrk, käyttöasteen tiloihin sekä suljettuihin muovikuvullisiin valaisinrunkoihin.
Käyttökohteeseen sopivan LED-valoputken valinta on avainasemassa silloin, kun halutaan valita elinkaariarvoltaan paras ratkaisu. Laatuun satsaaminen tuottaa tyypillisesti pidemmällä aikavälillä parhaan tuloksen.
Lisäksi kannattaa muistaa elektroniikan nyrkkisääntö, jonka mukaan elektroniikan todellinen käyttöikä puolittuu, kun käyttöympäristön lämpötila nousee kymmenen astetta. Korkeassa katonrajassa lämpötila on helposti 10 astetta korkeampi kuin työskentelykorkeudessa – samoin suljetussa valaisimessa LED-valoputken käyttöympäristön lämpötila nousee edelleen.
Yleensä käyttötunnit ilmoitetaan juuri huoneenlämmössä, mutta todellisuudessa elinikä on usein paljon ilmoitettua alhaisempi.
Teksti: Nina Garlo-Melkas, Promaint-lehti