https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kysymys & vastaus: Big datan hyödyntäminen on pitkäjänteistä kehittämistä

Roope Hyöky Vastaa IBM:n teollisentoimialan konsultoinnin asiakkuuksista Suomessa. IBM:n konsultointiyksikkö auttaa asiakkaitaan digitalisaation, analytiikan sekä tekoälyn hyödyntämisessä.

Kone on yksi digimurroksen edelläkävijäyrityksistä, miten tämä näkyy käytännössä?

Roope-Hyoky

Uskon, että tekoälyyn perustuva kunnossapito tulee olemaan laajalti käytössä 5-10 vuoden päästä, ennustaa Roope Hyöky.

KONE on jo pitkään hyödyntänyt uusimpia teknologioita ja dataa huoltoliiketoimintansa ohjaamiseen. Yritys liikkuu myös nopeasti ideasta toteutukseen. Yhtiö käyttää ekosysteemiään ja partnereitaan aktiivisesti uusien ratkaisujen innovoinnissa ja kehittämisessä. He ovat avoimia ulkopuolisille ideoille sekä miettivät tarkkaan, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä antaa kumppaneiden kehitettäväksi.

Miten muut teollisuuden alan yritykset kuin Kone hyödyntävät IoT:tä tällä hetkellä?

1) Esimerkiksi Woodside, joka on Australian suurin yksityinen öljy- ja kaasualan yritys, hyödyntää IoT:ta sekä analytiikkaa ajoittamaan kriittisten laitteiden huoltoa. Yritys yhdistelee käyttödataa laitteista ja sensoreista, kunnossapitohistoriasta, säästä sekä suunnitteludokumenteista ymmärtääkseen yksittäisten laitteiden sekä osien huoltotarpeita. Näin he ovat vähentäneet huoltokatkoja sekä nopeuttaneet korjauksiin kuluvaa aikaa.

2) Pratt & Whitney puolestaan hyödyntää lentokonemoottoreista eri järjestelmien kautta kerättyä informaatiota parantaakseen valmistamiensa moottoreiden optimaalista huoltoa. Tämä mahdollistaa siirtymisen proaktiiviseen toimintaan, jolla voidaan vähentää jopa 90 prosenttia lentoihin vaikuttavista yllätyksellisistä huoltoa vaativista toimenpiteistä.

3) Ranskalainen SNCF kerää puolestaan dataa tuhansista eri sensoreista rautatieverkostaan ja hyödyntää sitä huoltosuunnittelussa. Näin he pystyvät varmistamaan, että junat toimivat turvallisesti ja, että ne pysyvät aikataulussaan.

4) Santos, APAC alueen johtava öljyn ja kaasun tuottaja, on yhdistänyt kaiken tuotannonohjauksesta tulevan informaation ennakoivan analytiikan käyttöön. Ennakoivien mallien avulla optimoidaan kaikki huoltotoimenpiteet. Tällöin vältytään turhilta ja ennakoimattomilta huoltokatkoilta. Ennakoivan analytiikan avulla saavutetaan vuositasolla noin 5 miljoonan € säästöt verrattuna perinteisiin huollonlähestymistapoihin.

Millaisena näet teollisuuden kunnossapidon tulevaisuuden?

Uskon, että tekoälyyn perustuva kunnossapito tulee olemaan laajalti käytössä 5-10 vuoden päästä. Tekoälyyn perustuvat ratkaisut kaventavat eri osaamis- ja kokemustasolla olevien työtekijöiden suoritusten eroa. Tekoäly tuo parhaiden ja kokeneimpien työtekijöiden osaamisen kaikkien käyttöön. Tekoäly pysyy kokoajan ajan tasalla viimeisimmistä tiedoista koko organisaatiossa (ja sen ulkopuolella) sekä jatkaa oppimistaan loputtomasti. Tämän lisäksi ihmisen interaktio tekoälyratkaisujen kanssa tapahtuu luonnollisella tavalla, kuten puhumalla tai hyödyntämällä AR (augmented reality) -toiminnallisuuksia, näin esimerkiksi työtekijän kädet vapautuvat itse korjaustoimenpiteisiin.

Mitä mahdollisuuksia big data ja erityisesti datan analysointi tuo teollisuudelle?

Big dataa ja analytiikkaa on hyödynnetty teollisuudessa jo kauan, joten joillekin tässä ei ole mitään uutta. Työkalut sekä infrastruktuuri ovat tietysti kehittyneet, joten prosessointi on nopeampaa ja halvempaa. Alueita, joissa mielestäni löytyy vielä paljon tekemistä, ovat koneoppiminen sekä strukturoimattoman datan hyödyntäminen (teksti, ääni, kuvat...). Kuten monessa asiassa, niin myös big datankin hyödyntämisessä kyse on pitkäjänteisestä kehittämisestä. Datamassaan voidaan lisätä uusia tietolähteitä kuten sää- ja muuta ympäristötietoa sekä uusia tarkempia ennuste-algoritmeja voidaan kehittää sitä mukaan kun dataa ymmärretään paremmin.

Lue myös:  Älykäs teknologia ennustaa hissien huollon tarpeen

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.