https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Maailman ensimmäinen teollinen 5G-tekoälysovellus tuotantokäyttöön ABB:n taajuusmuuttajatehtaalla Helsingissä

ABB yhteistyökumppaneineen toteuttaa Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevalle taajuusmuuttajatehtaalleen maailman ensimmäisen langatonta 5G-tekniikkaa hyödyntävän teollisen tekoälysovelluksen. ABB:n, Atostekin ja Telian pilottihanke luo pohjaa langattomaan tekniikkaan pohjautuville uusille teollisille ratkaisuille. 

abb

Uusi 5G-tekoälysovellus toteutetaan ABB:n taajuusmuuttajatehtaan robottiavusteiseen tehomoduulien kokoonpanolinjastoon. Ratkaisu on tietokoneavusteinen reaaliaikainen laadunvalmistusjärjestelmä, jonka ytimessä on  5G-yhteyden kautta pilvipalveluun kytkettävä konenäkösovellus.

Kokoonpanon työvaihe, johon uusi videosovellus toteutetaan, on kriittinen laadun kannalta. Työvaihe on myös työntekijälle vaativa, koska samalla tuotantolinjalla kootaan kymmeniä eri versioita samoista tuotteista. Tekoälysovellus toimii työntekijän tukena seuraamalla videokameran avulla taajuusmuuttajien kokoonpanoa ja varmistamalla, että laite on oikein koottu asiakastilauksen ja tuotteen työohjeen mukaisesti. Nopeat yhteydet mahdollistavat asentajalle reaaliaikaisen ja viivettömän palautteen omasta työstä, minkä odotetaan merkittävästi helpottavan kokoonpanoa käytössä olleeseen paperiseen työohjeeseen verrattuna.

- Uusien tekoäly- ja automaatiosovellusten käyttöönotossa olennaista on se, miten tekniikka voi toimia ihmisen työn tukena, Suomen ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta kertoo.

- Parhaimmillaan tietokoneavusteinen reaaliaikainen laadunvarmistusjärjestelmä paitsi parantaa tuotantolinjan laatua ja tuottavuutta, myös vähentää inhimillisiin virheisiin liittyvää stressiä ja siten parantaa työhyvinvointia.

Pitäjänmäen-taajuusmuuttajatehtaan tuotantolinjoilla pyritään jatkuvasti löytämään uusia keinoja laadun varmistamiseen ja työntekijöiden käyttäjäkokemuksen parantamiseen.

- Ensisijaisesti haemme lisäarvoa työn tekemiseen, tuotantoyksikön päällikkö Janne Nieminen sanoo.

- Ratkaisun tulee olla helppo käyttää ja sen pitää aidosti tukea työntekijän työtä. Samalla parannamme jatkuvasti tehtaan tuottavuutta ja kilpailukykyä, jotta pärjäämme jatkossakin maailmanlaajuisilla markkinoilla. Näin varmistamme parhaiten tuotannon ja työpaikkojen säilymisen Suomessa.

Projekti on toteutettu yhteistyössä vaativiin teollisuussovelluksiin erikoistuneen Atostek Oy:n sekä Telian kanssa. Atostek vastaa hankkeen konenäkö- ja tekoälysovelluksesta, ja Telia toteuttaa järjestelmän huippunopeat 5G-mobiiliyhteydet sekä vastaa tekoälysovelluksen tarvitsemasta laskentakapasiteetista datakeskuksessaan. Hanke toteutetaan vaiheittain, ja ratkaisu on täysimittaisessa tuotantokäytössä kuluvan vuoden kesällä.

- ABB:lle toteutettu 5G-ratkaisu on esimerkki seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavista tekijöistä eli nopeista yhteyksistä, datakeskusten tukemista pilvipalveluista ja analytiikasta. Kokonaisuus vauhdittaa asiakkaan teollisen prosessin digitalisaatiota tavalla, joka kansantalouden tasolla tarkoittaa merkittävää kilpailukyvyn ja tuottavuuden parannusta, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

- Yhtenä jatkokehitysajatuksena on ollut, että järjestelmään voitaisiin lisätä kokoonpanotyötä ohjaavia ominaisuuksia esimerkiksi työkohteeseen heijastettavan videoprojisoinnin avulla, Atostek Oy:n toimitusjohtaja Mika Torhola sanoo.

Pitäjänmäen 5G-tekoälyratkaisu toimii samalla tutkimushankkeena, jossa kartoitetaan, miten nopeaa tietoliikennekapasiteettia ja suurta laskentatehoa vaativia teollisuussovelluksia voidaan jatkossa toteuttaa skaalautuvasti paikasta riippumatta. Tekoälysovellus voidaan jatkossa integroida entistä kiinteämmin tehtaan tuotantoon sekä muun muassa toiminnanohjausjärjestelmiin. Järjestelmään voidaan myös lisätä laajennetun todellisuuden ominaisuuksia, jotka edelleen parantavat tuotantolinjan työntekijöiden työhyvinvointia.

ABB:n, Atostekin ja Telian 5G-hanke on kasvanut suomalaisen valmistavan teollisuuden ja mobiilialan yhteistyöekosysteemeistä.

- Hankkeen tavoitteena on paitsi toteuttaa uudenlainen teollinen laadunvalvontasovellus, myös löytää uusia tapoja työskennellä tehokkaasti yhdessä kumppanien kanssa, ABB:n Simo Säynevirta sanoo.

- Suomessa on vahva ja elinvoimainen innovaatioympäristö, ja tulevaisuuden kilpailukyvyn avaimena on tuoda yhteen eri alojen erikoisosaamista ja myös erikokoisia yrityksiä. Tekoälyn mahdollisuudet ovat vahvimmillaan, kun ne yhdistetään ihmisen osaamisalueisiin, ja myös tämän projektin keskiössä on ihmisen työn tukeminen uudella tavalla.

ABB:n Helsingin-taajuusmuuttajatehdas on ABB:llä taajuusmuuttajien tuotekehityksen johtava yksikkö. Tehtaalla työskentelee noin 1300 henkilöä. Maailmanlaajuisesti ABB:n taajuusmuuttajaliiketoiminta työllistää 6000 henkilöä yli 80 maassa. ABB on toimittanut yli 300 000 teollisuusrobottia vaativiin kohteisiin ympäri maailmaa. Suomessa ABB on robotiikan markkinajohtaja.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.