Merten suurin tuulipuisto haastaa fossiiliset polttoaineet
Pohjanmeren rannikolle kohoavan Hornsea 1 -tuulipuiston ensimmäinen turbiini on aloittanut hijattain toimintansa. Valmistuttuaan tuulipuistosta tulee maailman suurin offshore -tuulivoiman tuotantoyksikkö, joka jauhaa uusiutuvaa energiaa yli miljoonan brittiläisen kotitalouden tarpeisiin.
Täydessä toimintakunnossa Hornsea 1:n teho on 1 218 megawattia eli lähes tuplasti suurempi kuin nykyään maailman offshore -tuulipuistojen ykkössijaa hallussaan pitävän Walney Extensionin tehot ovat.Hornsea 1 -tuulihanke sijaitsee Pohjanmerellä 120 kilometrin päässä Yorkshiren rannikolta itään. Alueelle pystytetään kaikkiaan 174 kappaletta Siemens Gamesan 7 MW:n tuulivoimayksikköä, joista ensimmäinen on siis aloittanut toimintansa. Merenpohjalle on jo rakennettu melkein kaikki eli 172 tuuliturbiinin perustat. Itse turbiinien pystyttäminen kestää suurimman osan ensi kesästä. Sähkö johdetaan merenalaisia kaapeleita pitkin Lincolnshiren rannikolle, jossa se yhdistetään Ison-Britannian kantaverkkoon.
Merkittävä askel ilmaston lämpenemisen oloissa
Tuulipuisto on Ørstedin ja Global Infrastructure Partnersin yhteisyritys. Kumppanukset aloittivat Hornsean rakentamistyöt vasta reilu vuosi sitten ja koko hankkeen arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.
- Hornsea 1 on ensimmäinen uuden sukupolven offshore -tuulivoimala, joka kilpailee perinteisten fossiilisia polttoaineita käyttävien energialaitosten kanssa. Kykymme tuottaa uusiutuvaa energiaa näin suuressa mittakaavassa on koko maailman oloissakin merkittävä edistysaskel, Ørstedin Britannian maajohtaja Matthew Wright sanoo The Maritime-Executivelle ja muistuttaa samalla ilmaston lämpenemisestä.
Ørsted on Tanskan suurin energiyhtiö, joka hiljattain valittiin maailman kestävintä kehitystä harjoittavaksi energia-alan toimijaksi. Vuoteen 2025 mennessä Ørsted käyttää lähes tulkoon yksinomaan uusiutuvaa energiaa, jota yhtiö tarjoaa yli 50 miljoonalle asiakkalleen 1 100 tuuliturbiinin tuottamalla sähköllä.
Tähän mennessä tanskalaiset ovat rakentaneet noin 5,6 gigawatin verran offshore -tuotantokapasiteettia ja rakenteilla tuulisähköä Ørstedilla on 3,4 gigawatin verran. Rakennuslupia yhtiö on hankkinut tuulipuistohankkeilleen muiden muassa Yhdysvalloista, Saksasta ja Taiwanilta.
EU lipeää puhtaan energian tavoitteistaan
Uusiutuvan energian käyttö kasvaa EU-maissa, joskin kasvuvauhti on viime aikoina hidastunut. Eurostatin tuoreimpien tilastojen mukaan jäsenmaiden energiatarpeesta 17,5 prosenttia tuotettiin uusiutuvalla energialla vuonna 2017. Vuonna 2015 uusiutuvien osuus oli 16,7 prosenttia ja vuonna 2014 se oli 16,1 prosenttia.Kasvun hidastumisen myötä EU ei tule yltämään komission vuodelle 2020 asettamaan sitovaan tavoitteeseen, jonka mukaan 20 prosenttia jäsenmaiden energiasta olisi uusiutuvalla energialla tuotettua.Vielä vuoden 2018 tammikuussa EU-komissio ilmoitti, että unionin 28:sta jäsenmaasta 11 maata etenee aikataulussa kohti vuodelle 2020 asetettua tavoitetta. Vuodessa tämä iso kuvio ei ole lainkaan kohentunut, Euractiv kirjoittaa.
EU:n espanjalainen ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete myöntää, että jäsenmaiden pitää vielä tehdä paljon töitä energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Tällä hetkellä puhtaimpien EU-maiden kirjoissa eli suhteessa eniten uusiutuvia käyttäviä ovat Ruotsi, Suomi ja Latvia. Pahimpia myöhästelijöitä ovat suurista maista Alankomaat ja Ranska sekä niiden ohella piskuinen Luxembourg.
Energiakulutus kasvaa - tavoite karkaa kauemmaksi
EU-komissio puuhaa nyt kovalla kyydillä uutta, tiukempaa ilmastomaalia vuodelle 2030. Tuolloin uusiutuvan energian tuotannon tavoitteeksi on asetettu 32 prosenttia unionin kokonaisenergian tarpeesta.Euroopan ympäristövirasto (EEA) varoitti jo viime vuoden puolella siitä, että uusiutuva energia on vain yksi osa maanosan ilmastopaletista. Uusiutuvan energian osuuden kasvu hidastuu, koska samalla energian käyttökin kasvaa Euroopassa jatkuvasti. Aurinko-, tuuli- ja vesivoiman kapasitetti nousee, mutta samalla uusiutuvien suhteellinen osuus kamppailee energian kokonaiskulutuksen kasvun oloissa.Markku Pervilä
https://maritime-executive.com/article/world-s-biggest-offshore-wind-farm-generates-first-power
https://www.euractiv.com/section/energy/news/eu-renewables-on-the-up-but-2020-target-looms-large/