Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi
Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.
Metsä Fibre ja ANDRITZ kehittävät koetehtaassa uuden ligniinituotteen valmistusprosessia, sen integrointia biotuotetehtaaseen sekä eri loppukäyttöjen edellyttämiä tuoteominaisuuksia. Koetehdashankkeessa on kumppanina myös kemian alan yritys Dow, joka kehittää biopohjaisia tehonotkistimia betoni- ja kipsisovelluksiin hyödyntäen koetehtaassa valmistettua ligniinituotetta.
– Tavoitteemme on, että selluntuotannon sivuvirrat hyödynnetään tarkkaan ja että ne tuottavat mahdollisimman suurta lisäarvoa. Haluamme kehittää uusiutuvista luonnonvaroista tuotteita, joilla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja materiaaleja, sanoo Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.
ANDRITZ on kehittänyt teknologiakonsepteja ligniinin talteenottoon ja muokkaukseen osana sellutehtaiden sivuvirtojen hyödyntämisen kehitysohjelmaansa.
– Olemme innoissamme voidessamme testata tätä teknologiaa jatkuvatoimisesti Äänekosken biotuotetehtaalla. Sen lisäksi, että löydämme uudelle ligniinituotteelle markkinoita, koetehtaan mittakaava antaa meille arvokkaita kokemuksia siitä, miten LigniOx-prosessi integroidaan biotuotetehtaaseen ja miten se skaalataan teolliseen mittaan, ANDRITZ Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen kertoo.
– Tämä uusi teknologia laajentaa entisestään Dow'n biopohjaisten tuotteiden tarjontaa vastaamaan rakentamisen ja rakennusteollisuuden tulevaisuuden tarpeita, sanoo Raquel Fortes, Dow Construction Chemicalsin globaalien liiketoimintojen johtaja.
Yhtiöt ovat jo aiemmin osoittaneet Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoimassa pilot-mittakaavan EU-hankkeessa, että jalostettu ligniini soveltuu betonin valmistuksessa korvaamaan fossiilipohjaisia kemikaaleja.