https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Metso rakentaa Poriin DRI-sulatusuunin pilottilaitoksen

Uusi laitos mahdollistaa asiakaskohtaisen pilottimittakaavan testauksen, jolla osoitetaan vedyllä pelkistetyn raudan teollisen mittakaavan sulatuksen soveltuvuus ja tulokset.

a383b00491a45c18_800x800ar

DRI -sulatusuunin pilottilaitos. Havainnekuva: Metso Oyj

Metso laajentaa testausvalmiuksiaan investoimalla 8 miljoonaa euroa huipputasoiseen vedyllä pelkistetyn raudan (DRI) sulatusuunin pilottilaitokseen. Laitos rakennetaan Poriin, jossa sijaitsee yksi Metson mineraali- ja metalliteollisuutta palvelevista T&K-keskuksista. 

– Tällä hetkellä rauta- ja terästeollisuus aiheuttaa noin 8 % maailman hiilidioksidipäästöistä. Ympäristösäännösten tiukentuessa toimiala etsii uusia innovaatioita hiilijalanjäljen pienentämiseen. Äskettäin lanseerattu Metson Outotec® DRI -sulatusuuni on herättänyt paljon kiinnostusta. Se korvaa raudan ja teräksen valmistuksessa käytetyt perinteiset masuunit, ja sen avulla voidaan vähentää päästöjä merkittävästi, kun se yhdistetään suorapelkistyslaitokseen, sulatusliiketoiminnasta vastaava Metson johtaja Jyrki Makkonen sanoo yhtiön tiedotteessa.

– Pilottilaitosinvestointi tukee testauksen nopeasti kasvavaa asiakastarvetta, kun teollisuus suunnittelee siirtymistä päästöttömään teräksen valmistukseen. Pilottilaitoksessa voimme testata luotettavasti erilaisia asiakkaiden materiaaleja ja skaalata laitokset teolliseen mittakaavaan. Tämän ainutlaatuisen laitoksen rakentaminen on alkanut, ja odotamme pääsevämme toteuttamaan ensimmäiset testit ja kampanjat vuoden 2024 jälkipuoliskolla. Tällä hetkellä palvelemme asiakkaitamme pienemmän mittakaavan laboratoriotesteillä, sulatusliiketoiminnan tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava Metson johtaja Mari Lindgren kertoo.

Yhtiön vuonna 2022 lanseeraama suuren kapasiteetin Outotec® DRI-sulatusuuni tukee rauta- ja terästeollisuuden hiilestä irtautumista.

Suorapelkistyslaitokseen yhdistettynä DRI-sulatusuuni korvaa masuunit raakaraudan tuotannossa. Se on optimaalinen ratkaisu primaariteräksen tuottajille, joiden tavoitteena on vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjään siten, että terästehtaan muihin osiin tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän muutoksia. Uuni voidaan integroida Metson vetypohjaiseen CircoredTM -prosessiin tai muihin suorapelkistyksen prosesseihin.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.