https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Minimitehojen lasku parantaa lämpövoimalaitosten energiatehokkuutta

Vähentynyt lämpöenergiantarve on ajanut lämpövoimaloita alentamaan laitostensa minimitehoja. Muutostöihin on kannustanut mahdollisuus vähentää polttoaineiden kulutusta. Samalla tuotantoon on saatu joustavuutta, energiatehokkuus on parantunut ja päästöt ovat vähentyneet.

PVO

Pohjolan Voimassa on aktiivisesti etsitty keinoja sopeutua uuteen tilanteeseen. Lämpövoimalaitosten minimitehoa pienentämällä on pystytty sekä välttämään että vähentämään hukkaenergiaa. Näin tuotantoa pystytään kustannustehokkaasti jatkamaan niinäkin aikoina, jolloin lämmöntarve on pientä.

Laitosten minimitehoa on pienennetty Kaukaan Voimassa Lappeenrannassa, Kymin Voimassa Kouvolassa, Hämeenkyrön Voimassa, Alholmens Kraftissa Pietarsaaressa ja Porin Prosessivoimassa. 

Prosessia ymmärretään nyt paremmin

Voimalaitosten minimitehon pienennysprojekti on toteutettu yhdessä prosessilaitetoimittajien, erityisesti kattila- ja turbiiniasiantuntijoiden kanssa. Koukin mukaan projektin aikana on opittu paljon uutta.

– Aikoinaan voimalaitosten suunnittelussa painotettiin enemmän isojen tehojen toimintaa kuin koko tehoalueen tehokkuutta. Myös mallinnukset ja lukuisat ajotilanteiden prosessimittaustulokset ovat tarkentuneet. Erityisesti ymmärrys alle 50-prosenttisen tehoalueen toiminnasta on merkittävästi lisääntynyt,  johtava asiantuntija Juha Kouki Pohjolan Voimasta sanoo.

Täysin uutta mittaustekniikkaa ei Koukin mukaan projektissa ole tarvittu. Selvitykset ja koeajot ovat osoittaneet, että laitosten minimitehoja pystytään pienentämään kuljettimia, pumppuja ja puhaltimia virittämällä sekä säätöjä kehittämällä.

Polttoaineelle minimitehojen pienentäminen on asettanut silti lisävaatimuksia.

– Kattilan toimiessa pienellä teholla, ollaan herkällä alueella, ja siksi polttoaineen tulee olla hyvää ja oikeanlaista, Kouki kertoo.

Lisää joustavuutta sähköjärjestelmään

Minimitehojen alentaminen on merkittävä tekijä myös sähköjärjestelmän joustavuutta kehitettäessä. Sähkön hinnan sukeltaessa voidaan vähentää sähköntuotantoa. 

– Säästä riippuvaisen, uusiutuvan sähköntuotannon lisääntyessä lämpövoimalaitosten pitää olla joustavia. Markkinasähkön hinta ohjaa toimintaa; vähennetään tai lisätään sähköntuotantoa tilanteen mukaan. Näissä tilanteissa voimalaitoksen minimi- ja maksitehon eron suuruus on etu, Kouki sanoo.

Pohjolan Voiman kaikissa voimalaitoksissa tehdään aktiivisesti energiansäästötoimenpiteitä. Yhtiö on tehnyt energiatehokkuussopimuksen myös kaudelle 2017–2025.

Pohjolan Voima on ilmoittanut voimalaitostensa teknisen minimitehon hallitun pienennyksen mukaan Energiateko-kampanjaan. Energiansäästöviikkoa vietetään tänä vuonna 25. kertaa. 

Energiansäästöviikko on 11.–17. lokakuuta.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.