Mitä ovat edge-datakeskukset ja miten niillä padotaan IoT-tsunami?
Konkreettiset Internet of Things -toteutukset ovat alkaneet yleistyä teollisuudessa. Samalla IoT:n hyödyntäminen asettaa yritysten IT-infrastruktuurille uusia vaatimuksia.
- Jo lähitulevaisuudessa kaikilla fyysisillä tuotteilla tulee olemaan digitaalinen kaksonen: älykkäät koneet ja komponentit tuottavat dataa, jota analysoidaan reaaliaikaisesti ja jolla ohjataan reaalimaailman tuotantoprosesseja, selventää Rittalin IT-ratkaisujen myyntijohtaja Mikko Aho.
Koska automatisoitu tuotanto generoi valtavan määrän dataa ja koska tätä dataa täytyy voida prosessoida viiveettä, nykyisin yleisten pilvikonesalien nopeus ei aina riitä.
- Automatisoidussa tuotannossa latenssi datan siirrossa IT-järjestelmien välillä pitäisi olla vähemmän kuin 1 millisekunti. Perinteiset WLAN-yhteydet datakeskuksiin yltävät useimmiten parhaimmillaankin vain 10 millisekuntiin, Aho vertaa.
Niinpä yhä useammat teollisuusyritykset ovatkin ottaneet käyttöön niin sanottuja edge-datakeskuksia. Nimensä mukaisesti nämä sijaitsevat tuotantolaitosten reunamilla tai jopa suoraan tehdasrakennusten sisällä.
- Lähelle sijoitetut datakeskukset pystyvät prosessoimaan automatisoidussa tuotannossa vaadittavan datavirran riittävän pienellä latenssilla, jolloin dataa pystytään hyödyntämään tuotannon ja logistiikan hallinnassa, Aho tiivistää edge-mallin etuja.
Edge ”kontissa”
Edge-datakeskusratkaisua valittaessa yrityksellä on useita vaihtoehtoja. Mikko Ahon mukaan perinteiset ratkaisut, kuten konesalin rakentaminen olemassa olevaan siivouskomeroon, pilvikapasiteetin kasvattaminen tai co-location -palvelun hankkiminen eivät ole parhaita ratkaisuja.
- Komeroviritys vie aikaa ja rahaa, lisäpilvi sijaitsee edelleen kaukana eikä riitä tiputtamaan latenssia, ja co-location toimii tässä edge-tarkoituksessa vain, jos palveluntarjoajan sali sattuu sijaitsemaan lähistöllä, hän kertoo.
Usein toimivin ratkaisu edge-datakeskukselle onkin ennalta konfiguroitu, valmis ”konttikonesali”. Tuotantolaitoksen kylkeen voidaan pystyttää omassa dedikoidussa tilassaan sijaitseva datakeskus, joka sisältää palvelinten lisäksi myös kaiken muun tarvittavan: räkit ja muut komponentit, virransyötön ja jäähdytyksen
- Kaikki täysikokoisen konesalin ominaisuudet mahtuvat miniatyyrikokoiseen konttiin. Eristetty sijoittelu takaa sen, että ulkopuoliset riskitekijät eivät pysty häiritsemään tuotantoa, Aho sanoo.
Edge-datakeskusta ei siis ole tarkoitettu pilviratkaisun korvaajaksi, vaan sen täydentäjäksi.
- Hybridimalli, jossa hyödynnetään sekä pilveä että omaa edgeä, on IoT-aikakaudella järkevin toimintamalli useimmille teollisuusyrityksille, Aho tiivistää.