https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Mitä ovat edge-datakeskukset ja miten niillä padotaan IoT-tsunami?

Konkreettiset Internet of Things -toteutukset ovat alkaneet yleistyä teollisuudessa. Samalla IoT:n hyödyntäminen asettaa yritysten IT-infrastruktuurille uusia vaatimuksia.

Mita-ovat-edge-datakeskukset-ja-miten-niilla-padotaan-IoT-tsunami

- Jo lähitulevaisuudessa kaikilla fyysisillä tuotteilla tulee olemaan digitaalinen kaksonen: älykkäät koneet ja komponentit tuottavat dataa, jota analysoidaan reaaliaikaisesti ja jolla ohjataan reaalimaailman tuotantoprosesseja, selventää Rittalin IT-ratkaisujen myyntijohtaja Mikko Aho.

Koska automatisoitu tuotanto generoi valtavan määrän dataa ja koska tätä dataa täytyy voida prosessoida viiveettä, nykyisin yleisten pilvikonesalien nopeus ei aina riitä.

- Automatisoidussa tuotannossa latenssi datan siirrossa IT-järjestelmien välillä pitäisi olla vähemmän kuin 1 millisekunti. Perinteiset WLAN-yhteydet datakeskuksiin yltävät useimmiten parhaimmillaankin vain 10 millisekuntiin, Aho vertaa.

Niinpä yhä useammat teollisuusyritykset ovatkin ottaneet käyttöön niin sanottuja edge-datakeskuksia. Nimensä mukaisesti nämä sijaitsevat tuotantolaitosten reunamilla tai jopa suoraan tehdasrakennusten sisällä.

- Lähelle sijoitetut datakeskukset pystyvät prosessoimaan automatisoidussa tuotannossa vaadittavan datavirran riittävän pienellä latenssilla, jolloin dataa pystytään hyödyntämään tuotannon ja logistiikan hallinnassa, Aho tiivistää edge-mallin etuja.

Edge ”kontissa”

Edge-datakeskusratkaisua valittaessa yrityksellä on useita vaihtoehtoja. Mikko Ahon mukaan perinteiset ratkaisut, kuten konesalin rakentaminen olemassa olevaan siivouskomeroon, pilvikapasiteetin kasvattaminen tai co-location -palvelun hankkiminen eivät ole parhaita ratkaisuja.

- Komeroviritys vie aikaa ja rahaa, lisäpilvi sijaitsee edelleen kaukana eikä riitä tiputtamaan latenssia, ja co-location toimii tässä edge-tarkoituksessa vain, jos palveluntarjoajan sali sattuu sijaitsemaan lähistöllä, hän kertoo.

Usein toimivin ratkaisu edge-datakeskukselle onkin ennalta konfiguroitu, valmis ”konttikonesali”. Tuotantolaitoksen kylkeen voidaan pystyttää omassa dedikoidussa tilassaan sijaitseva datakeskus, joka sisältää palvelinten lisäksi myös kaiken muun tarvittavan: räkit ja muut komponentit, virransyötön ja jäähdytyksen

- Kaikki täysikokoisen konesalin ominaisuudet mahtuvat miniatyyrikokoiseen konttiin. Eristetty sijoittelu takaa sen, että ulkopuoliset riskitekijät eivät pysty häiritsemään tuotantoa, Aho sanoo.

Edge-datakeskusta ei siis ole tarkoitettu pilviratkaisun korvaajaksi, vaan sen täydentäjäksi.

- Hybridimalli, jossa hyödynnetään sekä pilveä että omaa edgeä, on IoT-aikakaudella järkevin toimintamalli useimmille teollisuusyrityksille, Aho tiivistää.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.