https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Olisiko jo oikea aika – kiinnostua omaisuuden hallinnan kehittämisestä?

Älkää ampuko viestintuojaa, vaikka viestintuoja olisikin hieman sotkeutunut viestin sisältöön!

Maailmalla eräät ajankohtaiset aiheet keräävät kuulijoita, mutta Suomessa samat asiat eivät tunnu olevan ajankohtaisia. Ihmettelen myös sitä, että näiden asioiden opetus on hajanaisesti organisoitu ja aiheiden kokonaisvaltainen opiskelu on lähes mahdotonta.

Älkää ampuko viestintuojaa, vaikka viestintuoja olisikin hieman sotkeutunut viestin sisältöön!

Maailmalla eräät ajankohtaiset aiheet keräävät kuulijoita, mutta Suomessa samat asiat eivät tunnu olevan ajankohtaisia. Ihmettelen myös sitä, että näiden asioiden opetus on hajanaisesti organisoitu ja aiheiden kokonaisvaltainen opiskelu on lähes mahdotonta.

No, mitä nämä aiheet sitten ovat? Tuotanto-omaisuuden hallinta (Physical Asset Management) ja kunnossapidon johtaminen keräävät Euroopassa paikallisissa seminaareissa samanlaisia osanottajamääriä kuin Suomessa 15 vuotta sitten. Ovatko nämä aiheet sitten meillä loppuun kaluttuja ja täysin hallinnassa. Epäilen! Raha puhuu, näin sanotaan. Rahaa hukataan usein kuitenkin suruttomasti, koska tuotanto-omaisuuden hallinta ei ole järjestelmällisesti organisoitu ja prosessoitu.

Yleensä asiat eivät etene, jos tarjolla ei ole mitään apuvälineitä haasteiden hallintaan. Tällä hetkellä on valmisteilla kaksi alan standardia. (1) Otsakkeiden ISO55000, 55001 ja 55002 alla valmistellaan johtamisjärjestelmästandardia omaisuuden hallintaan ja järjestelmän sertifiointiin (vrt. laatujohtamisstandardi). (2) CENissä valmistellaan koodinimen prEN16646 alla standardia ”Maintenance within Physical Asset Management”. CENin standardi ei ole tarkoitettu johtamisjärjestelmästandardiksi, vaan informatiiviseksi standardiksi. Se sopii kuitenkin käytäntöjen arvioimiseen ja kehittämiseen.

Onnistunut omaisuuden hallinta tarvitsee paljon muutakin kehitystyötä tuekseen. Suomessa olisi vihdoin saatava aikaan kattava koulutusjärjestelmä, jotta saisimme hyvin peruskoulutettuja toimijoita alalle. Organisaatioiden käyttöön olisi kehitettävä uusia laskenta- ja päätöksentekomenetelmiä rahareikien tukkimiseksi. Tunnuslukujärjestelmät vaativat myös uusien nimenomaan tuotantoomaisuuden hallintaan sopivien tunnuslukujen määrittelyä.

Listaa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta tärkeä olisi lähteä liikkeelle ja todeta, että nyt on korkea aika tehdä jotain.

Kari Komonen

Kari Komonen

Promaint ry:n hallituksen jäsen

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.