Palvelukeskus tukee tuotekehitystä
Hydrauliikka- ja voitelunesteiden voiteluominaisuudet ovat avainasemassa järjestelmien toiminnassa. Riittävä kunnonvalvonta ja kunnossa oleva neste takaavat luotettavan toiminnan suunnitellun huoltovälin ajan teollisuus- ja mobiilihydrauliikassa sekä voitelujärjestelmissä.
Järjestelmän kunnon ja ominaisuuksien määrittämiseen ja ennustamiseen tarvitaan mekaanisten ja kemiallisten muuttujien ymmärtämistä sekä tutkimustietoa ja kokemusta asiaan vaikuttavista tekijöistä. Hydac on perustanut palvelukeskuksen, joka toimii erityisesti optimoitujen hydraulisten sovellutusten tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.
Systemaattisten nesteanalyysien lisäksi palvelukeskus suorittaa räätälöityjä testejä käyttäjien järjestelmille. Päämääränä on kehittää optimoituja koneita ja järjestelmiä voitelusovellutuksiin sekä valita paras mahdollinen neste varmistamaan järjestelmän luotettava toiminta.
Valmistajan ja käyttäjän yhteistyö ohjaa parannuksiin
Hydac Filtertechnik on perustanut uuden osaston tutkimus- ja sovelluskehitystä varten. Toiminnasta vastaavat huippuluokan asiantuntijat nestekemiasta, epäpuhtauden hallinnasta sekä kunnonvalvonnasta. Tavoitteena on löytää paras ratkaisu käyttäjän sovellutuksiin yhdistämällä voimat asiakasräätälöityjen ratkaisujen kehittämiseksi vastaamaan kulloisiakin vaatimusmäärittelyjä. Vaikka varsinaisesti keskitytäänkin suodatukseen, myös projekteja suodatusjärjestelmien ulkopuolelta toteutetaan.
Hydrauliikkaspesialistien lisäksi saman katon alla on monipuolisesti myös muita teknologioita ja tuotteita. Modernit tilat tarjoavat huipputason laboratorion ja testauslaitteet sekä nesteanalyysilaitteet. Varustus tarjoaa edellytykset lähes kaikkien sovellutustilanteiden simulointiin.
Sovellutuskohtaisesti räätälöidyt hydrauliikka- ja voitelujärjestelmät ovat pitkään olleet palvelukeskuksen erikoisosaamista. Vuosikymmenien aikana kenttätesteistä ja teollisuusprojekteista saadut kokemukset auttavat ymmärtämään käyttökohteiden erityispiirteet ja löytämään ratkaisut kulloiseenkin tarpeeseen.
Näitä ovat esimerkkeinä hydrauliikka- ja voitelujärjestelmiin kehitetyt tuotteet, joiden erityispiirteinä ovat korkealaatuinen suodatus sekä suuri epäpuhtauksien keruukapasiteetti. Toinen erityisratkaisu on sähköstaattiset purkaukset estävä suodatusteknologia.
Palvelukeskus on tehnyt useita vuosia yhteistyötä yliopistojen kanssa ongelmakentän ”ilma öljyssä” kanssa. Lukuisissa käyttäjäsovellutuksissa sekä tuuliturbiinisektorilla että mobiililaitteissa on ”ilma öljyssä” syy alentuneelle järjestelmän toiminnalle. Käytettävissä on uusia ja innovatiivisia ratkaisuja parantamaan järjestelmän ilmanerotusta.
Kokonaiset järjestelmät – toimintojen integrointi
Mobiilipuolen trendi entistä kompaktimpiin koneisiin ja tiukentuviin pakokaasumääräyksiin edellyttää entistä pienempikokoisia suodatus- ja säiliöratkaisuja. Optimoidulla ratkaisulla säästetään kustannuksia, pienennetään tarvittavaa tilaa ja parannetaan esimerkiksi ilmanerotusta säiliön sisällä.
Yksi mahdollisuus on käyttää muovisäiliöitä. Ne tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet muotoilulle ja koneessa olevan tilan hyötykäytölle. Innovatiivisilla ratkaisuilla varustetut säiliöt tarjoavat maksimaalisen toiminnallisen turvallisuuden. Näitä ovat esimerkiksi erityisen asennusrenkaan avulla saavutettava vuodottoman suodattimen liitäntä ja integroidulla patolevyllä saavutettava turbulenssivapaa öljy imupuolella. Näin voidaan valmistaa asennusvalmis kokonaisuus sisältäen hydrauliikkasuodattimen, jäähdyttimen, jäähdytinkennon, pinnankorkeuden ilmaisimen ja ilmanpoistovarusteet.
Uusi suodatustekniikka hidastaa öljyn vanhenemista
Useita vuosia kestänyt trendi tuhkavapaisiin hydrauliikka- ja voiteluöljyihin, entistä kompaktimpiin järjestelmiin sekä parempaan suodatustarkkuuteen on johtanut sähköstaattisten ongelmien lisääntymiseen hydrauliikka- ja voitelujärjestelmissä. Palvelukeskus on panostanut paljon sähköstaattisen ilmiön tutkimiseen ja on onnistunut yhdistämään nykyaikaisen ja tehokkaan suodatustekniikan sekä samaan aikaan sähköstaattista varausta synnyttämättömät materiaalit.
Suodatinmateriaalien kehittäminen käsittää tiiviin yhteistyön teollisuuden kanssa, lukuisia kenttätestejä ja tarkat testausohjelmat sertifioidulla sähköstaattisten ilmiöiden testipenkillä. Sen avulla voidaan mitata varauksen erottumisen vaikutus järjestelmässä mahdollistaen uuden suodatinpatruunateknologian kehityksen ja eri tilanteiden simuloinnin. Kehittyneen suodatinmateriaalin avulla saadaan merkittävästi matalampi sähköstaattisen varauksen syntyminen. Uusi Stat-Free® - suodatinteknologia on kehitetty hydrauliikka- ja voitelujärjestelmiin, joissa on vaarana sähköstaattinen varautuminen.
Valssausöljyn puhtaus voidaan määrittää jopa ISO -puhtausluokkiin 25…30 saakka käyttäen tarkoitukseen erityisesti kehitettyä mittausjärjestelmää ROCS (Rolling Oil Contamination Sensor System). Analysoitaessa valssausjärjestelmää öljy otetaan sensoreille ennen suodattimia ja palautetaan öljylinjan puhtaalle puolelle. Tämä tekniikka yhdessä kylmävalssaussuodatus -testipenkin kanssa mahdollistaa sovellutuskohtaisten vastahuuhtelusuodatinmateriaalien kehittämisen valssausöljyjärjestelmiin.
Komponenttipuhtauden merkitys
Palvelukeskuksen Clean Room -tiloissa varmistetaan puhtaus yksittäisistä komponenteista kokonaisiin järjestelmiin. Tekninen puhtaus on tulossa entistäkin tärkeämmäksi monilla teollisuuden osa-alueilla erityisesti autoteollisuudessa ja mobiilihydrauliikassa sekä tuotantojärjestelmissä. Tavoitteena on vähentää käytönaikaisia häiriöitä ja mahdollistaa pidemmät takuuajat kehittämällä komponenttipuhtautta.
Laboratoriopalvelut sisältävät kaikki perinteiset näytteenottoprosessit, kuten sumutus, huuhtelu, ravistus ja ultraääni. Analyysit suoritetaan käyttäen esimerkiksi gravimetristä analyysiä ISO 4405:n mukaisesti, granulometri-mikroskoopilla, automaattisella hiukkaslaskennalla ja puhtausluokan määrityksellä sekä SEM/EDX -analyysillä.
Palvelukeskuksen avulla varmistetaan asiantuntijoiden yhteistyö vaativissa sovellutuksissa. Se auttaa nopeuttamaan kehitysprojekteja ja tehostamaan uusien innovaatioiden käyttöönottoa. Näin saadaan uudet ratkaisut nopeammin markkinoille, mikä varmistaa lisääntyneen asiakastyytyväisyyden.
Palvelukeskuksen toimintoja
● Paineen, lämpötilan ja virtauksen mittaus
● Öljy- ja lisäaineanalyysit, molekyylianalyysit
● Öljyn vanhenemistestaus
● Nesteiden ja suodatinmateriaalien ominaisuuksien tutkiminen (esimerkiksi sähköstaattinen testipenkki)
● Vesipitoisuuden määritys
● Öljyanalyysi, lisäaineiden kuluminen, lakkautuminen
● Öljyanalyysi, kaasumaiset epäpuhtaudet
● Kenttälaboratorioautot
● Mikroskooppianalyysi
● Automaattinen hiukkaslaskuri
● Voiteluominaisuuksien tutkiminen