Perusasiat on saatava kuntoon
– Olen huolestunut käytettävyyteen olennaisesti vaikuttavien perusasioiden hoitamisesta Suomen prosessiteollisuudessa. Tekijöiden ja päättäjien tulee löytää yhteisesti seurattavat tunnusluvut tekemiselle ja käyttövarmuuden todentamiselle, muistuttaa avainasiakaspäällikkö Jani Markkanen SKF:ltä.
SKF ON jo pitkään ollut yksi merkittävimmistä käyttövarmuuden ja muun muassa kunnonvalvonnan palveluliiketoiminnan toimijoista niin maailmalla kuin Suomessakin. Jani Markkanen aloitti yhteistyön SKF:n kanssa jo opinnäytetyövaiheessa, jossa hänen aiheensa oli ODR (Operator Driven Reliability) -käyttäjätarkastustoiminnan käyttöönotto ja sen edellyttämät muutokset organisaatiossa sekä johtamisessa. Markkasen nykyinen vastuualue on avainasiakaspäällikkö, myyntivastuullinen määrätyille konserneille sekä yksittäisille tuotantolaitoksille. Valtaosa työtehtävistä liittyy palveluliiketoimintaan.
– Rehellisesti sanottuna olen hieman huolestunut esimerkiksi voitelun ja kunnonvalvonnan tilasta Suomessa. Monissa asiakkuuksissamme on asian eteen tehty töitä pitkäjänteisesti ja joissakin paikoissa noiden toimintojen merkitys on onneksi osattu perustella hyvin silloinkin, kun kulukuuri raapii perustuksia. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuitenkaan tyypillisesti kuulu itsensä tai alaistensa ”jalustalle nostaminen”. Jos edellä mainittujen toimintojen merkitys halutaan ymmärtää, niiden vaikutus tulee dokumentoida riittävän ymmärrettävään muotoon.
– Duunareiden ja dirikoiden olisi siis hyvä löytää yhteisesti seurattavat mittarit esimerkiksi käyttövarmuuden ja siihen vaikuttavien tekijöiden todentamiseksi, hän jatkaa.
– Viime vuosina olennaisena trendinä on ollut moniosaaminen sekä tuotannon ja kunnossapidon välisen yhteistyön parantaminen. Nämä ovat luonnollisesti Suomen teollisuuden kilpailukyvyn parantamisen perusedellytyksiä.
Kehitettävää löytyy aina
Markkasen mukaan tärkeiden ja vähemmän tärkeiden käynnissäpidon tehtävien määrittämiseen ja varsinkin toimintatapamuutosten toteuttamiseen tarvitaan jatkossa panostamista, sillä yksi ihminen ei voi tehdä neljän edestä töitä. Pitää siis valita tärkeimmät tehtävät ja tehdä ne hyvin.
– Epäolennaiseen on turha kuluttaa energiaa. Tekemisen sisältöä on siis muutettava, varmistettava, että uusien määritysten mukaan myös toimitaan ja että vaikutus on halu- tunlainen. Johtamisen merkitystä ei voi ikinä korostaa liikaa, toteaa Markkanen.
Hänellä on myös käytännön ehdotus varsinaiseksi parannukseksi.
– Jokaisella tehtaalla olisi hyvä järjestää vähintään yksi konkreettinen parantavan kunnossapidon palaveri kuukaudessa. Nämä palaverit alkavat varmistamalla, että edellisessä palaverissa päätetty asia on toteutettu maaliin asti. Lisäksi tulee varmistaa, että vaikutus oli haluttu. Vasta sitten käsitellään yksi uusi parantava toimenpide toteutusta varten. Usein henkilöstöltä tulevat loistavat ja helposti toteutettavissa olevat kehitysajatukset makaavat pöydillä kuukausia tai vuosia ja sorrutaan olemaan tyytyväisiä nykytilaan.
Taloudellisesti kannattavampaan toimintaan Markkasella on selkeät lääkkeet.
– Karsitaan epäolennainen tekeminen pois ja parannetaan suunnitelmallisuutta. Pidetään lisäksi huoli siitä, että sovitut asiat tehdään kerralla kuntoon. Nämä ovat tehokkuuden lähtökohtia.
Tietotekniikka toimii apuna kokemuksen hyödyntämisessä
– Informaation laatu ja sen kulku organisaatioissa tuntuu olevan tämän päivän suurimpia ongelmia joka paikassa. On muistettava, että informaatiojärjestelmät ovat apuvälineitä päätösten tekemisessä. Yksi suurimmista haasteista onkin suurten ja eläköityvien ikäluokkien kokemuksen tallentaminen meille tietokoneajan jälkipolville. Olympialaisissakin nähtiin, että parivaljakko Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen sekä Leijonat olivat hyviä esimerkkejä kokemuksen ja nuoruuden innon yhdistämisestä.
– Vikahistorian laadun merkitys on parantavan kunnossapidon perusedellytys ja sen parantamisen voi aloittaa välittömästi. Näissäkin talkoissa tarvitaan juuri kokemuksen tuomaa osaamista sekä järjestelmäosaamista.
Osaamistason sertifiointi on tärkeää
Markkasen työnantaja SKF on mukana osaamistason sertifioinnissa teollisuusvoitelussa ja kunnonvalvonnassa. Yritys järjestää yhteistyössä AEL:n ja Inspecta Sertifiointi Oy:n kanssa voiteluhuollon pätevöintikoulutuksen sekä serfifiointikokeen ja Mobius Instituten kanssa vastaavat värähtelyanalysoinnin eri tasoille. Sertifiointeja Jani Markkanen kommentoi seuraavasti.
– Kunnossapidon osaamistason sertifioinnilla korostetaan muun muassa erikoisosaamisen sekä -kokemuksen arvostusta ja merkitystä. Sen avulla mahdollistetaan yksilöllinen kehittyminen, joka osaltaan auttaa motivoimaan työntekijöitä. Päivittäisessä työssä joudutaan tekemään paljon päätöksiä itsenäisesti. Silloin pätevä ja kokenut kunnossapidon osaaja nousee arvoonsa, muistuttaa Markkanen lopuksi.
Jani MarkkanenOy SKF Ab
• syntynyt syntynyt vuonna 1982 Pieksämäellä
• vuonna 2007 insinööri Jyväskylän AMK:sta, pääaineina paperikoneteknologia ja kunnossapito• vuodesta 2007 alkaen eri tehtävissä SKF:llä
• perheeseen kuuluu vaimo ja alle kuukauden ikäinen tytär, asuu Jyväskylässä
• harrastukset: liikunta eri muodoissa, kalastus, sähkökitaroiden rakentaminen ja soittaminen
Teksti Martti Hakonen Kuvat Timo Porthan