Pohjalaiset teollisuuden pk-yritykset nojaavat tuotteisiin – palvelubisnes vielä pientä
Vaasan yliopiston ja Muotoilukeskus MUOVAn juuri julkaistun tutkimuksen mukaan pienten ja keskisuurten pohjalaisten teollisuusyritysten tulevaisuuden suunnitelmissa on kasvattaa palveluliiketoimintaa, mutta kehittämisen käytännöt ovat vielä alussa.
– Tutkimuksessa ilmeni, että pohjalaiset valmistavan teollisuuden pk-yritykset ansaitsevat liikevaihtonsa tuotteiden ja teknologian myynnistä, usein korkealla räätälöinnillä varustettuna. Liiketoiminnan ansaintamallit eivät perustu merkittävästi palveluihin, vaikka yleinen kehitysmyönteisyys aihetta kohtaan onkin merkittävä piirre, sanoo logististen järjestelmien professori Petri Helo Vaasan yliopistosta.
Helon mukaan yrityksissä osataan tunnistaa digitalisaation mahdollisuuksia, vaikka kehitysresursseja ei välttämättä asioiden valmiiksisaattamiseen olekaan.
Uusi tutkimusraportti koostaa yhteen tulokset yrityshaastatteluista, jotka toteutettiin osana Digikasvu-projektia. Muovan ja Vaasan yliopiston yhteinen Digikasvu-projekti aikoo hyödyntää tutkimuksen tuloksia työkalupakin ja koulutusohjelman kehittämisessä, joilla tuetaan teollisten pk-yritysten digitalisaatiota ja palvelullistamista.
– Digitalisaatio on rakenteellisia muutoksia mahdollistava työkalu, joka on syytä ottaa myös pienten ja keskisuurten yritysten strategiatyökalupakkiin, sanoo professori Helo.
Digikasvu-hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ESR, Pohjanmaan ELY-keskus, Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu sekä VASEK. Projekti käynnistyi toukokuussa 2017 ja se jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka. Vaasan yliopistolta hankkeessa mukana ovat professori Helo ja strategisen johtamisen professori Marko Kohtamäki tutkimustiimeineen.
Linkki tutkimusraporttiin: Teolliset palvelut Pohjanmaalla. Palveluliiketoiminnan ja palvelukehittämisen tila valmistavassa teollisuudessa, toim. Miia Lammi. MUOVA tutkimusraportteja 1/2018.