Pohjoismaiden suurin akku säätää Fortumin sähkövoimaa

Fortum asentaa Pohjoismaiden suurimman akun yhtiön Daljoen vesivoimalaitokseen Forshuvudissa Ruotsissa. Akkujärjestelmän teho on 5 megawattia ja varastointikapasiteetti on 6,2 megawattituntia. Hanke maksaa noin kolme miljoonaa euroa. Fortumin mukaan kyseessä on merkittävä akkuratkaisu, joka tukee sähköverkon vakautta.

forshuvud

- Useimmiten akkuja ajatellaan käytettävän energian varastointiin. Nyt kokeilemme akun yhdistämistä vesivoimalaan sillä ajatuksella, että parannamme vesivoimalan kykyä toimia sähköverkon säätövoimana, Fortumin vesivoimalaitosten omaisuudenhallinnasta vastaava johtaja Martin Lindström sanoo.

Hänen mukaansa akun erittäin nopea vasteaika parantaa Forshuvudin vesivoimalaitoksen säädön nopeutta ja tarkkuutta. - Toivomme, että tämä merkittävä innovaatio auttaa meitä saavuttamaan nopeammin Ruotsin kunnianhimoiset uusiutuvan energian käyttötavoitteet ja luomaan osaltamme entistä puhtaampaa maailmaa, Lindström kertoo yhtiön tiedotteessa.

Viherenergia vaatii sähköverkolta paljon

Ruotsin tavoitteena on siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan vuoteen 2040 mennessä. Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto vaihtelee sään mukaan, joten sähköverkon on oltava entistä joustavampi, jotta tuotanto ja kulutus ovat aina tasapainossa. Verkon oikean taajuuden ylläpitäminen on välttämätöntä sähköjärjestelmän toiminnan kannalta. Monet voimalaitokset tuottavat lisätehoa tai vähentävät tehoa, jotta verkon taajuus pysyy 50 hertsissä. Tasapainotusta voidaan tarvita hyvinkin nopeasti, jopa muutamassa sekunnissa. Uusi akku osallistuu taajuuden tasapainottamiseen. Forshuvudin voimalaitos lataa akun uusiutuvalla vesivoimalla ja akku säätelee tasapainotusta nopeasti.

Nykyisin sähkömarkkinoita pidetään tasapainossa pääasiassa vesivoimalla, jolla tasapainotus voidaan hoitaa joustavasti eri aikaväleillä, aina muutamasta sekunnista useaan kuukauteen. Nopea tasapainotus kuitenkin kuluttaa vesivoimalaitoksen turbiineja merkittävästi. Siksi akkujen käytön odotetaan yleistyvän entistä nopeampaa tasapainotusta tarvitsevissa uusiutuvan energian järjestelmissä.

Järvenpään mallista vauhtia Ruotsiin

Fortum on innovatiivisten ratkaisujen testaamisen ja käyttöönoton edelläkävijöitä. Kahden viime vuoden ajan yhtiö on testannut vastaavaa konseptia lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksessa Järvenpäässä. 

Konsepti on osoittautunut toimivaksi, ja Forshuvudissa käyttöön otettava akkuratkaisu perustuu Järvenpäässä saatuihin kokemuksiin. 

- Järvenpäässä totesimme, että konsepti toimii. Nyt haluamme testata suurempaa akkua ja  parantaa vesivoimaloiden ominaisuuksia, sanoo kehitysjohtaja Tatu Kulla, Fortum Trading and Asset Optimisation. 

Ruotsissa rakennustyöt alkavat vuoden 2019 alussa, ja akku on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

23.8.2019 | Tutkimus ja koulutus

LUT-yliopisto osaksi kaivosalan kansainvälistä osaamiskeskusta

LUT-yliopisto on kutsuttu partneriksi kansainväliseen kaivosalan osaamiskeskukseen, jota johtaa Saint-Petersburg Mining University Pietarissa. Keskus toimii YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn hyväksymänä osaamiskeskuksena, joka edistää mineraalivarojen vastuullista hyötykäyttöä maailmanlaajuisesti.

Arktisten alueiden öljyntorjuntaa voidaan parantaa biojätteillä

Öljyvahingot ovat yksi vakavimmista uhkista merialueiden ekosysteemeille. Vahingon sattuessa torjuntamenetelmien sekä -kaluston saatavuus ja soveltuvuus vallitseviin olosuhteisiin vaihtelevat suuresti. LUTin vihreän kemian laboratorio kehittää arktisille merialueille soveltuvaa torjuntaratkaisua, jonka osana hyödynnetään biojätteitä.

22.8.2019 | Alan Uutiset

LeaseGreenin johto uudistuu: Thomas Luther toimitusjohtajaksi

LeaseGreen uudistaa ja vahvistaa johtajistoaan. Uutena toimitusjohtajana aloittaa 1.12.2019 Thomas Luther, ja nykyinen toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto siirtyy vastaamaan yhtiön palvelukehityksestä ja asiakkuuksista. Muutoksen tavoitteena on lisätä resursseja LeaseGreenin kasvun johtamiseen, palvelun kehittämiseen ja asiakastyytyväisyyden jatkuvaan parantamiseen.

Schneider Electric toimittaa digitaaliset ratkaisut Haminan LNG-terminaalin sähköistykseen

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric kertoo toimittavansa Wärtsilän LNG-terminaaliprojektiin integroidun kokonaisratkaisun sähköistykseen ja prosessinhallintaan.

Nokian Renkaiden USA:n tehtaan rakentaminen etenee

Nokian Renkaiden rakenteilla oleva Daytonin-tehdas on merkittävä osa yhtiön kasvustrategiaa, jolla yhtiö pyrkii kaksinkertaistamaan myyntinsä USA:ssa vuoteen 2023 mennessä. Laitoksen myötä yhtiö pystyy tuottamaan maanosan kuluttajien tarpeisiin räätälöityjä premium-tuotteita, kasvattamaan ja vahvistamaan asiakaskuntaansa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.