Pohjoismaiden suurin akku säätää Fortumin sähkövoimaa

Fortum asentaa Pohjoismaiden suurimman akun yhtiön Daljoen vesivoimalaitokseen Forshuvudissa Ruotsissa. Akkujärjestelmän teho on 5 megawattia ja varastointikapasiteetti on 6,2 megawattituntia. Hanke maksaa noin kolme miljoonaa euroa. Fortumin mukaan kyseessä on merkittävä akkuratkaisu, joka tukee sähköverkon vakautta.

forshuvud

- Useimmiten akkuja ajatellaan käytettävän energian varastointiin. Nyt kokeilemme akun yhdistämistä vesivoimalaan sillä ajatuksella, että parannamme vesivoimalan kykyä toimia sähköverkon säätövoimana, Fortumin vesivoimalaitosten omaisuudenhallinnasta vastaava johtaja Martin Lindström sanoo.

Hänen mukaansa akun erittäin nopea vasteaika parantaa Forshuvudin vesivoimalaitoksen säädön nopeutta ja tarkkuutta. - Toivomme, että tämä merkittävä innovaatio auttaa meitä saavuttamaan nopeammin Ruotsin kunnianhimoiset uusiutuvan energian käyttötavoitteet ja luomaan osaltamme entistä puhtaampaa maailmaa, Lindström kertoo yhtiön tiedotteessa.

Viherenergia vaatii sähköverkolta paljon

Ruotsin tavoitteena on siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan vuoteen 2040 mennessä. Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto vaihtelee sään mukaan, joten sähköverkon on oltava entistä joustavampi, jotta tuotanto ja kulutus ovat aina tasapainossa. Verkon oikean taajuuden ylläpitäminen on välttämätöntä sähköjärjestelmän toiminnan kannalta. Monet voimalaitokset tuottavat lisätehoa tai vähentävät tehoa, jotta verkon taajuus pysyy 50 hertsissä. Tasapainotusta voidaan tarvita hyvinkin nopeasti, jopa muutamassa sekunnissa. Uusi akku osallistuu taajuuden tasapainottamiseen. Forshuvudin voimalaitos lataa akun uusiutuvalla vesivoimalla ja akku säätelee tasapainotusta nopeasti.

Nykyisin sähkömarkkinoita pidetään tasapainossa pääasiassa vesivoimalla, jolla tasapainotus voidaan hoitaa joustavasti eri aikaväleillä, aina muutamasta sekunnista useaan kuukauteen. Nopea tasapainotus kuitenkin kuluttaa vesivoimalaitoksen turbiineja merkittävästi. Siksi akkujen käytön odotetaan yleistyvän entistä nopeampaa tasapainotusta tarvitsevissa uusiutuvan energian järjestelmissä.

Järvenpään mallista vauhtia Ruotsiin

Fortum on innovatiivisten ratkaisujen testaamisen ja käyttöönoton edelläkävijöitä. Kahden viime vuoden ajan yhtiö on testannut vastaavaa konseptia lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksessa Järvenpäässä. 

Konsepti on osoittautunut toimivaksi, ja Forshuvudissa käyttöön otettava akkuratkaisu perustuu Järvenpäässä saatuihin kokemuksiin. 

- Järvenpäässä totesimme, että konsepti toimii. Nyt haluamme testata suurempaa akkua ja  parantaa vesivoimaloiden ominaisuuksia, sanoo kehitysjohtaja Tatu Kulla, Fortum Trading and Asset Optimisation. 

Ruotsissa rakennustyöt alkavat vuoden 2019 alussa, ja akku on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

15.2.2019 | Tutkimus ja koulutus

Tampereen yliopisto panostaa tekoälyn soveltamiseen teollisuudessa

Tekoälyn tuomaa murrosta rummutetaan paljon, mutta hyödyntämättömiä sovellusmahdollisuuksia Suomen teollisuudessa on edelleen merkittävästi. Tätä potentiaalia kartoitetaan Tampereen yliopiston ja yritysten käynnistämässä kaksivuotisessa MIDAS-tekoälyprojektissa.  

11.2.2019 | Alan Uutiset

Uusi verkkotyökalu organisaatioille tekoälykypsyyden testaamiseen

VTT:n kehittämän verkkotyökalun avulla organisaatiot voivat selvittää tekoälyvalmiutensa. Työkalua esitellään tänään 11.2.2019 klo 17 alkavassa AI Monday -tilaisuudessa Helsingin keskuskirjasto Oodissa.

Tulevaisuuden toimivat väylät edellyttävät monipuolisia rahoituskeinoja ja merkittävää rahoitustason nostoa

Liikennejärjestelmän kehittäminen edellyttää pitkäjänteisiä rahoituspäätöksiä sekä riittävää liikenneverkon kunnossapidon ja kehittämisen rahoitustasoa, sanoi Väylän pääjohtaja Kari Wihlman viraston ensimmäisessä sidosryhmätilaisuudessa tänään perjantaina 8.2. Finlandiatalolla.

Energiayhtiö Gasum siirtyi käyttämään 100 %:sti uusiutuvaa sähköä

Energiayhtiö Gasum on siirtynyt käyttämään uusiutuvaa sähköä kaikessa toiminnassaan vuoden 2018 alusta alkaen. Kaikki yhtiön käyttämä sähkö 150 GWh on tuotettu Pohjoismaisella vesivoimalla. 

Elintarvikealalle Suomen ensimmäinen materiaalitehokkuuden sitoumus

Suomen ensimmäinen materiaalitehokkuuden sitoumus julkistettiin 8.2.2019. Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön välisellä sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021. 

VTT kehitti uudentyyppisen laitteen hankalien jätemateriaalien prosessointiin

VTT:n kehittämällä lieriöekstruuderilla on hyvät mahdollisuudet mullistaa kierrätettävien materiaalien käsittelyä ja siten edistää kiertotalousliiketoimintaa. Se soveltuu esimerkiksi hankalien tekstiili- ja muovijätteiden ja hävikkiruoan pelletointiin. Laitteen ensimmäinen prototyyppi ylitti jo ensimmäisissä testeissä tutkijoiden ja teollisen ohjausryhmän odotukset. VTT etsii parhaillaan tekniikalle kaupallistajaa.