https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Rahoita investointisi leasingillä

Kone- laiteinvestointien taso ei ole vieläkään palannut vuotta 2008 edeltävälle tasolle. Suuri syy on rahoituksen puute. Leasing-rahoitus voi toimia tässä ratkaisuna.

Suomi ja suomalainen teollisuus ovat kansainvälisesti tunnettuja jatkuvasta sitoutumisestaan innovaatioon ja teknologiakehitykseen. Suomessa on korkeatasoista osaamista, ja teollisuuden arvonlisäys onkin Pohjoismaiden korkein – 17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Näistä tekijöistä huolimatta Suomen teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky on selkeästi heikentynyt suhteessa muihin teollisuusmaihin.

Monien suomalaisten teollisuusyritysten liikevaihto on supistunut kysynnän laskiessa ja vientimarkkinaosuuksien pienentyessä. Suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn kehittäminen on erittäin tärkeää Suomen yleisen taloustilanteen parantamisen ja työpaikkojen turvaamisen kannalta.

Investoinnit alenivat 40 prosenttia

Erityisesti teollisuussektori on pääomavaltainen ala, jonka tuotanto voi olla hyvinkin riippuvaista kalliista, korkealaatuisista ja yrityksen tarpeisiin suunnitelluista teollisuuden koneista ja laitteista. Ajan tasalla olevan teknologian käyttö vaikuttaa kustannuksiin ja tuottavuuteen positiivisesti. Talouskriisi aiheutti teollisuuden kiinteiden investointien alenemisen jopa 40 prosentilla vuosien 2008 ja 2010 välisenä aikana (1).

Harvinaisen jyrkästi putosivat etenkin kone- ja laiteinvestoinnit, joiden arvo laski 1990-luvun laman aikaiselle tasolle (1). Vuoden 2010 jälkeen kone- ja laiteinvestointien taso on kääntynyt hitaaseen kasvuun, mutta se ei ole vielä palannut vuotta 2008 edeltäneisiin lukemiin. Erityisesti teollisuusmaissa teollisuuden koneiden ja laitteiden uusiminen ja kaluston laajentaminen ovat oleellisia rakennuspalikoita yritysten kestävän kasvun takaamiseksi.

Vaikeuksia investointien rahoituksessa

Suuret kone- ja laiteinvestoinnit voivat olla hyvinkin arvokkaita hankintoja, jotka aiheuttavat loven yrityksen kassavirtaan ja sitouttavat käyttöpääomaa tarpeettoman paljon. Vastaavasti käyttöpääoman sitoutuminen vähentää yritysten taloudellista joustavuutta. Ulkoisen rahoituksen saaminen kone- ja laiteinvestointien toteuttamista varten voi olla yrityksen taloudellisesta asemasta riippuen hyvinkin vaikeaa.

Näitä havaintoja tukevat Suomen Pankin vuonna 2013 toteuttaman rahoituskyselyn tulokset. Kyselyn mukaan suurin syy ulkoisen rahoituksen hakemiselle ovat kone- ja laiteinvestoinnit (2). Lähes 40 prosenttia mikroyrityksistä, pienistä ja keskisuurista yrityksistä sekä noin 20 prosenttia suurista yrityksistä kohtasi vaikeuksia hakiessaan ulkoista rahoitusta toiminnan ja investointien rahoittamiseksi vuonna 2013.

Suomen Pankin mukaan eniten vaikeuksia saada rahoitusta suhteessa muihin kyselyyn vastanneisiin yrityksiin oli niillä, joiden kannattavuus tai liikevaihto oli heikentynyt viimeisten 12 kuukauden aikana. Toisaalta juuri nämä yritykset, joiden kannattavuus on laskussa, tarvitsisivat uusia investointeja usein kaikkein kipeimmin.

Leasingrahoitus mahdollistaa hankintoja

Nykypäivän haastavassa taloustilanteessa teollisuusyritysten tulisi harkita ja vertailla erilaisia rahoitusstrategioita laite- ja koneinvestointien toteuttamiseksi. Kohdevakuudelliset rahoitusmenetelmät, kuten leasing ja vuokraus, ovat varteenotettavia vaihtoehtoja yrityksille, jotka eivät halua sitouttaa käyttöpääomaa laiteinvestointeihin tai haluavat löytää joustavampia ratkaisuja laiteinvestointien toteuttamiseksi.

Kohdevakuudellinen rahoitus antaa yrityksille mahdollisuuden toteuttaa investointeja entistä kustannustehokkaammin perinteisempien pääomarahoituksen tai pankkilainojen sijasta. Leasingrahoituksen mahdollistamat teknologiainvestoinnit tuovat mukanaan muita etuja, kuten esimerkiksi parannuksia energiatehokkuudessa, tuottavuudessa ja kilpailuasemassa.

Leasingin kysyntä vahvistunee

Kohdevakuudelliset rahoitusratkaisut voivat siis olla tärkeitä investointien mahdollistajia, mikä heijastuu Siemens Financial Servicesin tuottaman kansainvälisen tutkimuksen tuloksissa. 72 prosenttia kyselyyn vastanneista teollisuuden laite- ja konevalmistajista kertoi teollisuusasiakkaidensa kärsivän kiristyvistä koneisiin ja laitteisiin liittyvistä budjettivaatimuksista, mikä todennäköisesti vahvistaa esimerkiksi leasingrahoituksen kysyntää entisestään tulevina vuosina.

Kyselyyn vastanneista teollisuuden kone- ja laitteistovalmistajista 84 prosenttia kertoi asiakkaidensa kohdanneen vaikeuksia hakiessaan ulkoista rahoitusta kone- ja laiteinvestoinneilleen pankeilta (3). Monet tutkimukseen vastanneista laite- ja konevalmistajista painottivat juuri leasingrahoituksen olevan sopivin ratkaisu heidän asiakkaidensa tarpeisiin rahoituksen räätälöinnin tuomien mahdollisuuksien ansiosta.

Ennakoi koko elinkaaren kustannukset

Leasingrahoitussopimuksesta riippuen leasingsopimukseen voidaan liittää myös laitteiston tai teknologian koko elinkaarta koskettavia kustannuksia erilaisten palveluiden muodossa. Esimerkiksi laitteiston asennus, huolto, uusiminen, kierrätys ja poisto voivat kuulua leasingsopimukseen liittyviin palveluihin.

Laitteiston elinkaareen liittyvien palveluiden lisääminen leasingsopimukseen auttaa yritystä näkemään laitteiston tai teknologian omistuksen kokonaiskustannukset entistä helpommin. Rahoitusratkaisut voivat sisältää mahdollisuuden tuleviin kone- ja laitepäivityksiin.

Kun teknologia kehittyy entistä nopeammin ja laitteiden sekä koneiden päivitykset tapahtuvat tiheämmin, uusimpien innovaatioiden hyödyntäminen on teollisuusyrityksille yhä tärkeämpää. Kohdevakuudellisia rahoitusmetodeja hyödyntäen yritykset voivat pysyä teknologiakehityksen tahdissa mahdollisimman tehokkaasti ja kestävästi.

Tuotantoteollisuudella on strategisesti tärkeä rooli Suomen taloudessa. Pysyäkseen kansainvälisen kilpailun asettamien paineiden perässä suomalaisen teollisuuden täytyy yrittää erottua joukosta valmistamalla erikoistuneita ja hienostuneita tuotteita. Tämä vaatii teollisuusyrityksiltä vankkaa sitoutumista edelläkävijäteknologiaan, joka näkyy taloudellisessa asemassa ja tehokkuudessa.

Teollisuusyritysten tulee kehittää Suomen teollisuuden kestävän kasvun mahdollistamiseksi sijoitusstrategioita, jotka eivät pelkästään lisää tuotantoa, vaan myös maksimoivat yritysten taloudellista joustavuutta.

Laukkanen_Jarkko_Siemens

Jarkko Laukkanen,

Sales Manager Industry, Siemens Financial Services AB, sivuliike Suomessa,

jarkko.laukkanen@siemens.com

 

Lähdeaineisto:

  1. Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos, Investoinnit Suomessa, 2012  http://www.etla.fi/wp-content/uploads/2012/09/dp1267.pdf
  2. Suomen Pankki, Yritysrahoitus-kysely 2013,  http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/rahoituskyselyt/Documents/YRK_2013/YRK_2013_A4.pdf
  3. Siemens Financial Services, Making the Upgrade,2013  http://finance.siemens.com/financialservices/uk/press/content/documents/whitepaper_2013_making-the-up-grade.pdf

Uusimmat artikkelit

Puolustusvoimat ostaa Instalta F-35-hävittäjien huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinnalla halutaan varmistetaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin.

2.5.2024 | Alan Uutiset

Heikki Malinen Nesteen uudeksi toimitusjohtajaksi

Malinen siirtyy Nesteen palvelukseen Outokumpu Oyj:stä, jossa hän on toiminut toimitusjohtajana vuodesta 2020. Malinen on tällä hetkellä Nesteen hallituksen jäsen ja hän jättää tämän tehtävän ennen kuin aloittaa Nesteen toimitusjohtajana.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.