https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Raision kaikki tehtaat ovat nyt hiilineutraaleja – ratkaisut syntyivät yhteistyössä kumppanien kanssa

Tuotannot pyörivät nyt uusiutuvalla energialla, eikä päästökompensaatioihin ole tarvinnut turvautua.

a5449c78befda6cc_800x800ar

Tuotantolinja Raision Kauhavan tehtaalla. Kuva: Raisio

Raisio-konsernin vastuullisuusohjelman keskeisistä tavoitteista on ollut muuttaa oma tuotanto hiilineutraaliksi vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoite saavutettiin loppuvuodesta, ja joulukuun 2023 alusta alkaen kaikki tehtaat ovat toimineet hiilineutraalilla energialla. 

"Johtavana ajatuksena on ollut muuttaa toimintaa ja prosesseja niin, että tuotannon energiatarpeet todella ratkaistaan uusiutuvalla energialla. Ratkaisut ovat löytyneet, eikä päästökompensaatioihin ole tarvinnut turvautua," konsernin tiedotteessa kerrotaan.

Mukaan alkuperätakuujärjestelmään

Viimeinen puuttuva palanen oli Kauhavan tehdas, joka tuli Raisio-konsernin omistukseen keväällä 2021. 

Kauhavan tehtaalla siirryttiin tuotannossa tarvittavan höyryn osalta biopolttoaineen käyttöön maaliskuussa 2023. Hiilineutraali ratkaisu kiinteistön lämmön tuotantoon löytyi yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Kaukolämmön tuottaa Kauhavan Kaukolämpö Oy, mutta tilojen lämmitysenergiaratkaisut ovat rakennukset omistavan Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy:n käsissä.

Hiilineutraali ratkaisu kiinteistön lämmön tuotantoon löytyi, kun lämpöä tehtaalle tuottava Kauhavan Kaukolämpö Oy liittyi lämmön tuotannon osalta energian alkuperätakuujärjestelmään. 

Venäjän hyökkäyssodan alettua vuonna 2022 kaukolämpöyrityksillä on ollut vaikeuksia energianlähteiden saannissa ja joinain aikoina on saatettu joutua turvautumaan myös turpeeseen tai fossiilisiin polttoaineisiin. Tätä Raision osalta haluttiin välttää. Ratkaisua pohtivat yhdessä Kauhavan Kaukolämpö Oy:n, Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy:n ja Raision asiantuntijat.

– Pyyntö hiilineutraalisti tuotetusta kaukolämmöstä tuli meiltä Raisiolta. Mahdollisia ratkaisuja pohdimme yhdessä kumppaniemme kanssa. Kaukolämpö oli jo suurilta osin biopohjaisella energialla tuotettua, muttei täysin täyttänyt kriteerejämme. Se oli myös viimeinen puuttuva palanen muutoin hiilineutraalissa energiapaletissamme. Tämä kaukolämpöprojekti on erinomainen esimerkki yritysten vaikutusmahdollisuuksista; ratkaisuja kyllä löytyy, kun niitä yhdessä mietitään. Vuosien varrella olemme löytäneet hiilineutraalit ratkaisut kolmelle eri tuotantopaikkakunnalle ja yhteensä yhdeksälle eri energialähteelle. Biopohjaiset energiaratkaisut ovat myös turvanneet kustannustehokasta energiansaantiamme energiakriisin aikana, Raision ESG Manager Katri Järvinen-Wilén kertoo.

Kauhavan Kaukolämpö Oy:n liittyminen alkuperätakuujärjestelmään mahdollistaa alueen yrityksille uusiutuvaksi sertifioidun lämmön käyttämisen kiinteistöissään ja tuotannossaan.

– Näin pystymme olemaan mukana luomassa yrityksille parempia toimintaedellytyksiä Kauhavan kaupungin alueella. Kauhavan Kaukolämpö Oy:n lämmöntuotanto on jo pitkään perustunut suurelta osin uusiutuviin energialähteisiin ja hukkalämpöjen talteenottoon. Tuotannon sertifioiminen uusiutuvaksi ei näin ollen vaatinut investointeja, ja pystymme tarjoamaan uusiutuvaksi sertifioitua lämpöä hyvin edulliseen hintaan. Tavanomaisen kaukolämmön ja uusiutuvaksi sertifioidun lämmön hinnassa on eroa vain 0,25 €/MWh, jolla katetaan sertifioinnista syntyneet kustannukset ja rekisteröintimaksut, Kauhavan Kaukolämpö Oy:n  toimitusjohtaja Juho Lahtinen kertoo.

Kauhavan Kaukolämpö Oy oli harkinnut alkuperätakuurekisteriin liittymistä jo aiemminkin, mutta  Raision ja Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy:n selkeä viesti asiassa oli ratkaisevan tärkeää päätöstä tehdessä.

– Myös muut asiakkaamme ovat olleet kiinnostuneita uusiutuvaksi sertifioidusta lämmöstä, ja sertifioitu kaukolämpö tulee auttamaan myös muita asiakkaitamme omien hiilidioksidipäästötavoitteidensa saavuttamisessa, Lahtinen jatkaa.

Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy:lle Raision yhteydenotto oli avaus fossiilivapaaseen lämpöenergiaan siirtymisestä kaikkien kiinteistöjen osalta.

– Tästä hyötyvät nyt kaikki vuokralaisemme, ja se edesauttaa heitä omien vastuullisuustavoitteidensa saavuttamisessa. Tämä on myös selkeä positiivinen ympäristöviesti uusia toimitiloja etsiville yrityksille. Raisiolle kiitokset suunnannäyttämisestä, Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ristaniemi kiittelee.

Nokian ja Raisionkaaren ratkaisut löytyivät jo aiemmin

Nokian mylly ja Raisionkaaren alue tuotantolaitoksineen ovat siirtyneet hiilineutraalin energian käyttöön jo aiemmin.

Nokian myllyllä otettiin kesällä 2021 käyttöön lämpölaitos, joka hyödyntää myllyn sivujakeita eli kauran kuorta lämmön ja höyryn tuotannossa. Adven Oy:n kanssa toteutettu lämpölaitoshanke on osoittautunut hyväksi keinoksi varmistaa paitsi vastuullisen, myös kustannustehokkaan, energian saanti. Lämpölaitoksen käyttöönoton myötä Raision omat tuotantolaitokset eivät enää ole olleet riippuvaisia maakaasusta.

"Nokian myllyn lämpölaitos tuottaa lämpöä myös yli oman tarpeemme: myllyltä ylijäävä hukkalämpö hyödynnetään Leppäkosken Lämmön Nokian kaukolämpöverkossa."

Nokian myllyn alueella sijaitseva vanha lämpölaitos jätettiin alueelle vara- ja huippuenergialaitokseksi, ja siellä alettiin keväällä 2022 käyttää polttoaineena biokaasua. Mikäli biokaasua ei olisi saatavissa, varalaitos pystyisi käyttämään myös maakaasua energianlähteenään.

Raisionkaaren tehdasalueella on käytetty hiilineutraalia energiaa jo vuodesta 2018 lähtien: alueen lämpö ja höyry saadaan tehdasalueen omasta bioenergialaitoksesta.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.