SSAB Europe suorittaa korjauksia ja aikaistaa Raahen tehtaan masuuni 2:n välikorjausta
SSAB Europe suorittaa korjaus- ja huoltotöitä Raahen tehtaalla, minkä vuoksi masuuni 2 on poissa käytöstä yhteensä noin 8 viikkoa. Kokonaiskustannuksiksi arvioidaan yhteensä noin 200 miljoonaa Ruotsin kruunua ensimmäisen kvartaalin aikana.
Taustalla on tammikuun 22. päivänä tapahtunut masuunin puhkeaminen. Sulaa rautaa oli tuolloin vuotanut masuunin pesän seinämän läpi. Masuuni pysäytettiin väliaikaisesti ja korjaustöiden yhteydessä käynnistettiin myös kattava analyysi masuunin tilasta.
Analyysi on nyt valmis ja korjaustöiden lisäksi on päätetty aikaistaa kesälle 2020 suunniteltua välikorjausta mahdollisten myöhempien häiriöiden riskin pienentämiseksi. Tämä tarkoittaa, että masuuni 2 on poissa käytöstä kaikkiaan noin 8 viikkoa. Tuotantomenetyksiä pystytään osin kompensoimaan SSAB Europen muiden tuotantolaitosten masuuneilla sekä SSAB Special Steels -divisioonan masuuneilla Oxelösundissa. SSAB Europella on myös mahdollisuus ostaa teräsaihioita.
Negatiiviset kustannusvaikutukset syntyvät pääasiassa huonommasta kapasiteetin käyttöasteesta ja lisääntyvistä logistiikka- ja korjauskuluista, joiden arvioidaan yhteensä nousevan noin 200 miljoonaan Ruotsin kruunuun vaikuttaen tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Koska tuotantomenetykset saadaan osin kompensoitua, jäävät vaikutukset toimituksiin ensimmäisellä kvartaalilla vähäisiksi.
Raahen tehtaan masuunit on peruskorjattu vuosina 2010-2011 ja masuunien öljyinjektiolaitteisto korvattiin hiili-injektiolaitteistolla vuonna 2015, minkä ansiosta masuunit ovat huippuluokkaa ja mahdollistavat maailman johtavien terästuotteiden valmistuksen. Tuleva välikorjaus mahdollistaa masuuni 2:n raudantuotannon tehokkaan jatkumisen seuraavat noin 12 vuotta.
- Nyt suoritettavat korjaustyöt tarkoittavat, että kesälle 2020 suunniteltua seuraavaa välikorjausta myöhäistetään joko vuodelle 2022 tai 2023. Raahen tehtaan masuuni 1 toimii normaalisti, SSAB kertoo lehdistötiedotteessa.
SSAB:n pitkän aikavälin tavoitteena on yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa käynnistetyn HYBRIT-projektin myötä siirtyä täysin fossiilivapaaseen teräksenvalmistukseen. Ruotsin Oxelösundin masuuni muutetaan valokaariuuniksi vuoteen 2025 mennessä. Suunnitelman mukaan Raahen ja Ruotsin Luulajan masuunit korvataan valokaariuuneilla vuosina 2030-2040. SSAB:n tavoite on olla täysin fossiilivapaa vuoteen 2045 mennessä.