https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

SSAB:n vihreä energian jätti-investointi meni Ruotsiin, Raahen terästehtaan vuoro myöhemmin

Uusi huippumoderni fossiilivapaan teräksen minimill-tuotantolaitos rakennetaan Ruotsiin. Tehtaan uudistus vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia. SSAB kertoo liiketoiminnallisten syiden puoltaneen hankkeen etenemistä seuraavaksi Luulajan tehtaassa.

a87d983a658e4473_800x800ar

Havainnekuva Luulajan uudesta tehtaasta. Kuva: SSAB

Tehtaan valmistuttua Luulajan nykyinen masuuneihin perustuva tuotantojärjestelmä poistetaan käytöstä.

Luulajan uuden tehtaan kapasiteetti on noin 2,5 miljoonaa tonnia terästä vuodessa. Se koostuu kahdesta valokaariuunista, kehittyneestä sekundäärimetallurgiasta ja suoravalssaavasta nauhavalssaamosta, joka mahdollistaa SSAB:n erikoistuotteiden valmistamisen. Investointi mahdollistaa jatkossa myös kylmävalssattujen ja sinkittyjen tuotteiden valmistuksen ja siten laajemmat premium-valikoimat autoteollisuudelle. Terästehdas käyttää raaka-aineenaan fossiilivapaata rautasientä Jällivaaran HYBRIT-demonstraatiolaitokselta sekä kierrätysteräsromua.

Luulajan kokonaisinvestoinnin arvioidaan olevan noin 4,5 miljardia euroa. Investoimalla uuteen teknologiaan SSAB välttää noin kahden miljardin euron investoinnit nykyisiin tuotantolaitoksiin seuraavien kymmenen vuoden aikana. Investointi on tarkoitus rahoittaa omalla kassavirralla.

– Luulajan muutos on virstanpylväs matkallamme kohti fossiilivapaata terästä. Poistamme seitsemän prosenttia koko Ruotsin hiilidioksidipäästöistä, vahvistamme kilpailukykyämme ja turvaamme työpaikkojamme Euroopan kustannustehokkaimmalla kestävän kehityksen mukaisella ohutlevytuotannolla, SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist toteaa yhtiön tiedotteessa.

– Yhdessä kumppanimme LKAB:n kanssa sitoudumme eliminoimaan CO2-päästöt arvoketjustamme ja luomaan uuden benchmark-teknologian fossiilivapaalle tulevaisuudelle. Samalla turvaamme myös pohjoismaisen teollisuuden kilpailukyvyn tulevina vuosikymmeninä ja tuemme tuhansia asiakkaitamme, jotka luottavat arvoketjumme laatuteräkseen, Lindqvist lisää.

SSAB teki viime vuonna päätöksen muuntaa Oxelösundin terästehdas fossiilivapaaseen tuotantoon ja projekti etenee suunnitelmien mukaan. Investointi vähentää Ruotsin hiilidioksipäästöjä kolmen prosentin verran.

Myös Raahen terästehdas on tarkoitus muuttaa myöhemmin fossiilivapaaksi. Mahdollinen muutos vaikuttaa Suomen hiilidioksidipäästöihin merkittävästi, koska tehdas on maamme suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen lähde.

SSAB Europe -divisioonan johtaja ja johtoryhmään kuuluva Olavi Huhtala kertoi STT:lle, ettei Suomen poliittisilla lakoilla ollut vaikutusta päätökseen. Hänen mukaansa päätös tehtiin liiketoimintasyrjä edellä ja katsottiin, mikä on parasta yhtiölle.

Yhtiön mukaan liiketoiminnalliset syyt puolsivat etenemistä seuraavaksi Luulajan tehtaan osalta. Sen lisäksi Raahen tehtaan nykyiset laitteet ovat kehittyneempiä, moninaisempia ja paremmassa kunnossa. Kolmantena askeleena vihreässä muutoksessa on suunnitteilla Raahen terästehtaan muutos. Projektin ajoitus riippuu SSAB:n rahoitus- ja toteutuskapasiteetista sekä Luulajan hankkeesta saatavista opeista.

Investoinnin odotetaan tuovan merkittävää lisäarvoa. Nykyiseen tuotantojärjestelmään verrattuna käyttökatteen odotetaan paranevan yli 5,0 miljardia Ruotsin kruunua vuodessa nykyisillä hyödykehintaennusteilla. Uuden tuotantolaitoksen kustannusasema on parempi alentuneiden kiinteiden kustannusten, paremman tehokkuuden, lyhyempien läpimenoaikojen ja eliminoitujen hiilidioksidikustannusten ansiosta. Suunnitelman mukaan tuotanto lisääntyy 0,5 miljoonaa tonnia vuodessa, ja tuotemix paranee yhdellä miljoonalla tonnilla erikois- ja premiumteräksiä.

Uuden tehtaan on suunniteltu käynnistyvän vuoden 2028 lopulla ja käyvän täydellä kapasiteetilla vuotta myöhemmin. Ympäristölupia odotetaan vuoden 2024 lopulla.

Vaula Aunola

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.