https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Selvitys: Heikko laatu aiheuttaa miljoonien menetykset rakennusalalle

Huono laatu aiheuttaa 10–15 prosenttia ylimääräisiä kuluja rakennusyrityksille, paljastaa tuore asumisen tulevaisuutta käsittelevä hanke. Kaikenkokoiset rakennusalan organisaatiot voisivat säästää merkittäviä summia, jos rakentamisen vaiheet dokumentoitaisiin läpinäkyvästi ja prosessit toteutettaisiin mahdollisimman tehokkaasti.

rakennus

iStock

VTT:n ja Kotopron “Asumisen tulevaisuus” -hankkeesta käy ilmi, että rakentamisen dokumentoinnista on hyvin rajalliset viralliset vaatimukset. Esimerkiksi työvaiheiden dokumentointia rakentamisen aikana ei edellytetä ollenkaan. Tämän vuoksi työmaiden johtamisessa ei vaadita laatua tai kustannussäästöjä. Hankkeen tulokset valmistuivat viime toukokuussa.

Laatu paranisi, jos tilaaja saisi tietää, miten rakennus on rakennettu

– Rakentamisen ja asumisen liiketoiminta on kansantaloudellisesti merkittävä kasvuala, johon sisältyy iso potentiaali niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, Kotopron pääomistaja Samuli Suomala toteaa.

”Asumisen tulevaisuus” -hankkeessa VTT tutki rakennushankkeiden suunnittelua, rakentamista, luovutustilanteita ja luovutusdokumentaatiota, takuuaikaa ja takuuajan jälkeistä urakoitsijan sekä taloyhtiöiden toimintaa suomalaisessa asuntorakentamisessa.

Hankkeen johtopäätösten mukaan vaatimus dokumentoinnista rakentamisen aikana voisi parantaa rakentamisen laatua, jos rakennuksen tilaajalla olisi käytettävissä selkeä dokumentaatio siitä, miten rakennus on rakennettu.

– Kattava dokumentaatio olisi myös rakentajan etu. Kirjauksilla voitaisiin osoittaa rakennusvaiheittain, että työ on tehty laadukkaasti, Suomala huomauttaa.

Kaikkiaan rakennusalalla on tarvetta selkeyttää ja yhtenäistää rakennusten käyttöönoton ja takuuajan käytäntöjä.

– Rakentamisessa meiltä puuttuu työn tekemisen dokumentoinnin kulttuuri. Näin ollen myös prosessin kehittäminen on muistinvaraista, eikä perustu faktoihin, Suomala sanoo.

Mahdollisuus lisätä tuottavuutta

VTT:n tutkimushankkeessa tunnistettiin rakentamisessa kymmenen tuottavuuteen ja laatuun liittyvää tekijää, joihin voidaan vaikuttaa laadukkaalla, läpinäkyvällä ja kestävällä dokumentoinnilla.

Selvityksen tuloksena Kotoprossa luotiin laskuri, johon koottiin hankkeessa tunnistetuista tekijöistä neljä tyypillisintä rakentamisen laatuun vaikuttavaa ilmiötä. Laskuri konkretisoi, miten moderni dokumentointi voi lisätä yksittäisen rakennushankkeen tuottavuutta jopa 50 prosentilla. 

Tyypillisesti rakennushankkeiden kate on 4,9–5 prosenttia. Jos hankkeiden kaikki rakennusvaiheet dokumentoitaisiin kattavasti, marginaalia olisi mahdollista kasvattaa jopa 2,5 prosenttiyksikköä.

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.