Sotkamo Silver parantaa kaivostensa materiaali- ja energiatehokkuutta uudella etäohjausteknologialla

Sotkamo Silver on käynnistänyt Tekes-hankkeen, johon Innovaatiorahoituskeskus Tekes on myöntänyt 6,1 miljoonaan euroa (59 MSEK) innovaatiorahoituslainaa. Eräs projektin tärkeimmistä tavoitteista on hyödyntää malmin esirikastusta (ore-sorting) ja lisätä näin kaivoksen materiaali- ja energiatehokkuutta, pienentää hiilijalanjälkeä sekä vähentää vedenkäyttöä.

sotkamo

Kuva. Malminäyte Hopeakaivokselta (Sotkomo Silver)

Projektin avulla otetaan tulevassa tuotantoprosessissa käyttöön nykyaikaiseen etäohjausteknologiaan perustuva tuotantoprosessin ja kunnossapidon johtaminen yhtenä kokonaisuutena käyttäen Big-dataa, teollista intranetiä ja prosessien etäohjausmahdollisuutta. Uutta osaamista hyödynnetään yhtiön kaikkien tulevien kaivosten tuotannossa. Sotkamo Silverin tavoitteena on olla Pohjoismaiden johtava ”Junior mining” yhtiö, joka hyödyntää tuotannossaan parasta mahdollista käytettävissä olevaa teknologiaa (BAT) ja teollista internetiä.

Tekes rahoitus on suunnattu yhtiön kokonaan omistamalle tytäryhtiölle Sotkamo Silver Oy:lle. Lainan korko on kolme prosenttiyksikköä̈ alle peruskoron, kuitenkin vähintään 1 %. Laina-aika on 10 vuotta, joista 5 ensimmäistä̈ on lyhennyksistä̈ vapaita. Projektin epäonnistuessa lainapääomasta on mahdollista jättää̈ osittain perimättä̈ enimmillään noin 4.206.000 euroa. Lainan ensimmäisen erän jälkeen sitä voi nostaa erissä syntyneiden kustannusten mukaan.

Vahvuutta hopeakaivos-hankkeen tulevaan toimintaan

Innovaatiorahoituskeskus Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes rahoittaa ja tukee laajaa innovaatiotoimintaa tutkimusyhteisöissä, teollisuudessa ja palvelualoilla. Tammikuun alussa 2018 kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyvät uudeksi toimijaksi Business Finlandiksi.

- Olemme käynnistäneet Tekes hankkeen osana kaivoksen rakentamista ja sen tulevan tuotannon kehittämistä. Tekesin tarjoama rahoitus vahvistaa Hopeakaivos-hankkeen tulevaa toimintaa, parantaen merkittävästi kaivostuotannon kykyä vastata metallien hinnanvaihteluihin, sanoo tekniikan tohtori Timo Lindborg, Sotkamo Silver AB:n konsernijohtaja.

Tietoa Sotkamo Silver AB:sta

Sotkamo Silver AB:n liikeideana on hyödyntää mineraaliesiintymiä Pohjoismaissa huomioiden samalla yhteiskunnan ja ympäristön asettamat vaatimukset. Sotkamo Silver omistaa hopeaa ja kultaa sisältäviä malmiesiintymiä Suomessa ja sinkkiä sekä kultaa sisältäviä esiintymiä Norjassa. Yhtiön tärkein kehityshanke on Hopeakaivos projekti Sotkamossa.

Yhtiön hopeakaivos esiintymä sijaitsee Itä-Suomessa, Sotkamon kunnassa, noin 475 km koilliseen Helsingistä. Esiintymästä käytetään myös nimeä Taivaljärven esiintymä.

Uusimmat artikkelit

Posti ja Vaisala keräävät tekoälyllä tietoa teiden kunnosta

Suomen Posti ja Vaisala yhdistävät voimansa teiden ja katujen kuntoa mittaavan tekoälylaitteiston käyttöönotossa ja kaupallistamisessa. Vaisalan kehittämä RoadAI -järjestelmä antaa tiestön kunnosta ja liikenneoloista tosiaikaisen tilannekuvan Postin jakeluautojen kameroiden ja Vaisalan antureiden kautta. Pitkällä tähtäyksellä kimppa kehittää älyliikennettä Suomessa.

HYBRIT-laitos tahkoaa terästä ilman fossiilisia polttoaineita

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sai lapionpistollaan kunnian avata fossiilittomasti terästä tuottavan HYBRIT -laitoksen pilottivaiheen rakentamisen tänään Luulajassa.

20.6.2018 | Alan Uutiset

Energiavirasto: Uusiutuvan sähkön tuotannon kilpailutus toteutuu syksyllä

Uusiutuvan sähkön tuotantoa kilpailutetaan syksyllä 2018. Energiavirasto järjestää marras-joulukuussa tarjouskilpailun, jonka perusteella uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä sähkön tuotantoinvestointeja hyväksytään preemiojärjestelmään.

Uusi teknologiakeskus avattu Kuopioon, kehittää uutta kromausmenetelmää Suomessa

Uudenlaista kromipinnoitusteknologiaa Suomessa kehittävä teknologiakeskus on avattu Kuopioon. Sen perustamista edelsi miljoonan euron rahoituskierros, jonka kuopiolainen kasvuyritys Savroc Oy keräsi rakentaakseen keskuksen ja kiihdyttääkseen teknologian kansainvälistymistä. TripleHard-pinnoite on jo patentoitu kansainvälisillä markkinoilla. Vastaavaa menetelmää ei ole maailmanmarkkinoilla. 

15.6.2018 | Tutkimus ja koulutus

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen