https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Suomen ruokatuotanto digitalisoituu – Cinia mukana uuden datajärjestelmän perustamisessa

Tulevaisuudessa suomalaisilla on käytössään entistä tarkempaa tietoa syömästään ruoasta, sillä Suomeen rakennetaan koko ruokaketjulle yhteistä tapaa jakaa ja hyödyntää dataa. AgriFood Data Space Finland -konsortio on kehittänyt alalle uutta datanvälitysväylää, jonka avulla ruokajärjestelmän eri toimijat voivat jakaa dataa tehokkaasti, turvallisesti ja oikeudenmukaisesti.

chips

iStock

– Tietoa kerätään ja tallennetaan paljon, mutta sen hyödyntämisessä on edelleen huomattavia pullonkauloja. Ongelma ei ole itse ruokajärjestelmän digitalisointi, vaan se, että nykyisissä palveluissa olevaa dataa on vaikea hyödyntää laajemmin, summaa Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Alan toimijat ratkovat tätä datan jakamiseen liittyvää ongelmaa rakentamalla datanvälitysväylää, joka mahdollistaa datan tehokkaan ja turvallisen jakamisen. Tavoitteena on yhteinen tapa hyödyntää sadoissa eri toimijoiden järjestelmissä olevaa dataa. Viime vuoden keväällä syntyi AgriFood Data Space Finland -konsortio, johon sitoutui mukaan 55 suomalaista organisaatiota ruokajärjestelmän eri toimijoista. Ryhmän keskuudessa on rakentunut malli siitä, miten synnyttää toimija, joka pystyy palvelemaan kaikkia ruokajärjestelmän toimijoita yhteisenä esteettömänä datanvälityspalvelun tarjoajana.

– Selvitykset on tehty ja nyt kääritään hihat ja ryhdytään käytännössä rakentamaan uutta data-avaruutta. Sen runkona oleva kyberturvallinen datanvälityspalvelu mahdollistaa datan käyttöoikeuksien määrittämisen reilun datatalouden periaatteiden mukaisesti, sanoo Cinian kehitysjohtaja Pertti Hyvärinen.

Datalla kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä

Suomen maatalous on kannattavuusongelmissa ja samalla alaan kohdistuu kovat paineet ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Datan avulla alan kannattavuutta uskotaan pystyvän parantamaan niin, että on mahdollisuus tehdä myös toimenpiteitä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Kehitystä ajaa kannattavuuden parantamisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi kuluttajien halu painottaa yhtä enemmän vastuullisuutta ostokäyttäytymisessään. Myös datatalouden regulaation kehitys vauhdittaa muutosta. Muutosta palvelee ennen kaikkea yhteiskäyttöinen data, jota kaikki ruokajärjestelmän toimijat voivat jakaa ja hyödyntää oikeudenmukaisesti. Tärkeää on määritellä datan jakamisen ja käytön pelisäännöt niin, että datan hyödyntäminen on myös taloudellisesti kannattavaa kaikille alan toimijoille. Juuri tätä uudella ruokajärjestelmän yhteisellä data-avaruudella tehdään.

Myös lainsäätäjät näkevät datan hyödyt

Datan käyttöön liittyvien pelisääntöjen yhtenäistäminen on ollut myös ministeriöiden ja EU:n asialistalla. Euroopan komission viime vuonna julkaiseman datastrategian tavoitteena on luoda Eurooppaan yhtenäiset markkinat datalle. Myös ruokajärjestelmä on ollut kehityksen alla, sillä suunnitelma Euroopan yhteisestä maatalouden tietoavaruudesta (Common European Agriculture Data Space) julkistettiin viime vuonna. Tarkoituksena on luoda kansallisten järjestelmien kesken eurooppalainen yhteinen datainfra, johon myös Suomen järjestelmä liittyy. EU on varannut datainfrastruktuurin kehittämiseen EU-datamarkkinaa varten kokonaisuudessaan noin kaksi miljardia euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on osoittanut tukensa AgriFood Data Space Finlandin -hankkeelle ja on mukana edistämässä projektia.

– Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että data on kaikkien käytettävissä, sitä pystytään jakamaan ja siihen pystytään luottamaan. Nyt meillä on säädösten puolesta datan ympärillä sellainen kehys, että yritykset voivat tehdä sen perusteella investointipäätöksiä. Luottamuksen vahvistaminen ja yleisen kehityksen tekeminen mahdolliseksi edellyttää sääntelyä. Sääntely ei tässä ole este vaan ennemminkin mahdollistaja, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtaja Maria Rautavirta.

Sääntelyä on täydennetty datan hallintaa ja digimarkkinoiden dataa koskevilla pelisäännöillä, eli datahallintasäädöksellä ja digimarkkinasäädöksellä ja vielä odotetaan lähiaikoina vahvistettavaa datasäädöstä, jonka odotetaan erityisesti sisältävän vaatimukset, joilla tehdään datan käyttöoikeuksista ja -ehdoista reilummat koko arvoketjulle.

 

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.