Suomen suurin maapora tekee maakaapelitunnelin Kyrönjoen alle

Pohjanmaalla on kyllästytty jäidenlähdön aiheuttamiin sähköverkon vaurioihin. Vaasan Sähköverkko on siirtämässä Kyrönjoen ylittävät ilmajohdot maan poveen joen alle Vähänkyrön Perkiössä. Työ vaatii joen alittavan tunnelin porausta. Pituutta tunnelille tulee noin 150 metriä.

vaasansähkö

Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen

Vaasan Sähköverkko Oy:n suunnittelupäällikkö Karl-Gustav Kolam kertoo, että jäidenlähtö on toisinaan vienyt jopa kokonaisia sähköpylväitä. 

- Sähköverkon kehittäminen vähentää sähkökatkojen määrää ja kestoa. Vaasan Sähköverkko parantaa jatkuvasti sähkönjakelun toimivuutta muuttamalla ilmajohtoja maakaapeleiksi ja lisäämällä automaatiota verkkoon, Kolam sanoo.

Joen alittava maakaapelitunneli ei ole mikään harvinaisuus Suomessa. Kyrönjoella tehdyt testit ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä kyseinen poraustyö ei ole helpoimmasta päästä, vaan siihen tarvitaan Suomen suurinta maaporaa, jonka omistaa Oy Ravera Ab. Projektipäällikkö Kenneth Högback Raverasta sanoo, että reiästä tulee 30 sentin läpimittainen.

Poraustyöt alkoivat tänään 7. helmikuuta ja reikä on valmis huomenna. Loppuosa on kaapeleiden ja niiden suojaputkien asentamista, joka kestää kuukauden päivät. Tunneliyhteys valmistuu siis ennen jäiden lähtemistä maaliskuun loppupuolella.

Kolamin mukaan hankkeen kustannusarvio on joitakin kymmeniä tuhansia euroja. Alkuperäinen ongelma on johtunut siitä, että sähköpylväät sijaitsevat Kyrönjoen keskellä olevassa pienessä saaressa, josta jäät ovat ne monena vuotena pyyhkineet mennessään.

- Pyrimme rakentamaan mahdollisimman säävarmaa sähköverkkoa, Kolam toteaa.

 

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

23.5.2018 | Alan Uutiset

ABB:lle Promaintin Yritysinnovaatio 2018 -palkinto Pohjoinen Teollisuus -messuilla

Kunnossapitoyhdistys Promaint ry ja Suomen Messusäätiö jakoivat vuoden 2018 yritysinnovaatio- ja opinnäytetyöpalkinnot Pohjoinen Teollisuus -messutapahtumassa Oulussa. Tämän vuoden yritysinnovaatiopalkinto myönnettiin ABB Oy:lle. Palkinnon vastaanotti Suomen ABB:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.

21.5.2018 | Tutkimus ja koulutus

Suomalainen innovaatio vähentää öljyjätteen määrän puoleen

Fluid Intelligence on valittu Business Finlandin ja hallituksen CleanWeb-kärkihankkeeseen. Samalla Business Finland myönsi rahoitusta yrityksen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kiihdyttämiseen.

Digitaalisuus mullistaa metsäteollisuuden - Promaint-lehti

Metsä elää uuden ajan kynnyksellä. Digitaalisuus mullistaa alan ja tuo metsäteollisuuteen ennennäkemättömiä ratkaisuja, jotka tekevät metsistä entistä älykkäämpiä. Metsästä voidaan kerätä tietoa innovatiivisin tavoin, ja älykästä metsien tarjoaman datan avulla pystymme optimoimaan metsien hoidon ja käytön. Virtuaalimetsät tekevät myös tuloaan.

Suomalainen insinöörityöpalkinto sähköisten voimansiirtojärjestelmien kehittäjätiimille

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2018 myönnettiin TkT Kimmo Raumalle, DI Tero Järveläiselle, DI Matti Iskaniukselle, TkT Antti Tarkiaiselle ja TkT Risto Tiaiselle. TEKin ja TFiFin myöntämä 30 000 euron palkinto tuli älykkäiden sähköisten voimansiirtojärjestelmien kehittämisestä ja toteuttamisesta lappeenrantalaisessa Visedo Oy:ssä.

Työturvallisuuden vuositilasto 2017: Suurimmat haasteet sotealalla, kasvuyrityksissä ja ihmisten asenteissa

Työturvallisuuden suurimmat haasteet ovat sotealalla, kasvuyrityksissä ja ihmisten asenteissa. Tuoreen tilaston mukaan vain joka viides suomalaisyritys huolehtii työturvallisuudesta hyvin.

Caverion vastaamaan Pohjoismaiden toiseksi suurimman avoimen palvelinkeskuksen valvonnasta ja ylläpidosta

Caverion ja Telia Finland ovat tehneet sopimuksen Telian rakennuttaman uuden Helsinki Data Centerin valvonnasta sekä kiinteistön ylläpidosta. Helsingin Pitäjänmäkeen valmistuva avoin palvelinkeskus on Pohjoismaiden turvallisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin.