https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Suomen suurin maapora tekee maakaapelitunnelin Kyrönjoen alle

Pohjanmaalla on kyllästytty jäidenlähdön aiheuttamiin sähköverkon vaurioihin. Vaasan Sähköverkko on siirtämässä Kyrönjoen ylittävät ilmajohdot maan poveen joen alle Vähänkyrön Perkiössä. Työ vaatii joen alittavan tunnelin porausta. Pituutta tunnelille tulee noin 150 metriä.

vaasansähkö

Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen

Vaasan Sähköverkko Oy:n suunnittelupäällikkö Karl-Gustav Kolam kertoo, että jäidenlähtö on toisinaan vienyt jopa kokonaisia sähköpylväitä. 

- Sähköverkon kehittäminen vähentää sähkökatkojen määrää ja kestoa. Vaasan Sähköverkko parantaa jatkuvasti sähkönjakelun toimivuutta muuttamalla ilmajohtoja maakaapeleiksi ja lisäämällä automaatiota verkkoon, Kolam sanoo.

Joen alittava maakaapelitunneli ei ole mikään harvinaisuus Suomessa. Kyrönjoella tehdyt testit ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä kyseinen poraustyö ei ole helpoimmasta päästä, vaan siihen tarvitaan Suomen suurinta maaporaa, jonka omistaa Oy Ravera Ab. Projektipäällikkö Kenneth Högback Raverasta sanoo, että reiästä tulee 30 sentin läpimittainen.

Poraustyöt alkoivat tänään 7. helmikuuta ja reikä on valmis huomenna. Loppuosa on kaapeleiden ja niiden suojaputkien asentamista, joka kestää kuukauden päivät. Tunneliyhteys valmistuu siis ennen jäiden lähtemistä maaliskuun loppupuolella.

Kolamin mukaan hankkeen kustannusarvio on joitakin kymmeniä tuhansia euroja. Alkuperäinen ongelma on johtunut siitä, että sähköpylväät sijaitsevat Kyrönjoen keskellä olevassa pienessä saaressa, josta jäät ovat ne monena vuotena pyyhkineet mennessään.

- Pyrimme rakentamaan mahdollisimman säävarmaa sähköverkkoa, Kolam toteaa.

 

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.