Suomen suurin maapora tekee maakaapelitunnelin Kyrönjoen alle

Pohjanmaalla on kyllästytty jäidenlähdön aiheuttamiin sähköverkon vaurioihin. Vaasan Sähköverkko on siirtämässä Kyrönjoen ylittävät ilmajohdot maan poveen joen alle Vähänkyrön Perkiössä. Työ vaatii joen alittavan tunnelin porausta. Pituutta tunnelille tulee noin 150 metriä.

vaasansähkö

Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen

Vaasan Sähköverkko Oy:n suunnittelupäällikkö Karl-Gustav Kolam kertoo, että jäidenlähtö on toisinaan vienyt jopa kokonaisia sähköpylväitä. 

- Sähköverkon kehittäminen vähentää sähkökatkojen määrää ja kestoa. Vaasan Sähköverkko parantaa jatkuvasti sähkönjakelun toimivuutta muuttamalla ilmajohtoja maakaapeleiksi ja lisäämällä automaatiota verkkoon, Kolam sanoo.

Joen alittava maakaapelitunneli ei ole mikään harvinaisuus Suomessa. Kyrönjoella tehdyt testit ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä kyseinen poraustyö ei ole helpoimmasta päästä, vaan siihen tarvitaan Suomen suurinta maaporaa, jonka omistaa Oy Ravera Ab. Projektipäällikkö Kenneth Högback Raverasta sanoo, että reiästä tulee 30 sentin läpimittainen.

Poraustyöt alkoivat tänään 7. helmikuuta ja reikä on valmis huomenna. Loppuosa on kaapeleiden ja niiden suojaputkien asentamista, joka kestää kuukauden päivät. Tunneliyhteys valmistuu siis ennen jäiden lähtemistä maaliskuun loppupuolella.

Kolamin mukaan hankkeen kustannusarvio on joitakin kymmeniä tuhansia euroja. Alkuperäinen ongelma on johtunut siitä, että sähköpylväät sijaitsevat Kyrönjoen keskellä olevassa pienessä saaressa, josta jäät ovat ne monena vuotena pyyhkineet mennessään.

- Pyrimme rakentamaan mahdollisimman säävarmaa sähköverkkoa, Kolam toteaa.

 

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Vähennä, vältä, kierrätä ja korvaa – muovitiekartta Suomelle

Suomelle uuden muovitiekartan laatinut yhteistyöryhmä on luovuttanut työnsä tulokset elinkeinoministeri Kimmo Tiilikaiselle. Muovitiekarttaan on koottu yli sadan ehdotuksen joukosta joukko keskeisiä toimia muovien aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi.

Artukaisten höyryntuotantolaitos vihittiin käyttöön

Turku Energian Artukaisiin rakennuttama höyryntuotantolaitos vihittiin käyttöön tiistaina 16.10.2018. Laitoksen rakennustyöt käynnistyivät keväällä 2017. Puupohjaista polttoainetta käyttävä laitos vähentää merkittävästi raskaan polttoöljyn käyttöä sekä hiilidioksidipäästöjä Turku Energian höyryn ja lämmön tuotannossa. 

12.10.2018 | Tutkimus ja koulutus

LUT perustaa Etelä-Karjalaan 3D-tulostamisen osaamiskeskuksen

LUT-yliopiston lasertyöstön ja teräsrakenteiden tutkimusryhmien Teollisuuden 3D-tulostus (lyh. Me3DI) -hankkeessa rakennetaan Etelä-Karjalaan 3D-tulostamisen osaamiskeskittymä. Hanke on saanut 323 000 euron suuruisen rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta.

11.10.2018 | Alan Uutiset

VR Trackin kaupassa syntyy pohjoismainen raideinfran jätti

Norjalainen NRC Group ostaa VR Trackin yrityskaupassa, jossa syntyy Pohjoismaiden suurin raideinfraan keskittyvä yhtiö Norjan, Ruotsin ja Suomen houkutteleville markkinoille. Uuden yhtiön palveluksessa työskentelee yli 2 450 työntekijää ja sen vuosittainen liikevaihto nousee yli 600 miljoonaan euroon.

SMR-voimalat trendaavat ydinvoima-alalla

Pienet modulaariset ydinreaktorit, eli SMR:t (eng. Small Modular Reactor) ovat viime aikoina herättäneet kiinnostusta. Niiden kaupallisen käytön potentiaalista on keskusteltu paljon sekä Suomessa että muualla Euroopassa ja maailmalla.

Kemijoki Oy jatkaa sopimusta Lieksan seudun vesivoimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta Maintpartnerin kanssa

Kemijoki Oy jatkaa Lieksanjoessa sijaitsevien Lieksankosken ja Pankakosken vesivoimalaitostensa paikalliskäyttöä ja kunnossapitoa koskevaa sopimusta Maintpartnerin kanssa. Maintpartner on vastannut laitosten käytöstä ja kunnossapidosta vuodesta 2008.