https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tampereen Naistenlahden uusi biovoimalaitos leikkaa 20 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä

Tänään käyttöön vihitty Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden biovoimalaitoksen kiertoleijukattilan pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat.

voimala

Virtuaalinen putkentaivutuspeli on hauska ja täysin uusi tapa oppia putken taivutusta.

Tulevaisuudessa aiomme pienentää päästöjämme entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Laitos tuottaa sekä sähköä että kaukolämpöä. Polttoaineteho on 208 megawattia. Naistenlahti 3 -biovoimalaitos tulee tuottamaan vuosittain puolet tamperelaisesta kaukolämmöstä.

– Sähkölaitos teki energiakäänteen vuonna 2010 ja Naistenlahti 3 on tärkein yksittäinen ilmastotekomme sillä tiellä. Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2030 ja hiilinegatiivinen vuonna 2040, kertoo Tampereen Sähkölaitos -konsernin toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Teimme vuosia etukäteissuunnittelua ja valmisteluja. Vasta toukokuussa 2020 alkoi tontilla näkyä merkkejä muutoksesta, kun vanhaa rakennuskantaa purettiin ensi kertaa laitoksen pihalta, kertoo projektipäällikkö Erkki Suvilampi.

Suurimmillaan työmaan henkilöstövahvuus oli toukokuussa 2022, jolloin työmaalla työskenteli yhtaikaa 474 henkilöä. Isoja hankintapaketteja tehtiin 71 eri sopimuskumppanin kanssa. Kumppaneista 94 prosenttia oli kotimaisia yrityksiä.

Projektin kustannukset olivat noin 200 miljoonaa euroa.

Kotimaisuus korostuu polttoainevalinnoissa

– Uusi kiertoleijukattila polttaa tehokkaasti pääpolttoaineitamme eli uusiutuvia metsäperäisiä biomassoja, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Muita polttoaineita ovat A- ja B-luokan kierrätyspuu, C-luokan purkupuu ja SRF-kierrätyspolttoaine. Varapolttoaineena on jyrsinturve.

- Uusi laitos korvaa vanhan Naistenlahti 2 -voimalaitoksen. Moderni teknologia vähentää merkittävästi melu-, pöly- ja vesistöpäästöjä. Lisäksi suljettu jäähdytysvedenkierto lisää turvallisuutta ja tehostaa lämmön käyttöä, Suvilampi.

Koska polttoaine tulee läheltä, sen kuljetuksesta syntyvät päästöt pysyvät maltillisina ja se tuo työtä ja työpaikkoja alueelle.

Tampereen Sähkölaitos kertoo investointien jatkuvan edelleen. Laitokselle ollaan rakentamassa lisälämmöntalteenottoa, joka entisestään tehostaa polttoaineen käyttöä.

Tulevaisuudessa Naistenlahti voi toimia hiilinieluna

Uuden kattilan myötä Sähkölaitoksen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskevat merkittävästi. Määrä vastaa noin 55 prosenttia Tampereen Sähkölaitoksen kaikista CO2-päästöistä ja 20 prosenttia koko Tampereen CO2-päästöistä.

– Jo nyt Naistenlahden savukaasut ovat erittäin puhtaita, sillä ne puhdistetaan sekä letkusuodattimella että savukaasupesurilla. Tulevaisuudessa aiomme pienentää päästöjä entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Hiilinegatiivisuus perustuisi siihen, että puuperäisen bioenergian poltosta syntyvä hiilidioksidi otetaan voimalaitoksesta talteen ja varastoidaan hiilivarastoihin. Samaan aikaan energiantuotannossa käytettyjen puiden tilalle kasvaa uusia puita, jotka niin ikään sitovat hiiltä itseensä. Biopolttoaineisiin perustuva kaukolämpö onkin ainoa lämmitysmuoto, jolla hiilinegatiivisuus on mahdollista.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.