https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tampereen Naistenlahden uusi biovoimalaitos leikkaa 20 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä

Tänään käyttöön vihitty Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden biovoimalaitoksen kiertoleijukattilan pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat.

voimala

Virtuaalinen putkentaivutuspeli on hauska ja täysin uusi tapa oppia putken taivutusta.

Tulevaisuudessa aiomme pienentää päästöjämme entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Laitos tuottaa sekä sähköä että kaukolämpöä. Polttoaineteho on 208 megawattia. Naistenlahti 3 -biovoimalaitos tulee tuottamaan vuosittain puolet tamperelaisesta kaukolämmöstä.

– Sähkölaitos teki energiakäänteen vuonna 2010 ja Naistenlahti 3 on tärkein yksittäinen ilmastotekomme sillä tiellä. Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2030 ja hiilinegatiivinen vuonna 2040, kertoo Tampereen Sähkölaitos -konsernin toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Teimme vuosia etukäteissuunnittelua ja valmisteluja. Vasta toukokuussa 2020 alkoi tontilla näkyä merkkejä muutoksesta, kun vanhaa rakennuskantaa purettiin ensi kertaa laitoksen pihalta, kertoo projektipäällikkö Erkki Suvilampi.

Suurimmillaan työmaan henkilöstövahvuus oli toukokuussa 2022, jolloin työmaalla työskenteli yhtaikaa 474 henkilöä. Isoja hankintapaketteja tehtiin 71 eri sopimuskumppanin kanssa. Kumppaneista 94 prosenttia oli kotimaisia yrityksiä.

Projektin kustannukset olivat noin 200 miljoonaa euroa.

Kotimaisuus korostuu polttoainevalinnoissa

– Uusi kiertoleijukattila polttaa tehokkaasti pääpolttoaineitamme eli uusiutuvia metsäperäisiä biomassoja, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Muita polttoaineita ovat A- ja B-luokan kierrätyspuu, C-luokan purkupuu ja SRF-kierrätyspolttoaine. Varapolttoaineena on jyrsinturve.

- Uusi laitos korvaa vanhan Naistenlahti 2 -voimalaitoksen. Moderni teknologia vähentää merkittävästi melu-, pöly- ja vesistöpäästöjä. Lisäksi suljettu jäähdytysvedenkierto lisää turvallisuutta ja tehostaa lämmön käyttöä, Suvilampi.

Koska polttoaine tulee läheltä, sen kuljetuksesta syntyvät päästöt pysyvät maltillisina ja se tuo työtä ja työpaikkoja alueelle.

Tampereen Sähkölaitos kertoo investointien jatkuvan edelleen. Laitokselle ollaan rakentamassa lisälämmöntalteenottoa, joka entisestään tehostaa polttoaineen käyttöä.

Tulevaisuudessa Naistenlahti voi toimia hiilinieluna

Uuden kattilan myötä Sähkölaitoksen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskevat merkittävästi. Määrä vastaa noin 55 prosenttia Tampereen Sähkölaitoksen kaikista CO2-päästöistä ja 20 prosenttia koko Tampereen CO2-päästöistä.

– Jo nyt Naistenlahden savukaasut ovat erittäin puhtaita, sillä ne puhdistetaan sekä letkusuodattimella että savukaasupesurilla. Tulevaisuudessa aiomme pienentää päästöjä entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Hiilinegatiivisuus perustuisi siihen, että puuperäisen bioenergian poltosta syntyvä hiilidioksidi otetaan voimalaitoksesta talteen ja varastoidaan hiilivarastoihin. Samaan aikaan energiantuotannossa käytettyjen puiden tilalle kasvaa uusia puita, jotka niin ikään sitovat hiiltä itseensä. Biopolttoaineisiin perustuva kaukolämpö onkin ainoa lämmitysmuoto, jolla hiilinegatiivisuus on mahdollista.

Uusimmat artikkelit

Wärtsilän ja 200 yrityksen yhteistyöprojekti kehittää autonomisia nollapäästöisiä tasapainotusratkaisuja energiasiirtymää varten

Projektin tavoitteena on tarjota joustavia autonomisia voimalaitoskonsepteja, jotka pystyvät toimimaan 100 prosentin e-polttoaineella, kuten vihreällä vedyllä ja sen johdannaisilla, vuoden 2028 loppuun mennessä.

22.2.2024 | Alan Uutiset

Outokumpu sijoittui ensimmäiseksi ruostumattoman terästeollisuuden ja suomalaisyritysten keskuudessa Corporate Knightin Clean200- listauksessa

Kaiken kaikkiaan Clean200-yritykset tekivät vastuullista liikevaihtoa yli 2,2 biljoonaa dollaria vuonna 2022. Kestävän liiketoiminnan osuus oli keskimäärin 54,7 prosenttia yritysten kokonaisliikevaihdosta.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

LUT-yliopisto rakentaa osaamiskeskittymän ennätyksellisellä viiden miljoonan lahjoituksella

Yrittäjäpariskunta Jalo ja Anja Paanasen LUT yliopistolle tekemä lahjoitus on tiettävästi suurin yksityislahjoitus suomalaiselle yliopistolle. Lahjoituksella lisätään myynnin perus- ja täydennyskoulutusta.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.