https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tampereen Naistenlahden uusi biovoimalaitos leikkaa 20 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä

Tänään käyttöön vihitty Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden biovoimalaitoksen kiertoleijukattilan pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat.

voimala

Virtuaalinen putkentaivutuspeli on hauska ja täysin uusi tapa oppia putken taivutusta.

Tulevaisuudessa aiomme pienentää päästöjämme entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Laitos tuottaa sekä sähköä että kaukolämpöä. Polttoaineteho on 208 megawattia. Naistenlahti 3 -biovoimalaitos tulee tuottamaan vuosittain puolet tamperelaisesta kaukolämmöstä.

– Sähkölaitos teki energiakäänteen vuonna 2010 ja Naistenlahti 3 on tärkein yksittäinen ilmastotekomme sillä tiellä. Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2030 ja hiilinegatiivinen vuonna 2040, kertoo Tampereen Sähkölaitos -konsernin toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Teimme vuosia etukäteissuunnittelua ja valmisteluja. Vasta toukokuussa 2020 alkoi tontilla näkyä merkkejä muutoksesta, kun vanhaa rakennuskantaa purettiin ensi kertaa laitoksen pihalta, kertoo projektipäällikkö Erkki Suvilampi.

Suurimmillaan työmaan henkilöstövahvuus oli toukokuussa 2022, jolloin työmaalla työskenteli yhtaikaa 474 henkilöä. Isoja hankintapaketteja tehtiin 71 eri sopimuskumppanin kanssa. Kumppaneista 94 prosenttia oli kotimaisia yrityksiä.

Projektin kustannukset olivat noin 200 miljoonaa euroa.

Kotimaisuus korostuu polttoainevalinnoissa

– Uusi kiertoleijukattila polttaa tehokkaasti pääpolttoaineitamme eli uusiutuvia metsäperäisiä biomassoja, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Muita polttoaineita ovat A- ja B-luokan kierrätyspuu, C-luokan purkupuu ja SRF-kierrätyspolttoaine. Varapolttoaineena on jyrsinturve.

- Uusi laitos korvaa vanhan Naistenlahti 2 -voimalaitoksen. Moderni teknologia vähentää merkittävästi melu-, pöly- ja vesistöpäästöjä. Lisäksi suljettu jäähdytysvedenkierto lisää turvallisuutta ja tehostaa lämmön käyttöä, Suvilampi.

Koska polttoaine tulee läheltä, sen kuljetuksesta syntyvät päästöt pysyvät maltillisina ja se tuo työtä ja työpaikkoja alueelle.

Tampereen Sähkölaitos kertoo investointien jatkuvan edelleen. Laitokselle ollaan rakentamassa lisälämmöntalteenottoa, joka entisestään tehostaa polttoaineen käyttöä.

Tulevaisuudessa Naistenlahti voi toimia hiilinieluna

Uuden kattilan myötä Sähkölaitoksen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskevat merkittävästi. Määrä vastaa noin 55 prosenttia Tampereen Sähkölaitoksen kaikista CO2-päästöistä ja 20 prosenttia koko Tampereen CO2-päästöistä.

– Jo nyt Naistenlahden savukaasut ovat erittäin puhtaita, sillä ne puhdistetaan sekä letkusuodattimella että savukaasupesurilla. Tulevaisuudessa aiomme pienentää päästöjä entisestään. Visiomme on, että Naistenlahdessa otetaan käyttöön hiilidioksidin talteenottoteknologia, jonka ansiosta kaukolämpö muuttuu hiilinegatiiviseksi vuonna 2040.

Hiilinegatiivisuus perustuisi siihen, että puuperäisen bioenergian poltosta syntyvä hiilidioksidi otetaan voimalaitoksesta talteen ja varastoidaan hiilivarastoihin. Samaan aikaan energiantuotannossa käytettyjen puiden tilalle kasvaa uusia puita, jotka niin ikään sitovat hiiltä itseensä. Biopolttoaineisiin perustuva kaukolämpö onkin ainoa lämmitysmuoto, jolla hiilinegatiivisuus on mahdollista.

Uusimmat artikkelit

17.5.2023 | Tutkimus ja koulutus

Wärtsilän Land & Sea Academy -koulutuskeskus Vaasassa avattiin

”Globaalit koulutuskeskuksemme ovat keskeinen elementti Wärtsilän elinkaaritarjonnassa.”

16.5.2023 | Alan Uutiset

Destia voitti jälleen Savon radan kunnossapitosopimuksen

Destia jatkaa Savon radan ja sen turvalaitteiden kunnossapitäjänä lokakuuhun 2028 Väyläviraston uusittua Destian sopimuksen. 

Metsä Board Husumin uusi soodakattila ja turbiini vihittiin käyttöön

Metsä Boardin uusittu sellutehdas Husumissa, Ruotsissa on vihittiin käyttöön 3. toukokuuta. 

HVK julkaisi yrityksille suunnatun oppaan kyberturvallisuudesta

Pilvipalveluita ei tarvitse nähdä riskinä̈ huoltovarmuudelle, vaan oikein käytettynä ne tukevat jatkuvuudenhallintaa.

5.4.2023 | Kumppaniartikkeli

Prosessilaitteiden optimointi ja kierrätys on vastuullisuutta

“Kerromme asiakkaillemme avoimesti, kun käytämme kierrätettyjä komponentteja ja myymme uudenveroisiksi kunnostettuja “pre-owned”-laitteistoja.”

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.