https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tehoa arvometallien talteenottoon ja jätteiden hyötykäyttöön

Oulun yliopiston epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotaloustutkimukselle on myönnetty Business Finlandin rahoitus: MIMEPRO-hankkeessa edistetään hyödyntämättömien, mutta lupaavien teollisuuden epäorgaanisten jätteiden ja sivuvirtojen hyötykäyttöä ja kaupallistamista. Hankkeessa korvataan kiertotalouden materiaaleilla primäärisiä raaka-aineita.

Ouluyo

Business Finlandin myöntämä co-innovation rahoitus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä suomalaisen teollisuuden kanssa. Hankeen kokonaisbudjetti on 2,8 miljoonaa euroa, josta yritysten tuotekehityshankkeiden osuus on 1,7 miljoonaa euroa ja yliopiston tutkimushankkeen osuus 1,1 miljoonaa euroa.

- Tavoitteena on saada merkittäviä parannuksia teollisuuden jätteiden ja sivuvirtojen sisältämien metallien erotusprosesseihin ja edistää Suomen omavaraisuutta metallien osalta. Lisäksi hankkeessa kehitetään sementtiä korvaavia sideaineita, geopolymeerejä. Sementtiteollisuuden päästöt ovat maailmanlaajuisesti merkittävät, joten sementtiä korvaavat materiaalit ovat tärkeässä osassa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, kertoo Oulun yliopisto lehdistötiedotteessa.

Tavoitteena on kierrättää tai uusiokäyttää materiaaleja, sillä teollisuuden jäämien loppusijoittaminen kaatopaikoille ei tue tämän päivän kiertotalousajattelua. Kaatopaikkasijoittaminen on paitsi kallista ja sillä voi olla paikallisesti negatiivisia ympäristövaikutuksia, mutta se on myös arvokkaiden mineraalien ja metallien haaskausta. Omavaraisuus metallien osalta on tulevaisuudessa myös Suomelle kriittinen tekijä: teollisuuden ja liikenteen sähköistyessä metallien tarve kasvaa.

- MIMEPRO-hanke vastaa juuri tähän tarpeeseen. Hankkeessa kehitetään uusia tapoja metallien erotteluun, sekä tehokkaampaan hyödyntämiseen. Lisäksi tärkeässä roolissa on metallien erottamisessa syntyvien kuonien ja selluteollisuudessa syntyvän viherlipeäsakan hyödyntäminen, toteaa yliopistotutkija Katja Ohenoja, hankkeen projektipäällikkö.

MIMEPRO liittyy keskeisesti yhteen Oulun yliopiston viidestä fokusalueeseesta: ”Kestävyyttä luovat materiaalit ja järjestelmät”. Lisäksi MIMEPRO kuuluu Oulun yliopiston profilaatioalaan ”Epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalous”, johon yliopisto on saanut Suomen Akatemian rahoituksen syksyllä 2019. Hankkeeseen kuuluu Oulun yliopiston kolme tutkimusyksikköä sekä seitsemän suomalaista yritystä: Fortum Waste Solutions, Metsä Fibre, Stora Enso, Valmet Technologies, Keliber, Matnur ja Parma (osa Consolis-konsernia).

Uusimmat artikkelit

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

2.5.2025 | Alan Uutiset

Suomen ensimmäisen CAM-tehtaan rakentaminen alkaa – Kotkassa juhlistettiin peruskiven muurausta

Beijing Easpringin litiumioniakkujen katodiaktiivimateriaalia valmistavan tehtaan odotetaan toimivan ensivaiheessa 60 000 tonnin vuosikapasiteetilla, ja työllistävän suoraan noin 270 henkilöä. 

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.