Teollisuuspomo, varmista tuotannon kunto pikaisesti ja tarkasti

Teollisuuslaitoksen tuotannon taso ja määrä riippuvat suoraan laitteiden kunnosta. Jos kunnossapito ei ole tarkoituksenmukaista tai jos se on suorastaan retuperällä, seurauksena on hallitsemattomia ongelmia myös tuotannossa. Suunnitelmallinen ja tehokas kunnossapito tunnistaa prosessien kriittiset paikat ja korjaa ne.

Leipomon_tehdashierarkia_Maintpartner_2

Maintpartnerin visualisointi järjestelmätason kriittisyyksistä; keskellä Joutsenon tehdas, ulkoreunoilla tehdashierarkian komponentit ja laitteet.

Perinteisillä malleilla kriittisyysluokittelu vie yleensä useita kuukausia. Maintpartner on kehittänyt oman simulaation, jonka avulla toimintojen kriittisyys voidaan luokitella jopa viidessä päivässä.

- Simulaatio päivittää samalla laitoksen ennakoivan huolto-ohjelman,  kehityspäällikkö Toni Räisänen sanoo. Hän kuuluu Maintpartnerin tuottavuus- ja digitaalisia ratkaisuja teollisuudelle kehittävään tiimiin.

Historiatiedot ja hierarkiadata tarpeen

Pikapäivityksessä tehdas simuloidaan kunnossapitojärjestelmän hierarkiadatan ja kohteesta kerätyn historiatiedon kera. Hierarkiadata kertoo kunkin laitteen merkityksen tuotannon jatkuvuudelle. Simulointi selvittää suuresta määrästä kohteita kaikkien epäluotettavimmat ja heikoimmin käytettävimmät.

- Pikapäivitys on kehittämämme visuaalinen tapa esittää muutokset kriittisyyksissä nopeasti. Siitä selviää myös, miten aiemmin tehdyt ennakoivat huolto-ohjelmat ovat purreet ja esiintyykö poikkeamia, joita ei ennen ole huomattu, Toni Räisänen kertoo.

Maintpartner setvi leipomon pullonkaulat

Yksi analysoiduista asiakkaista on Lantmännen Unibaken leipomo Joutsenossa. Simuloinnista selvisi, että koko tehtaan yli 2 000 laitteesta päivitystarve on vain noin viidellä prosentilla; juuri tästä osasta löytyvät suurimmat säästöt ja nopeimmat mahdolliset hyödyt.

- Visualisoimme tulokset, jolloin värien perusteella näemme heti, missä kohtaa laitosta on eniten punaista eli tarvetta toimenpiteille. Kaikkia laitteita ei ole pakko analysoida tarkasti. Keskitymme muutokseen ja aloitamme valitsemalla 30 kriittisintä kohdetta, Räisänen kuvailee.

Valituille kohteille tehdään vikavaikutusanalyysi samalla kun niiden ennakkohuolto-ohjelmia tarkennetaan.

Pikapäivityksiä voi tehdä vaikkapa vuoden välein ja tarkastaa, että kaikki on niin kuin pitää ja kunnossapidossa on tehty oikeita asioita. Sama malli käy kaikille toimialoille.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

14.11.2017 | Alan Uutiset

Pohjois-Euroopan energia-alan asiantuntijat koolla Helsingissä

– Globaalilla tasolla tärkein tavoite on nyt energiajärjestelmien irrottaminen hiilestä. Samaan aikaan energian turvallisuus ja kasvun mahdollisuudet tulee varmistaa, sanoo Laura Cozzi. Hän on yksi Helsingissä 14.–15.11. pidettävän Nordic Energy Forumin puhujista. 

Neste ja American Airlines selvittävät yhdessä uusiutuvien polttoaineiden käyttömahdollisuuksia

Neste, maailman johtava uusiutuvan dieselin tuottaja, ja American Airlines, maailman suurin lentoyhtiö, aloittavat yhteistyön, jossa selvitetään mahdollisuuksia pienentää American Airlinesin ympäristöjalanjälkeä Nesteen uusiutuvien polttoaineiden avulla. 

Ainutlaatuisia automaatioratkaisuja maailman moderneimmalla välipalatehtaalla

Insta Automation oli mukana luomassa Valio Oy:n uutta elokuussa käyttöön otettua välipalatehdasta. Riihimäen välipalatehdas on Valio Oy:n historian suurin yksittäinen investointi, jonka rakennustyöt käynnistyivät kolme vuotta sitten. Vaatimukset uudelle tehtaalle olivat kunnianhimoiset.

TITAN GANYMET ULTRA -kaasumoottoriöljylle MTU ja TEDOM hyväksynnät

Fuchs Oil Finland Oy:n TITAN GANYMET ULTRA -kaasumoottoriöljy, jossa yhdistyy premiumlaadun perusöljyt ja sinkkivapaat erikoislisäaineet, on saanut kaksi uutta hyväksyntää.

Uuden sukupolven induktiiviset FAG HEATER -lämmittimet - Nopeampi lämmitys säästää aikaa ja energiaa

Schaefflerin uuden sukupolven FAG HEATER -lämmittimillä voidaan lämmittää jopa 1600 kg painoiset työkappaleet nopeasti ja tehokkaasti. Uusien lämmittimien entistäkin parempi hyötysuhde tekee niistä markkinajohtajia, joiden korkea suorituskyky ja alhainen energiankulutus tarkoittavat mm. 30-50 % nopeampaa lämmitystä.

7.10.2017 | Tutkimus ja koulutus

Henkilöstön koulutus on investointi, joka tuo tulosta

Oikea osaaminen on strateginen vahvuus, josta ei yritys voi tinkiä. Se tarkoittaa sujuvuutta, tehokkuutta ja turvallisuutta työpaikalla sekä mahdollistaa yrityksen tavoitteiden saavuttamisen.