Teollisuuspomo, varmista tuotannon kunto pikaisesti ja tarkasti
Teollisuuslaitoksen tuotannon taso ja määrä riippuvat suoraan laitteiden kunnosta. Jos kunnossapito ei ole tarkoituksenmukaista tai jos se on suorastaan retuperällä, seurauksena on hallitsemattomia ongelmia myös tuotannossa. Suunnitelmallinen ja tehokas kunnossapito tunnistaa prosessien kriittiset paikat ja korjaa ne.
Perinteisillä malleilla kriittisyysluokittelu vie yleensä useita kuukausia. Maintpartner on kehittänyt oman simulaation, jonka avulla toimintojen kriittisyys voidaan luokitella jopa viidessä päivässä.
- Simulaatio päivittää samalla laitoksen ennakoivan huolto-ohjelman, kehityspäällikkö Toni Räisänen sanoo. Hän kuuluu Maintpartnerin tuottavuus- ja digitaalisia ratkaisuja teollisuudelle kehittävään tiimiin.
Historiatiedot ja hierarkiadata tarpeen
Pikapäivityksessä tehdas simuloidaan kunnossapitojärjestelmän hierarkiadatan ja kohteesta kerätyn historiatiedon kera. Hierarkiadata kertoo kunkin laitteen merkityksen tuotannon jatkuvuudelle. Simulointi selvittää suuresta määrästä kohteita kaikkien epäluotettavimmat ja heikoimmin käytettävimmät.
- Pikapäivitys on kehittämämme visuaalinen tapa esittää muutokset kriittisyyksissä nopeasti. Siitä selviää myös, miten aiemmin tehdyt ennakoivat huolto-ohjelmat ovat purreet ja esiintyykö poikkeamia, joita ei ennen ole huomattu, Toni Räisänen kertoo.
Maintpartner setvi leipomon pullonkaulat
Yksi analysoiduista asiakkaista on Lantmännen Unibaken leipomo Joutsenossa. Simuloinnista selvisi, että koko tehtaan yli 2 000 laitteesta päivitystarve on vain noin viidellä prosentilla; juuri tästä osasta löytyvät suurimmat säästöt ja nopeimmat mahdolliset hyödyt.
- Visualisoimme tulokset, jolloin värien perusteella näemme heti, missä kohtaa laitosta on eniten punaista eli tarvetta toimenpiteille. Kaikkia laitteita ei ole pakko analysoida tarkasti. Keskitymme muutokseen ja aloitamme valitsemalla 30 kriittisintä kohdetta, Räisänen kuvailee.
Valituille kohteille tehdään vikavaikutusanalyysi samalla kun niiden ennakkohuolto-ohjelmia tarkennetaan.
Pikapäivityksiä voi tehdä vaikkapa vuoden välein ja tarkastaa, että kaikki on niin kuin pitää ja kunnossapidossa on tehty oikeita asioita. Sama malli käy kaikille toimialoille.
Markku Pervilä