Teollisuuspomo, varmista tuotannon kunto pikaisesti ja tarkasti

Teollisuuslaitoksen tuotannon taso ja määrä riippuvat suoraan laitteiden kunnosta. Jos kunnossapito ei ole tarkoituksenmukaista tai jos se on suorastaan retuperällä, seurauksena on hallitsemattomia ongelmia myös tuotannossa. Suunnitelmallinen ja tehokas kunnossapito tunnistaa prosessien kriittiset paikat ja korjaa ne.

Leipomon_tehdashierarkia_Maintpartner_2

Maintpartnerin visualisointi järjestelmätason kriittisyyksistä; keskellä Joutsenon tehdas, ulkoreunoilla tehdashierarkian komponentit ja laitteet.

Perinteisillä malleilla kriittisyysluokittelu vie yleensä useita kuukausia. Maintpartner on kehittänyt oman simulaation, jonka avulla toimintojen kriittisyys voidaan luokitella jopa viidessä päivässä.

- Simulaatio päivittää samalla laitoksen ennakoivan huolto-ohjelman,  kehityspäällikkö Toni Räisänen sanoo. Hän kuuluu Maintpartnerin tuottavuus- ja digitaalisia ratkaisuja teollisuudelle kehittävään tiimiin.

Historiatiedot ja hierarkiadata tarpeen

Pikapäivityksessä tehdas simuloidaan kunnossapitojärjestelmän hierarkiadatan ja kohteesta kerätyn historiatiedon kera. Hierarkiadata kertoo kunkin laitteen merkityksen tuotannon jatkuvuudelle. Simulointi selvittää suuresta määrästä kohteita kaikkien epäluotettavimmat ja heikoimmin käytettävimmät.

- Pikapäivitys on kehittämämme visuaalinen tapa esittää muutokset kriittisyyksissä nopeasti. Siitä selviää myös, miten aiemmin tehdyt ennakoivat huolto-ohjelmat ovat purreet ja esiintyykö poikkeamia, joita ei ennen ole huomattu, Toni Räisänen kertoo.

Maintpartner setvi leipomon pullonkaulat

Yksi analysoiduista asiakkaista on Lantmännen Unibaken leipomo Joutsenossa. Simuloinnista selvisi, että koko tehtaan yli 2 000 laitteesta päivitystarve on vain noin viidellä prosentilla; juuri tästä osasta löytyvät suurimmat säästöt ja nopeimmat mahdolliset hyödyt.

- Visualisoimme tulokset, jolloin värien perusteella näemme heti, missä kohtaa laitosta on eniten punaista eli tarvetta toimenpiteille. Kaikkia laitteita ei ole pakko analysoida tarkasti. Keskitymme muutokseen ja aloitamme valitsemalla 30 kriittisintä kohdetta, Räisänen kuvailee.

Valituille kohteille tehdään vikavaikutusanalyysi samalla kun niiden ennakkohuolto-ohjelmia tarkennetaan.

Pikapäivityksiä voi tehdä vaikkapa vuoden välein ja tarkastaa, että kaikki on niin kuin pitää ja kunnossapidossa on tehty oikeita asioita. Sama malli käy kaikille toimialoille.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Posti ja Vaisala keräävät tekoälyllä tietoa teiden kunnosta

Suomen Posti ja Vaisala yhdistävät voimansa teiden ja katujen kuntoa mittaavan tekoälylaitteiston käyttöönotossa ja kaupallistamisessa. Vaisalan kehittämä RoadAI -järjestelmä antaa tiestön kunnosta ja liikenneoloista tosiaikaisen tilannekuvan Postin jakeluautojen kameroiden ja Vaisalan antureiden kautta. Pitkällä tähtäyksellä kimppa kehittää älyliikennettä Suomessa.

HYBRIT-laitos tahkoaa terästä ilman fossiilisia polttoaineita

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sai lapionpistollaan kunnian avata fossiilittomasti terästä tuottavan HYBRIT -laitoksen pilottivaiheen rakentamisen tänään Luulajassa.

20.6.2018 | Alan Uutiset

Energiavirasto: Uusiutuvan sähkön tuotannon kilpailutus toteutuu syksyllä

Uusiutuvan sähkön tuotantoa kilpailutetaan syksyllä 2018. Energiavirasto järjestää marras-joulukuussa tarjouskilpailun, jonka perusteella uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä sähkön tuotantoinvestointeja hyväksytään preemiojärjestelmään.

Uusi teknologiakeskus avattu Kuopioon, kehittää uutta kromausmenetelmää Suomessa

Uudenlaista kromipinnoitusteknologiaa Suomessa kehittävä teknologiakeskus on avattu Kuopioon. Sen perustamista edelsi miljoonan euron rahoituskierros, jonka kuopiolainen kasvuyritys Savroc Oy keräsi rakentaakseen keskuksen ja kiihdyttääkseen teknologian kansainvälistymistä. TripleHard-pinnoite on jo patentoitu kansainvälisillä markkinoilla. Vastaavaa menetelmää ei ole maailmanmarkkinoilla. 

15.6.2018 | Tutkimus ja koulutus

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen