Tommi Tuovila, Neste: Digitalisaatio tuo kemian alalle uudet toimintatavat

Digitalisaatio etenee kemian alalla kiihtyvällä vauhdilla ja tuo isoja muutoksia yritysten liiketoimintaan.

neste_tommi_tuovila_007sp

Valokuva: Sini Pennanen / Sininen Kuva

- Automaation, esineiden internetin ja tekoälyn kaltaiset uudet teknologiat parantavat tuotannon tehokkuutta. Ne myös parantavat toimintavarmuutta, laatua ja toimitusketjun hallintaa, sanoo Nesteen tietohallintojohtaja Tommi Tuovila.

- Yritysten toimintatavat voivat muuttua todella rajusti tulevina vuosina. Perusasia tuskin kuitenkaan katoaa mihinkään. Kemian alan yritykset jalostavat jatkossakin molekyylejä isossa ja pienessä mittakaavassa erilaisiksi kemiallisiksi yhdisteiksi, joita tarvitaan erilaisiin tuotteisiin ja materiaaleihin.

Tuovila vetää Kemianteollisuus ry:n digiryhmää, jossa pohditaan digitalisaation vaikutuksia toimialaan ja kannustetaan jäsenyrityksiä kiinnittämään aiheeseen yhä enemmän huomiota.

- Muiden toimialojen tavoin myös kemianteollisuudessa yritykset kulkevat digitalisaatiossa eri tahtiin. Etenkin kasvuhakuiset yritykset hyödyntävät aktiivisesti uusien asioiden tuomaa kilpailuetua. Toisessa ääripäässä ovat yritykset, jotka vasta tekevät ensimmäisiä kokeilujaan tällä alueella.

Tuotannon automatisointia kemianteollisuudessa on jo tehty pitkään, mutta esimerkiksi robotisaatio tehostaa toimintaa edelleen. Digitalisaatio tarkoittaa myös, että älykkyys tulee moniin yksinkertaisiinkin laitteisiin. Se helpottaa esimerkiksi tiedon keräämistä tuotantoprosesseissa ja toimitusketjuissa asiakkaille.

Teksti: Matti Remes

Artikkeli on alun perin julkaistu www.kemianteollisuus.fi  -verkkosivustolla

Uusimmat artikkelit

24.9.2020 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta vauhdittaa bio- ja kiertotaloutta

Uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Pilotointialustan avajaisia vietettiin 23.9.

Puuhuoltoketjun työhyvinvoinnissa on haasteita

Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti koko puuhuoltoketjun työhyvinvointia tähän saakka laajimman ja ketjun eri ammattiryhmät kattavan kyselyn avulla. Puuhuoltoketjussa tehdään pitkää työpäivää, mutta työolosuhteisiin ollaan tyytyväisiä. Liki puolet vastaajista arvioi työn kuitenkin henkisesti rasittavaksi.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

Fingrid valitsi Empowerin sähköasemien ja voimajohtojen kunnossapitopartneriksi

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n omistama Empower on valittu Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa ”yhdeksi merkittäväksi kunnossapitopartneriksi". Hankinnan kohteena ovat Fingridin sähköasemien ja voimajohtojen peruskunnossapitopalvelut vuosille 2021–2023.

14.9.2020 | Alan Uutiset

Neste aloittaa yt-neuvottelut, suunnittelee lakkauttavansa Naantalin jalostamon toiminnot

Neste suunnittelee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.

Liikuteltavat lasertyökalut tuovat joustavuutta kentälle

Uudet laserteknologiat mahdollistavat uuden joustavuuden tehdashalleissa ja kentällä tapahtuvassa työssä. Koherentti valo kohdistaa energian pienelle alueelle, jolloin alusta tai ympäristö ei vahingoitu, mutta työ käy nopeasti, siististi ja tarkasti.