Tommi Tuovila, Neste: Digitalisaatio tuo kemian alalle uudet toimintatavat

Digitalisaatio etenee kemian alalla kiihtyvällä vauhdilla ja tuo isoja muutoksia yritysten liiketoimintaan.

neste_tommi_tuovila_007sp

Valokuva: Sini Pennanen / Sininen Kuva

- Automaation, esineiden internetin ja tekoälyn kaltaiset uudet teknologiat parantavat tuotannon tehokkuutta. Ne myös parantavat toimintavarmuutta, laatua ja toimitusketjun hallintaa, sanoo Nesteen tietohallintojohtaja Tommi Tuovila.

- Yritysten toimintatavat voivat muuttua todella rajusti tulevina vuosina. Perusasia tuskin kuitenkaan katoaa mihinkään. Kemian alan yritykset jalostavat jatkossakin molekyylejä isossa ja pienessä mittakaavassa erilaisiksi kemiallisiksi yhdisteiksi, joita tarvitaan erilaisiin tuotteisiin ja materiaaleihin.

Tuovila vetää Kemianteollisuus ry:n digiryhmää, jossa pohditaan digitalisaation vaikutuksia toimialaan ja kannustetaan jäsenyrityksiä kiinnittämään aiheeseen yhä enemmän huomiota.

- Muiden toimialojen tavoin myös kemianteollisuudessa yritykset kulkevat digitalisaatiossa eri tahtiin. Etenkin kasvuhakuiset yritykset hyödyntävät aktiivisesti uusien asioiden tuomaa kilpailuetua. Toisessa ääripäässä ovat yritykset, jotka vasta tekevät ensimmäisiä kokeilujaan tällä alueella.

Tuotannon automatisointia kemianteollisuudessa on jo tehty pitkään, mutta esimerkiksi robotisaatio tehostaa toimintaa edelleen. Digitalisaatio tarkoittaa myös, että älykkyys tulee moniin yksinkertaisiinkin laitteisiin. Se helpottaa esimerkiksi tiedon keräämistä tuotantoprosesseissa ja toimitusketjuissa asiakkaille.

Teksti: Matti Remes

Artikkeli on alun perin julkaistu www.kemianteollisuus.fi  -verkkosivustolla

Uusimmat artikkelit

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Teknologiainvestoinnit voivat vähentää liiketoiminnan strategiariskejä – uusi menetelmä tukee päätöksentekoa

Yrityksen investoinnit teknologiaan ovat erittäin tärkeitä menestykselle ja kilpailuedun löytämiselle, mutta ylimitoitetut investoinnit voivat sisältää riskin. Sara Tilabi on kehittänyt tuotantotalouden väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän teknologia- ja osaamisinvestointeihin liittyvän päätöksentekoprosessin tueksi.

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.