UPM:n Kalson höyrykattilalaitos siirtyy IoT-aikaan
UPM ja Vapo ovat solmineet sopimuksen, jonka perusteella UPM-Kalson Vuohijärvellä sijaitseva höyrykattilalaitos siirretään 1.3.2018 lähtien Vapon Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan käyttökeskuksen ympärivuorokautiseen ja ympärivuotiseen ohjaukseen.
Allekirjoitettu käyttö- ja kunnossapitosopimus on voimassa toistaiseksi. Ennen laitoksen siirtoa Vapon ohjaukseen laitoksen tietoliikenneyhteydet ja automaatiojärjestelmät päivitetään kaikilta osilta yhteensopiviksi Vapon Tikkurilan käyttökeskuksen kanssa. Automaation ja etäkäytön avulla minimoidaan kustannukset ja päästöt sekä parannetaan höyrykattilalaitoksen toimintavarmuutta kaikissa kuormatilanteissa.
UPM Plywood Kalson kuusiviilua tuottava tehdas käyttää vuodessa höyryä noin 45-50 GWh:ta, mikä vastaa noin 2 000 omakotitalon vuotuista lämmitysenergian tarvetta. Laitoksen vaatima höyry tuotetaan pääosin vuonna 1999 rakennetulla kiinteän polttoaineen kattilalla, jonka polttoaineena käytetään kuorta sekä viilutehtaan sivuvirtoja eli pääasiassa viiluntuotannossa syntyvää reunaviilua. Kattilan teho on 10,6 MW. Varalaitoksena tehtaalla on kevyttä polttoöljyä käyttävä 9,3 MW:n höyrykattila.
Vapo Oy:n tuotantojohtaja Jouko Latvakankaan mukaan nyt solmittu käyttö- ja kunnossapitosopimus on malliesimerkki siitä, kuinka digitalisaatiota voidaan hyödyntää myös prosessiteollisuuden vaativissa kohteissa.
- Kun laitokset automatisoidaan ja käytöstä kerääntyvää dataa hyödynnetään laitoksen ajon optimoinnissa, saadaan poikkeuksetta merkittäviä säästöjä aikaan. Säästöjä syntyy käyttö- ja kunnossapitokustannusten alenemisen ja energiatehokkuuden paranemisen kautta. Optimaalinen käyttö minimoi myös päästöt. Hyvin suunniteltu, huollettu ja käytetty laitos myös kestää kauemmin ja säilyttää arvonsa paremmin, Latvakangas sanoo.
Lisätietoa: www.vapo.fi