Uudet innovaatiot tehostavat ruoantuotantoa – innovaatioiden joukossa Slushissa voittanut ”kasvialkometri”

Ilmastonmuutos, väestönkasvu ja kaupungistuminen aiheuttavat haasteita ruoantuotantoon. Ruokaa on pystyttävä tuottamaan entistä enemmän yhä niukemmilla resursseilla. VTT on kehittänyt kaksi innovaatiota, jotka vastaavat näihin haasteisiin. Toinen – Slushissa 100 000 euron rahoituksen voittanut Plant Breath – auttaa parantamaan kasvuolosuhteita erityisesti vertikaalisessa viljelyssä, toinen taas suojaa satoa kuumuudelta nykyistä tehokkaammin.

agriculture-basil-bunch-cultivation-348689

Kuva: Jatuphon Buraphon/Pexels

Uusi ruoantuotannon tehostamiseen tähtäävä innovaatio keskittyy kasvuolosuhteiden optimointiin vertikaalisessa viljelyssä, joka tapahtuu useammassa kerroksessa. Vertikaalinen viljely soveltuu erityisesti kaupunkiolosuhteisiin ja sen merkitys kasvaa, kun yhä suurempi osa maapallon väestöstä muuttaa kaupunkeihin.

– Kasvit tarvitsevat ravinteita, vettä ja valoa, mutta on vaikea tietää, saavatko ne niitä tarpeeksi. Olemme kehittäneet menetelmän, jossa kasvuolosuhteita voidaan selvittää mittaamalla kasvien ilmaan välittämiä kaasumolekyylejä. Tämän datan perusteella voimme optimoida kasvuolosuhteita ja parantaa satoja myös vähäisemmillä resursseilla, sanoo erikoistutkija Guillaume Genoud VTT:ltä.

Kyseessä on monitieteellinen ratkaisu, jossa hyödynnetään biologien kasvituntemusta, uutta mittausteknologiaa ja edistyksellistä data-analytiikkaa. Ratkaisua on jo testattu salaattien kasvatukseen laboratoriossa ja seuraavaksi testejä laajennetaan muihin viljelykasveihin ja kasvihuoneolosuhteissa.

– Menetelmä avaa mahdollisuuksia ruoantuotannon automatisointiin ja vertikaalisen viljelyn lisäämiseen kaupunkiympäristössä esimerkiksi kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla, Genoud toteaa.

Sellupohjainen materiaali satojen turvaksi

Voimakas auringonvalo, kuumuus ja uv-säteily verottavat viljelysten satoa maapallon kuumilla alueilla. Kasveja on tähän saakka suojattu kuumuudelta muovipohjaisilla varjostuskankailla. VTT on nyt kehittänyt uuden selluloosapohjaisen materiaalin, joka päihittää nykyiset suojaharsot.

– Lähtökohtamme oli kehittää biohajoava vaihtoehto, sillä muoviset peitteet muuttavat maahan jäädessään pellon viljelykelvottomaksi, jos niitä ei kerätä asianmukaisesti. Selluloosapohjainen materiaali ei keräänny peltoon, vaan hajoaa mullassa, ja se kestää lämpöä huomattavasti muovia paremmin, kertoo erikoistutkija Hannes Orelma VTT:ltä.

Uuden materiaalin optisia ominaisuuksia voidaan muuttaa kemiallisesti, mikä on ehdoton etu. – Kalvon avulla voidaan muokata auringonvalon intensiteettiä ja aallonpituusaluetta sekä sirottaa valoa ja lämpöä. Näin kasveja voidaan suojata entistä paremmin kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamilta vaurioilta. Lisäksi saamme kalvoon lisättävien sensorielementtien avulla tietoa kasvatusolosuhteista.

iBEX-ohjelmassa ratkaistaan globaaleja haasteita

Innovaatiot on kehitetty osana VTT:n iBEX 2019 -ohjelmaa. Ohjelma on esimerkki uudesta tavasta tehdä soveltavaa tutkimusta yhä ratkaisulähtöisemmin, ja siinä on mukana 11 tutkimusprojektia. Projekteissa tartutaan suuriin globaaleihin haasteisiin ja etsitään niihin radikaaleja ratkaisuja yhdessä teollisuuden ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa. iBEX-ohjelma on kiitorata keksinnöille, jotka muuttavat maailmaa.
 

Uusimmat artikkelit

3.6.2020 | Alan Uutiset

BASF rakentaa akkujen arvoketjua Harjavallasta Saksaan

Maailman suurimpiin kemikaaliyhtiöihin kuuluva saksalainen BASF rakentaa Suomen ja Saksan kautta EU:n komission tavoitteiden mukaista akkutuotannon kestävää kehitystä. Harjavallan ja Schwarzheiden laitokset tuottavat yhdessä akkumateriaalia 400 000 sähköauton tarpeisiin. Suomeen tulee yli sata uutta työpaikkaa.

Koronavirusta Helsingin ja Turun jätevesissä, mutta ei muissa viikkoseurantakohteissa

Helsingin ja Turun jätevesistä on löytynyt koronavirusta, selviää THL:n jätevesitutkimuksesta. Sen sijaan Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa kerätyistä näytteistä ei ole löytynyt viitteitä viruksesta. 

29.5.2020 | Tutkimus ja koulutus

Rakentajat tehostavat kosteudenhallintaa verkkokoulutuksella

Neljätoista Suomen suurinta rakennusliikettä on yhdessä kehittänyt eKosteus-koulutuksen ja alkaa hyödyntää sitä oman henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita. Koulutus kokoaa yhteen perustiedot, jotka rakentamisen kaikkien osapuolten tulee tuntea, jotta kuivaketju ei katkea. Asiasta raportoi Rakennusteollisuus RT ry.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.

Myös maatalouskoneiden huoltokirjaukset hoituvat mobiilisti

Maatalouskoneiden huollot merkitään yleisimmin paperiseen huoltovihkoon. Työtehoseuran keväällä tekemän kyselyn mukaan vain seitsemän prosenttia vastaajista käytti sähköistä huoltokirjaa, yleisimmin Exceliä. Tutkimus osoitti, että mobiilisti käytettävälle huoltokirjalle olisi kysyntää. Nyt sellainen löytyy TTS-Koneesta ja on käytettävissä kaikille käyttöoikeuden lunastaneille.

Kestävillä teräksillä pidennetään työvälineiden käyttöikää, säästetään materiaalia

Uddeholms Ab on ruotsalainen työkaluteräsvalmistaja, joka kuuluu itävaltalaiseen voestalpine-teräskonserniin. 

20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä: CSC ja Loiste Lämpö allekirjoittivat sopimuksen

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen LUMI-supertietokoneelle rakennettavan datakeskuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Sopimuksen mukaan vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää verkkoonsa lämmittämään kajaanilaisia koteja ja liiketiloja.