Uudistuminen auttaa menestymään
– Erityisesti toivon rohkeutta kokeilla lupaavia, vaikkakin uusia asioita ja terveellä tavalla haastaa nykyisiä käsityksiä ja toimintamalleja, lähettää Emil Ackerman terveisiksi Suomen teollisuudelle. Hänen edustamansa yritys on eturivissä tuomassa uutta tekniikkaa.
– Täsmätiedon avulla voidaan siirtyä reagoivasta menettelystä proaktiiviseen toimintaan tuotannossa, kunnossapidossa ja valmistettavan tuotteen laadun varmistamisessa, toteaa toimitusjohtaja Emil Ackerman Quva Oy:stä. Yritys tarjoaa prosessi- ja konepajateollisuuden käyttöön ohjelmistoratkaisuja, joiden avulla monimutkainen data muuttuu yksinkertaiseksi välineeksi toiminnan seurantaan ja ohjaamiseen sekä ongelmatilanteiden ennakointiin.
– Kokonaisvaltainen ja jopa reaaliaikainen tieto kaikesta yrityksen liiketoiminnan kannalta oleellisesta voi muuttaa merkittävästi toimintatapoja, hän täsmentää.
Emil Ackerman Quva Oy
- Syntynyt 1986 Tampereella
- Tampereen teknillinen yliopisto, tuotantotalouden DI, tutkinto 2011
- Perustajajäsen, osakas ja toimitusjohtaja Quva Oy 2010
- Naimisissa, perheessä toukokuussa 2015 syntynyt poika
- Asuu Pirkkalassa
- Harrastukset: Perhe, vapaaottelu ja kuntosali
– Toimintatapoja voi myös muuttaa tarkempi kokonaiskuva eri yksiköiden toiminnasta ja siihen vaikuttavista keskeisistä tekijöistä, joiden kautta voidaan paremmin ymmärtää, mitkä ovat todelliset parhaat käytännöt organisaatiossa. Digitalisaation avulla voidaan lisäksi saada työntekijöille kertynyt hiljainen tieto paremmin koko organisaation tiedoksi. Ei tule myöskään unohtaa uusia ansaintamalleja, joita ajantasainen täsmätieto tuo, kuten tiedon myynti ja täsmällisempien huolto- ja ylläpitosopimusten myynti tiedon avulla, Ackerman täydentää edelleen, kun keskustelun aiheena ovat digitalisaation, Big Datan ja teollisen internetin vaikutukset teollisuuden toimintatapojen muuttumiseen.
Näytöt ratkaisevat menestymisen
– Konkreettiset toteutukset kiinnostavat, eli tarvitaan käytössä oleva ja toimivaksi havaittu ratkaisu, jatkaa Ackerman. Koska Quvalla on jo merkittäviä toteutuksia, heidän palveluilleen on myös kysyntää. Vuonna 2010 perustettu Quva Oy työllistää tällä hetkellä 8 työntekijää ja yrityksen liiketoiminta on selkeässä kasvussa.
Yksi uutiskynnyksen ylittänyt ratkaisu on toiminnassa Stora Enson Imatran tehtailla, jossa Quvan Big Data -pohjainen ennakoiva analytiikka parantaa kartonkikoneen toimintaa. Ackermanin mukaan liikkeelle lähdettä- essä koostettiin kunnossapidosta vastaavan Efora Oy:n kanssa kartonkikoneen osalta automaatiojärjestelmän prosessidata ja häiriöiden tapahtumatietokanta parin vuoden jaksolta. Tiedoille suoritettiin offline-analytiikka, jossa paneuduttiin kiinnostaviin ilmi- öihin ja niiden toistuessa myös normaaleista poikkeaviin mittaustietoihin.
Reaaliaikainen, tulevista häiriöistä hä- lyttävä toteutus on ollut käytössä yli puoli vuotta ja itseoppivana se tuo koko ajan uutta tietoa, sillä se alkaa heti uudesta poikkeamatilanteesta seurata myös siihen liittyviä tekijöitä. Jatkoa seuraa varmasti, sillä suurten prosessien käyttövarmuuden parantaminen on ensiarvoisen tärkeää Suomen teollisuuden kilpailukyvylle ja valmistavan prosessiteollisuuden pysymiselle täällä.
Teollisuus on muutosvaiheessa
Ackermanin mukaan digitalisaatio ja teollinen internet ovat aikamme mahdollistajia. Tuotantolaitosten tulee hänen mukaansa olla muutoksessa mieluummin eturivissä kuin suuren massan mukana tai pahimmillaan jälkijunassa.
– Ei missään nimessä ole järkevää hankkia tekniikkaa tekniikan vuoksi. Mutta onko liiketoiminnankaan kannalta paras tapa odottaa ensin kattavat ennakkotapaukset muilta toimijoilta, ennen kuin lähdetään itse ketterästi kokeilemaan, toisiko tekniikka luvattuja hyötyjä omassa organisaatiossa, hän kysyy.
– Rohkeus kokeilla ja yrittää tarkoittaa usein myös mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Se taitaa kuitenkin olla yksi eniten korostetuista ominaisuuksista menestymisen kannalta, täydentää Ackerman.
Muutos vaikuttaa myös prosessien, laitteiden ja palvelujen toimittajiin.
ja palvelujen toimittajiin. – Teknologiamurroksella saattaa olla pitkässä juoksussa vaikutusta siihen, mitä asioita myydään. Mahdollista on, että vähitellen siirrytään enenevissä määrin laitemyynnistä kohti teollista palveluliiketoimintaa ja entistä verkottuneempia sekä toisistaan riippuvaisia yritysryppäitä, Ackerman ennustaa.
Kaiken kaikkiaan Ackermanin mukaanedessä ovat suuret muutokset toimintamalleissa. Ja ne vaikuttavat kaikkiin teollisuuden parissa toimiviin.
– Mielenkiintoista on, miten tämä vaikuttaa itse työn tekemiseen. Teknologia on ainoastaan väline, toimintatavat ratkaisevat. Valmiita vastauksia ei ole ja tässäkin asiassa todennäköisesti mukautumiskykyisimmät pärjäävät parhaiten, hän toteaa.
Standardointi auttaa yhteensopivuudessa
Lähes kaikki teknologia edellyttää yhteisten sääntöjen sopimista. Paras menettely siihen on standardointi, vaikka sen lopputulos edellyttää useimmiten lukuisia kompromisseja. Toisaalta standardi turvaa sekä käyttäjien että valmistajien panostukset.
– Sekä Big Data että teollinen internet ovat olleet kuin villi länsi, toteaa Ackerman. Niinpä heidän yrityksensä tekemissä toteutuksissa on ollut merkittäviä eroja.
– Vahvuutemme on suorittaa integrointi joustavasti. Joskus teettää paljon töitä saada meitä kiinnostavat tiedot yhdenmukaisiksi analytiikkaa varten. Tähän saakka olemme kuitenkin aina onnistuneet, hän jatkaa.
Promaint ry on havainnut toiminnallisten uudistustensa myötä kehitystarpeen. Alamme uudet teknologiat, Big Data, teollinen internet ja sosiaalinen media tarvitsevat oman päällekatsojansa, joka seuraa toimintaa kunnonvalvonnan ja kunnossapidon nä- kökulmasta. Yhdistyksen toimikunnat ovat olleet onnistunut yhteisfoorumi, jossa kaikki saman alan osapuolet, eli tutkijat, käyttäjät, kouluttajat, suunnittelijat, palvelujen tarjoajat ja teknologian toimittajat ovat säännöllisesti yhteisen pöydän äärellä keskustelemassa ja jakamassa kokemuksia.
Emil Ackerman on lupautunut Datasta toimintaan teollisuudessa -työnimellä aloittaneen toimikunnan ensimmäiseksi vetäjäksi. Onnistuessaan toimikuntatyö saattaa jatkossa tukea kansallista standardointia, kuten edellisen lehden alan vaikuttaja professori Jari Rinkinen kuvaili hydrauliteknisen toimikunnan aikaansaannoksia.
– Toimikuntatyöskentely on uusi mutta mielenkiintoinen haaste. Käsiteltävät aiheet eivät ainakaan lopu nopeasti kesken. Itse asiassa tähänkin saakka verkostoituminen on ollut paras tapa menestyä työuralla, hän jatkaa. l
Teksti Martti Hakonen Kuvat Timo Porthan