https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

VTT tuo älyä painetun elektroniikan pilottitehtaaseen

VTT:n painetun elektroniikan pilottitehtaaseen on asennettu ensimmäisenä maailmassa teollista internetiä hyödyntävä ratkaisu. Tuotantokoneella voi nyt seurata muun muassa herkkään rullalta-rullalle -tuotantoon vaikuttavia ympäristöolosuhteita ja tehdä lämpötila-, kosteus- ja painemittauksia.

tehdas_vtt

Lähde: VTT

VTT kertoo, että pilottitehtaassa mittaustiedot kerätään uudella ratkaisulla langattomasti pilvipalveluun, jossa niitä voidaan analysoida ja havainnollistaa käyttäjien mobiililaitteissa. Näin uudet tuotteet ja palvelut saadaan yhä nopeammin ja riskittömämmin markkinoille.

Oulussa sijaitseva pilottitehdas soveltuu muun muassa terveydenhuolto- ja hyvinvointialan diagnostiikan, puettavan elektroniikan, älyvalaisun sekä teollisuuden ja rakennusten teollisen internet (IoT) -teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen.

– Pilottitehdas ja yllättävän moni muukaan elektroniikan tuotantolinja eivät ole hyödyntäneet IoT-huipputeknologiaa aiemmin. Halusimme muuttaa tämän kehittämällä elektroniikan tuotantolinjalle helposti jälkiasennettavan anturointi- ja visualisointijärjestelmän, joka mahdollistaa dataan liittyvät lisäarvopalvelut ulos avattujen rajapintojen kautta, kertoo johtava tutkija Marko Jurvansuu VTT:ltä.

Ainutlaatuinen tutkimusympäristö

Pilottitehdas tarjoaa yrityksille ainutlaatuisen tutkimusympäristön, jossa uusia anturointi- ja IoT-ratkaisuja voidaan räätälöidä ja testata ”todellisessa” tuotantoympäristössä. Näin yritysten kynnys aloittaa käytännön toteutus omassa ympäristössään alenee ja tuotteiden käyttöönotto nopeutuu.

– Teollisen internetin ratkaisun ansiosta saadaan jatkuvaa reaaliaikaista tietoa valmistusprosessin, laitteen, tuotantolinjan ja koneen toiminnasta ja kunnosta. Poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti ja näin parantaa prosessin laatua sekä pienentää riskejä vaikkapa ennakoimalla ja ajoittamalla laitehuoltoja entistä järkevämmin, toteaa tiiminvetäjä Kari Rönkä.

Ratkaisu mahdollistaa myös isot toimintatavan muutokset, sillä esimerkiksi painokoneen kunnon seuranta ja ennakoiva huolto voidaan myös osin ulkoistaa mittausdatan avulla.

Ensimmäinen VTT:n ratkaisua hyödyntävä yritys on Offcode, jonka ADN IoT-alusta on integroitu mukaan. Järjestelmä yhdistää kerätyn sensoridatan, jolloin kukin osapuoli voi poimia siitä itseään kiinnostavan osan.

– Teollisen internetin malli on se, jossa teolliset yritykset jatkossa toimivat. Liiketoiminta on muuttumassa suuntaan, jossa palveluista ja datasta saadaan suurempi lisäarvo kuin varsinaisista fyysisistä tuotteista. Järjestelmä avaa ovia tähän maailmaan”, Jurvansuu sanoo.

Jatkossa painokoneesta tuleva data avataan pilvipalvelun kautta yrityksille, jotka tarjoavat datan käsittelyyn liittyviä palveluitaan. Kun painotarkkuus on kymmenien mikrometrien luokkaa, niin pienetkin asiat vaikuttavat lopputulokseen.

Pilottitehtaaseen kehitetty järjestelmä on jo itsessään monistettava prototyyppituote painetun elektroniikan tuotantolinjoille kautta maailman.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt pitkäjänteisesti painetun elektroniikan tuotantoa yli 15 vuoden ajan. VTT myy maailmanlaajuisesti yrityksille palveluja painetun elektroniikan tuotteiden ja niiden tuotannon kehittämiseen.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.