https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Valion uusi, resurssitehokas välipalatehdas aloittaa toimintansa Riihimäellä

Valion uusi välipalatehdas käyttää noin 30 prosenttia vähemmän energiaa valmistettavaa tuotekiloa kohden Riihimäen vanhaan tehtaaseen verrattuna. Myös ruokahävikin hallintaan on panostettu esimerkiksi suunnittelemalla valmistus- ja pakkauslaitteet niin, että tuotehävikki on minimaalinen.

valio

Energiatehokkuuden saavuttamiseksi tehtaassa hyödynnetään tuotteiden valmistuksen aikana syntyvää hukkalämpöä tehokkaasti. Uudenlaisessa jäähdytysvarastossa tuotteet jäähtyvät nopeasti ja energiaa säästäen. Tuotteiden jäähdytyksessä hyödynnetään niin sanottua vapaajäähdytystä, eli viileinä vuodenaikoina jäähdyttämisessä voidaan hyödyntää ulkoilman lämpötilaa. Energiaa säästävän teknologian ja lämmön talteenottojärjestelmien ansiosta uusi tehdas voi käyttää energiantuotannossa jo olemassa olevaa lämmöntuotantolaitosta, jonka kapasiteettia ei ole tarvetta laajentaa. Yli kolme neljäsosaa Valion Riihimäellä käytettävästä lämpöenergiasta tuotetaan uusiutuvalla polttoaineella.

Yhtiön mukaan tehtaan hygieniataso on huippuluokkaa täysin suljetun valmistuslaitteiston ansiosta. Korkea hygienia vähentää hävikkiä läpi valmistusketjun aina tehtaasta kuluttajan ruokapöytään.

Moderni välipalatehdas tukee yhtiön kilpailukykyä sekä Suomessa että vientimarkkinoilla. Ympäristöystävällisyys toteutuu tehtaassa monin tavoin. Resurssitehokkuus on ohjannut tehtaan ja sen toimintojen suunnittelua kautta linjan. Tehtaassa on tehty monia hävikkiä vähentäviä ja luonnonvaroja säästäviä ratkaisuja ja valintoja.

– Tehtaassa materiaalivirrat ovat tehokkaita, sillä tuotteiden valmistus on suoraviivaista ilman turhia välivaiheita. Niin tuotteiden valmistukseen käytettävät raaka-aineet, pakkausmateriaalit kuin valmiit tuotteetkin virtaavat vaiheesta toiseen saumattomasti ilman ylimääräistä käsittelyä, projektijohtaja Jukka Partti valottaa.

  www.valio.fi

Tunnuslukuja:

•Välipalatehdas on suurin yksittäinen investointi Valion historiassa. Sen arvo on yli 170 miljoonaa euroa.

•Uuden välipalatehtaan rakennusprojekti alkoi vuonna 2014 ja on kestänyt noin kolme vuotta.

•Tontin pinta-ala on noin 53 hehtaaria, josta rakennusoikeutta on noin 265 000 kerrosneliömetriä. Tehdasrakennuksen pinta-ala on noin 20 000 kerrosneliömetriä. Tehdas on rakennettu viiteen kerrokseen.

•Tehtaan rakentamiseen osallistui kolmen vuoden aikana kaikkiaan yli 4 000 henkilöä. Työtunteja rakentamiseen käytettiin 1,1 miljoonaa. Siitä valtaosa tehtiin kotimaisin voimin.

•Tehtaan valmistuskapasiteetti on 120 miljoonaa kiloa vuodessa.

•Riihimäen uusi välipalatehdas työllistää käynnistymisvaiheessa noin 70 henkilöä. Kaiken kaikkiaan Valio työllistää Riihimäen kahdella tehtaalla noin 440 henkilöä. 

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.