https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Virtuaalitodellisuudesta kehitetään teollisuuden voimavaraa

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) on mukana hankkeessa, missä kehitetään virtuaalisia työkaluja teollisuuden käyttöön. Digitalisaation avulla luodaan tehdasympäristöön houkuttelevia työpaikkoja Euroopassa ja kehitetään Euroopan asemaa tuotantopaikkana.

 

facts4workers

Hankkeessa perinteiseen tehdasympäristöön tuodaan työntekijöiden tueksi tieto- ja viestintätekniikka, jonka avulla parannetaan tuotantoprosessien joustavuutta ja tehokkuutta sekä työtekijöiden innovaatiokyvykkyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Parhaillaan työn alla on ohjelmisto, jota voidaan soveltaa tableteissa, virtuaalilaseissa, älypuhelimissa ja älykelloissa. Ensimmäiset  prototyypit tableteille asennetusta ohjelmistosta on jo koekäytössä hankkeen yhteistyöyrityksissä.

- Tutkimuksessa on mukana kuusi kansainvälistä yritystä, jotka tuottavat osia autoteollisuudelle. Yhteistä yrityksille on monivaiheiset tuotantoprosessit, jossa osa tai kaikki toiminnot ohjataan osittain edelleen manuaalisesti, kertoo tutkijaopettaja Lea Hannola LUT:sta.

Tutkijat haastattelivat yritysten työntekijöitä selvittääkseen, mitkä ovat monivaiheisissa valmistusprosesseissa suurimpia haasteita ja ongelmia työntekijöiden näkökulmasta. Selvityksen mukaan manuaalisesti tehtävä prosessien ohjaus ja ongelmanratkaisu on yksi selkeimmistä kehityskohteista.

- Esimerkiksi jos tuotantoprosessiin tulee joku vika, työntekijä joutuu usein kävelemään ympäri tehdasta päästäkseen selvittämään ongelmaa. Ongelmaan etsitään ratkaisua manuaalisista työkirjoista tai kysymällä neuvoa kokeneemmilta työntekijöiltä, kun sama voitaisiin hoitaa välittömästi digitaalisten työkalujen avulla ilman turhaa liikuskelua tehtaassa.

Kehitteillä olevat digitaaliset työkalut voidaan tulevaisuudessa monistaa myös muille aloille, missä tuotantoprosessit ovat samankaltaisia.

- Suunnittelemme palvelut ja tuotteet siten, että niitä voidaan käyttää kaikissa yrityksissä – tehdään ikään kuin moduuleita, mistä voidaan yhdistellä kunkin yrityksen tarpeisiin sopivia kokonaisuuksia.

Ensimmäisessä vaiheessa testataan tabletteja, seuraavaksi virtuaalilaseja. Myös älypuhelimet ja -kellot ovat tutkittavia vaihtoehtoja. Tavoitteena on kasvattaa työntekijöiden työtyytyväisyyttä sekä kykyä luoda innovaatioita ja ratkaista ongelmia itse.

- Digitaalisten työkalujen avulla myös niin sanottu hiljainen tieto saadaan tehtaan sisällä paremmin hyötykäyttöön ja samalla se myös tallennetaan järjestelmään. Näin voidaan lisätä työntekijöiden oppimista, edistää prosessien kehittämistä ja parantaa tiedonvälitystä. Kaikki tämä voi nostaa tuottavuutta tuotantoprosesseissa.

Ensimmäiset kokemukset prototyyppien käytöstä ovat olleet Hannolan mukaan positiivisia. Varsinainen palautekysely ensimmäisten prototyyppien testanneille työntekijöille tehdään kesän ja alkusyksyn aikana.

- Selvitämme uusien työkalujen vaikutukset työntekoon, työympäristöön ja millaisia muutoksia työympäristö tai -kulttuuri näiden työkalujen myötä vaatii. Työntyytyväisyys tuntuu nousseen jo pelkästään sillä, että työntekijät saavat osallistua tämänkaltaiseen tutkimukseen.

Digitaaliset työkalut yleistyvät teollisuudessa tutkijoiden mukaan hitaasti. Työkalut itsessään eivät välttämättä ole iso investointi, mutta muun infran on oltava kunnossa, että laitteet toimivat.

Uudet työkalut eivät ole vielä menneet läpi, jos esimerkiksi tehtaalla netti on hidas tai sitä ei ole, ei digitaalisista työkaluista saada parasta hyötyä irti. Kun infra kunnossa, niin digitalisaatio lähtee tämmöisissä tehtaissa varmasti räjähdysmäiseen kasvuun.

Lisätietoa:

FACTS4WORKERS-hanke kestää neljä vuotta, mukana on 15 eurooppalaista kumppania ja hanke on arvoltaan 7,9 miljoonaa euroa. Tutkimushanke rahoitetaan Horisontti 2020 ‑puiteohjelmasta, joka on Euroopan komission laatima tutkimuksen ja innovoinnin EU:n rahoitusohjelma. 

www.lut.fi

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.