Yhteistyö tehostaa toimintaa
Osaamisalueiden yhdistämisillä, toimintaprosessien muutoksilla ja jatkuvalla kehittämisellä voidaan parantaa laitoksen toimintaa. Stora Enso Oyj:n Heinolan Fluting-tehtaalla yhteistyö on nostanut käyttövarmuuden uudelle tasolle.
Tuotantolaitos käsittää yksilinjaisen valkaisematonta sellua tuottavan sulfiittisellutehtaan ja kartonkikoneen. Raaka-aineena käytetään lähialueiden lehtipuuta. Koko tuotanto, 1000 tonnia vuorokaudessa, siirretään samalla tehdasalueella olevalle kartonkikoneelle.
Sellutehtaan ja kartonkikoneen välillä olevassa putkistossa virtaa keskimäärin yhden vuorokauden tuotantoon riittävä massavarasto. Myös rullaimen ja pituusleikkurin välinen varastointitila on rajallinen. Tästä syystä tuotantokatkos – suunniteltu tai suunnittelematon, pitkä tai lyhyt kummassa tahansa kar-tonkikoneen päässä – on lähestulkoon mahdoton ajatus.
Suunnitellut seisokitkin ovat haastavia toteuttaa ja suunnittelemattomat johtavat nopeasti koko laitoksen alasajoon. Tämän johdosta niiden vähentäminen on ollut pitkäaikainen tavoite.
Kunnossapidon järjestely
Laitoksen kunnossapidosta vastaa Efora Oy, joka perustettiin vuonna 2009 Stora Enson ja ABB:n yhteisyritykseksi. Stora Enso omistaa nykyisin Efora Oy:n yksinään.
Efora Heinolassa työskentelee tällä hetkellä noin 50 kokopäiväistä työntekijää. Se vastaa kaikesta mekaanisesta sekä sähkö- ja automaatiokunnossapidosta mukaan lukien kunnonvalvonnan, joka suoritetaan pääosin värähtelymittausten avulla. Niissä yhteistyökumppanina toimii Oy SKF Ab.
Yhteistyösopimus solmittiin vuonna 2011. Sen tavoitteena oli hyödyntää SKF:n osaamista ja auttaa Eforaa ja Stora Ensoa vähentämään suunnittelemattomia seisokkeja. Tavoitteena on kokonaistehokkuuden (OEE) kasvattaminen paikallistamalla ja eliminoimalla tuotannon pullonkauloja sekä toistuvia mekaanisia toimintahäiriöitä.
Uusi integroitu kunnossapitoratkaisu
Integroitu SKF-kunnossapitosopimus (IMS = Integrated Maintenance Solution) käsittää useita käyttövarmuutta parantavia osa-alueita. Niitä ovat muun muassa värähtelymittauksiin perustuva ennakoiva kunnossapito-ohjelma, juurisyyanalyysien tukeminen muun muassa laakerivaurioanalyysein ja varaosalogistiikka yhteistyökumppanin (ETRA) kanssa.
Lisäksi sopimus käsittää korjaamotilojen arvioinnit ja kehitysehdotukset, henkilöstön erikoiskoulutukset sekä johtamisen tukea jatkuvaan parantamiseen liittyen.
Eforan ja SKF:n yhteistyöllä pyritään saavuttamaan Heinolan Flutingtehtaalla seuraavia hyötyjä:
• Parempi käytettävyys vähentämällä mekaanisten vikojen aiheuttamia suunnittelemattomia seisokkeja.
• Kunnossapitokustannusten pienentäminen, mikä parantaa sekä Eforan että Stora Enson liiketoiminnan kannattavuutta. Kustannussäästöt dokumentoidaan käyttämällä SKF:n DSP-laskentaohjelmaa (Documented Solutions Program).
• SKF:n etävalvontatoiminnot mahdollistavat avainlaitteiden ympärivuorokautisen seurannan.
Ennakoivan kunnossapidon ohjelmassa (PdM = Predictive Maintenance) seurataan yli tuhannen A- ja B-kriittisyysluokan saaneen laitteen kuntoa. Jo vuonna 2011 havaittiin hyviä tuloksia Eforan ja SKF:n yhteistyön ansiosta.
Saavutetut tulokset
Vuosi 2011
• 90 vikaa, joista 89 havaittiin ennakolta
• PdM-ohjelman luotettavuustaso 98,9 prosenttia
• Mekaanisista vioista johtuvien seisokkituntien aleneminen tasolta 95 tuntia tasolle 50 tuntia
Eforan kunnossapitokulut ja varaosakustannukset alenivat sekä Stora Enson tuotantomäärät Heinolassa kasvoivat.
Useat juurisyyanalyysit ja toimenpiteen johtivat laitteiden toiminnan paranemiseen, esimerkkeinä:
• Soodakattilan sekundääripuhallin
• Kuivatussylinterin laakerointi
• Viiraosan telan vaihdelaatikko
2012 – 3Q 2014
Kehitys jatkuu edelleen.
IMS-sopimuksen aikana on tähän mennessä kirjattu 315 vikaantumista, joista ainoastaan neljää ei ole havaittu ennakoivasti toimintakunnon seurannalla ja tietojen analysoinnilla. Vikaantumisia on löydetty ja korjattu 311 kappaletta.
IMS-sopimuksen aikana (2011 – 3Q 2014) laakerivikojen määrä on vähentynyt 68 prosenttia ja kaikki muut vikaantumiset ovat vähentyneet 32 prosenttia kaavion 3 mukaisesti.
PdM-ohjelman havaintojen luotettavuus on ollut jatkuvasti yli 98 prosenttia.
Viime aikoina kunnonvalvonnan luotettavuus on saavuttanut 100 prosentin tason. Kehittämishanke on johtamassa toivottuun tulokseen ja koko mukana oleva henkilöstö on erittäin motivoitunutta.
Vaikka edelleen on paljon parannettavaa, uudentasoinen yhteistyö toimii jo hyvin. SKF:n asiantuntijoihin luotetaan ja käyttöhenkilöstön sekä niin sanottujen teknisten tukipalvelujen (Stora Enson suunnittelu, Efora ja SKF:n asiantuntijat) välinen yhteistyö on selkeästi kehittynyt oikeaan suuntaan.
Suunnittelemattomien, teknisistä syistä johtuvien seisokkien määrät, ovat lähellä tehtaan tavoitetta. Myös suunniteltujen seisokkien määrät ovat tavoitetasolla. Vikojen sekä niiden syiden tunnistaminen ja korjaaminen sekä tulevien vikaantumisten ennaltaehkäisy ovat siirtäneet koko toimintaa yhä enemmän proaktiivisempaan suuntaan.
Käyttäjätarkastukset
Lopullisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää käyttäjätarkastusohjelman (ODR = Operator Driven Reliability) onnistunutta toteuttamista. Laitteiden seurantaan tarvitaan siis lisää silmiä ja korvia sekä systemaattista tiedonkeruuta, mikä tukee ennakoivaa kunnossapitoa.
Käyttäjätarkastusohjelma on otettu käyttöön tuotantojohdon ohjaamana osastoittain kolmessa vaiheessa puolentoista vuoden aikana. Tietojen kerääminen ja seuranta aikaisempaa useammin ja laadukkaammin tulee jatkossa auttamaan päätösten teossa muun muassa laitteiden vikaantumisen selvittämiseen ja estämiseen sekä toimintojen jatkuvaan parantamiseen liittyen.
Yhteistyö ja erikoisosaamisen hyödyntäminen auttavat vikaantumisten estämisessä. Stora Enso, Efora ja SKF ovat saavuttaneet konkreettisia näyttöjä toimintojen kehittämisestä ja maailmanluokan luotettavuuden saavuttamisesta Heinolassa.
Artikkeli on alunperin julkaistu Pulp & Paper International -lehdessä 5/2015.
Teksti: John Yolton, SKF
Toteutus ja organisaation avainhenkilöt (5/2014)
Käyttövarmuuteen liittyvä operatiivinen johto laitoksella:
• Mikko Palviainen (Stora Enso), tuotantopäällikkö
• Juha Kandolin (Efora), tulosyksikön päällikkö
• Timo Pakarinen (Efora), käyttövarmuuspäällikkö
SKF:n henkilöstö laitoksella:
• Joni Kääriäinen, käyttövarmuusinsinööri, kunnonvalvonta
• Pekka Mäkelä, käyttövarmuusinsinööri, kunnonvalvonta
• Petri Kurkinen, päällikkö, kunnonvalvontapalvelut
Lisäksi SKF:ltä mukana tarvittaessa:
• Sami Peltonen, myyntipäällikkö, käyttövarmuussopimukset
• Jani Markkanen, avainasiakaspäällikkö