Yrityksen aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn
Yrityksen aineettomalla pääomalla on suora vaikutus yrityksen innovatiivisuuteen. Tämä käy ilmi tuoreessa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ”Aineeton pääoma, tietojohtamiskäytännöt ja yrityksen suorituskyky”.
Väitöksen mukaan aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn. Tutkimuksen mukaan yrityksen saatavilla olevan aineettoman pääoman kokonaismäärä – esimerkiksi työntekijöiden tieto ja osaaminen, sisäisen- ja ulkoisen suhdeverkostoiden kautta saatavilla oleva tieto, yrityksen rakenteisiin ja kulttuuriin sidottu tieto, uusiutumiskyky, luottamuspääoma ja yrittäjähenkisyys – vaikuttavat suoraan yrityksen innovatiivisuuteen.
Verkostoituminen tuo menestystä
Havainto vahvistaa käsitystä, jonka mukaan tuotteen tai palvelun kehittämiseksi yrityksen tulee kyetä yhdistelemään useita erilaisia tietoresursseja. Erityisesti suhdeverkostoiden ja luottamuksen määrä ja laatu ovat kriittisiä tekijöitä, sillä niiden kautta yritys pääsee hyödyntämään laajoja yrityksen sisäisiä ja ulkoisia tietovarantoja innovaatiotoiminnassaan.
Tutkimuksesta käy ilmi, että aineeton pääoma yksin ei kuitenkaan riitä varmistamaan yrityksen menestystä, vaan tarvitaan suunnitelmallisia johtamiskäytänteitä, joilla aineetonta pääomaa voidaan hyödyntää ja kehittää. Innovaatioprosessin kannalta oleellisimpia tapoja ovat tietojohtamiseen perustuva henkilöstön palkitsemisjärjestelmä, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen ja tietoon perustuva strategiatyö, joka auttaa yritystä tunnistamaan aineettomat vahvuutensa ja tietotarpeensa, sekä suuntaamaan toimintansa yhteisiä päämääriä kohti.
Tutkimuksessa havaittiin, että aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn. Mutta tietojohtamiskäytäntöjä – esimerkiksi esimiestyö, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen, tietoon perustuva strategiatyö, henkilöstöhallinnon käytännöt, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen ja työn organisointi – taas tarvitaan turvaamaan yrityksen kilpailukyky.
Vältä tiukkoja ohjausmekanismeja
Väitöstutkimuksen tekijä Henri Inkisen mukaan innovatiivisuuteen pyrkivän yrityksen tulisi siis välttää liian tiukkoja ohjausmekanismeja ja tietojohtamiskäytäntöjä, ja sen sijaan keskittyä parantamaan erityisesti luottamusta sidosryhmäsuhteissa ja lisäämään ulkoisia verkostoja.
– Toisaalta, jos tavoitteena on parantaa ensisijaisesti kilpailukykyä ja yrityksen tehokkuutta, niin siinä tapauksessa yrityksen tulisi keskittyä aineettomien resurssien hyödyntämiseen tietojohtamiskäytäntöjä soveltamalla, Inkinen päättää.
Väitöskirja on ladattavissa LUTPub osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-265-951-4 .