https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Yrityksen aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn

Yrityksen aineettomalla pääomalla on suora vaikutus yrityksen innovatiivisuuteen. Tämä käy ilmi tuoreessa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ”Aineeton pääoma, tietojohtamiskäytännöt ja yrityksen suorituskyky”.

Väitöksen mukaan aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn. Tutkimuksen mukaan yrityksen saatavilla olevan aineettoman pääoman kokonaismäärä – esimerkiksi työntekijöiden tieto ja osaaminen, sisäisen- ja ulkoisen suhdeverkostoiden kautta saatavilla oleva tieto, yrityksen rakenteisiin ja kulttuuriin sidottu tieto, uusiutumiskyky, luottamuspääoma ja yrittäjähenkisyys – vaikuttavat suoraan yrityksen innovatiivisuuteen.

Verkostoituminen tuo menestystä

Havainto vahvistaa käsitystä, jonka mukaan tuotteen tai palvelun kehittämiseksi yrityksen tulee kyetä yhdistelemään useita erilaisia tietoresursseja. Erityisesti suhdeverkostoiden ja luottamuksen määrä ja laatu ovat kriittisiä tekijöitä, sillä niiden kautta yritys pääsee hyödyntämään laajoja yrityksen sisäisiä ja ulkoisia tietovarantoja innovaatiotoiminnassaan.

Tutkimuksesta käy ilmi, että aineeton pääoma yksin ei kuitenkaan riitä varmistamaan yrityksen menestystä, vaan tarvitaan suunnitelmallisia johtamiskäytänteitä, joilla aineetonta pääomaa voidaan hyödyntää ja kehittää. Innovaatioprosessin kannalta oleellisimpia tapoja ovat tietojohtamiseen perustuva henkilöstön palkitsemisjärjestelmä, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen ja tietoon perustuva strategiatyö, joka auttaa yritystä tunnistamaan aineettomat vahvuutensa ja tietotarpeensa, sekä suuntaamaan toimintansa yhteisiä päämääriä kohti.

Tutkimuksessa havaittiin, että aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn. Mutta tietojohtamiskäytäntöjä – esimerkiksi esimiestyö, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen, tietoon perustuva strategiatyö, henkilöstöhallinnon käytännöt, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen ja työn organisointi – taas tarvitaan turvaamaan yrityksen kilpailukyky.

Vältä tiukkoja ohjausmekanismeja

Väitöstutkimuksen tekijä Henri Inkisen mukaan innovatiivisuuteen pyrkivän yrityksen tulisi siis välttää liian tiukkoja ohjausmekanismeja ja tietojohtamiskäytäntöjä, ja sen sijaan keskittyä parantamaan erityisesti luottamusta sidosryhmäsuhteissa ja lisäämään ulkoisia verkostoja.

– Toisaalta, jos tavoitteena on parantaa ensisijaisesti kilpailukykyä ja yrityksen tehokkuutta, niin siinä tapauksessa yrityksen tulisi keskittyä aineettomien resurssien hyödyntämiseen tietojohtamiskäytäntöjä soveltamalla, Inkinen päättää.

Väitöskirja on ladattavissa LUTPub osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-265-951-4

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.