https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Yrityksen aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn

Yrityksen aineettomalla pääomalla on suora vaikutus yrityksen innovatiivisuuteen. Tämä käy ilmi tuoreessa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ”Aineeton pääoma, tietojohtamiskäytännöt ja yrityksen suorituskyky”.

Väitöksen mukaan aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn. Tutkimuksen mukaan yrityksen saatavilla olevan aineettoman pääoman kokonaismäärä – esimerkiksi työntekijöiden tieto ja osaaminen, sisäisen- ja ulkoisen suhdeverkostoiden kautta saatavilla oleva tieto, yrityksen rakenteisiin ja kulttuuriin sidottu tieto, uusiutumiskyky, luottamuspääoma ja yrittäjähenkisyys – vaikuttavat suoraan yrityksen innovatiivisuuteen.

Verkostoituminen tuo menestystä

Havainto vahvistaa käsitystä, jonka mukaan tuotteen tai palvelun kehittämiseksi yrityksen tulee kyetä yhdistelemään useita erilaisia tietoresursseja. Erityisesti suhdeverkostoiden ja luottamuksen määrä ja laatu ovat kriittisiä tekijöitä, sillä niiden kautta yritys pääsee hyödyntämään laajoja yrityksen sisäisiä ja ulkoisia tietovarantoja innovaatiotoiminnassaan.

Tutkimuksesta käy ilmi, että aineeton pääoma yksin ei kuitenkaan riitä varmistamaan yrityksen menestystä, vaan tarvitaan suunnitelmallisia johtamiskäytänteitä, joilla aineetonta pääomaa voidaan hyödyntää ja kehittää. Innovaatioprosessin kannalta oleellisimpia tapoja ovat tietojohtamiseen perustuva henkilöstön palkitsemisjärjestelmä, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen ja tietoon perustuva strategiatyö, joka auttaa yritystä tunnistamaan aineettomat vahvuutensa ja tietotarpeensa, sekä suuntaamaan toimintansa yhteisiä päämääriä kohti.

Tutkimuksessa havaittiin, että aineettomalla pääomalla on suurempi vaikutus innovatiivisuuteen kuin kilpailukykyyn. Mutta tietojohtamiskäytäntöjä – esimerkiksi esimiestyö, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen, tietoon perustuva strategiatyö, henkilöstöhallinnon käytännöt, informaatio- ja kommunikaatioteknologian hyödyntäminen ja työn organisointi – taas tarvitaan turvaamaan yrityksen kilpailukyky.

Vältä tiukkoja ohjausmekanismeja

Väitöstutkimuksen tekijä Henri Inkisen mukaan innovatiivisuuteen pyrkivän yrityksen tulisi siis välttää liian tiukkoja ohjausmekanismeja ja tietojohtamiskäytäntöjä, ja sen sijaan keskittyä parantamaan erityisesti luottamusta sidosryhmäsuhteissa ja lisäämään ulkoisia verkostoja.

– Toisaalta, jos tavoitteena on parantaa ensisijaisesti kilpailukykyä ja yrityksen tehokkuutta, niin siinä tapauksessa yrityksen tulisi keskittyä aineettomien resurssien hyödyntämiseen tietojohtamiskäytäntöjä soveltamalla, Inkinen päättää.

Väitöskirja on ladattavissa LUTPub osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-265-951-4

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.