https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.1.2020

Anssi Laukkasesta ensimmäinen laskennallisen materiaalitieteen tutkimusprofessori

Tekniikan tohtori Anssi Laukkanen nimitettiin VTT:n ensimmäiseksi laskennallisen materiaalitieteen ja -informatiikan tutkimusprofessoriksi.

Anssi_laukkanen_VTT

Anssi Laukkasesta ensimmäinen laskennallisen materiaalitieteen tutkimusprofessori.

Digitaalinen, laskennallinen materiaalitutkimus mahdollistaa valmistavalle teollisuudelle kestävämmät ja tehokkaammat materiaaliratkaisut. Teollisuuden uudistuminen edellyttää myös uusia näkökulmia ja liiketoimintamalleja, joissa huomioidaan kiertotalouden mahdollisuudet.

- Kun materiaalikentässä tapahtuu jotain merkittävää, se ravistelee koko tutkimus- ja teollisuuskenttää ja luo suuria taloudellisia mahdollisuuksia. Olen todella iloinen Anssin professuurista. Hän tuo materiaalitutkimuksen terävimmän tieteellisen kärjen hyödyttämään yrityksiä ja yhdistää ratkaisuissa VTT:n monialaista osaamista, materiaalien ja komponenttien elinkaarihallinnan ratkaisuja VTT:llä johtava Tarja Laitinen sanoo.

Materiaalihaasteita tulee lähestyä laaja-alaisesti. VTT:n soveltava tutkimus tarkoittaa tiivistä yhteistyötä yritysmaailman ja muiden tutkimusorganisaatioiden kanssa.

- Merkittävä rooli on uusilla avauksilla esimerkiksi kiertotalouden ja kestävien materiaaliratkaisujen suhteen, jotka tarjoavat yhteiskunnallisia ja taloudellisia mahdollisuuksia. Myös laskennallisen materiaalitekniikan kentän ja laskenta-alustojen laajempi kehitys on elinehto, jotta uusia näkökulmia saadaan jalkautettua kotimaiseen teollisuuskenttään, Anssi Laukkanen kertoo.

Uusi materiaalitutkimuksen professuuri lähestyy materiaalikenttää kolmesta näkökulmasta. Yhtäältä tutkimuksessa tähdätään mallinnusavusteiseen uusien materiaalien luomiseen. Tässä muun muassa tekoälyn rooli on suuri, ja tuloksena ovat tuotekohtaisten tarpeiden mukaisesti räätälöidyt materiaalit. Toiseksi tutkimuksessa keskitytään materiaaliratkaisujen optimointiin ja systemaattiseen kehittämiseen teollisuuden tarpeisiin. Kolmas aihealue keskittyy suoraan monimutkaisten ja monitasoisten materiaali-ilmiöiden hallintaan, eli materiaalihaasteisiin, jotka kokeellisesti ovat monimutkaisuutensa tai toiminnallisten vaatimusten johdosta muutoin vaikeita, elleivät jopa mahdottomia lähestyä.

Tulevaisuudessa materiaaleja luodaan suoraan tarpeeseen

VTT:llä on materiaalimallinnuksessa kansainvälisesti kilpailukykyisiä tieteellisiä kärkiosaamisen alueita, kuten mikromekaaninen mallinnus, metallien ainetta lisäävän valmistuksen mallinnus ja erilaisten pinnoitteiden ja komposiittien materiaalimallinnus.

Tuoreen professorin mukaan tulevaisuudessa materiaalit keksitään, kehitetään ja tuoteominaisuudet optimoidaan tapauskohtaisesti. Digitalisaatio ja uudet valmistusmenetelmät mahdollistavat kohdennetut materiaalit, jotka luodaan systemaattisesti materiaalihierarkioita hyödyntäen aina atomitasolta varsinaiseen tuotteeseen.

- Tämä tullaan tekemään suurilta osin tekoälyä hyödyntäen. Laskentamenetelmiemme pohjalta luodut digitaaliset kaksoset ohjaavat täysin integroituina autonomisia fyysisiä valmistus, karakterisointi ja testaustoimintoja. Kokonaisuus toimii käytännössä reaaliajassa uusia materiaaleja ja materiaaliratkaisuja luoden ja optimoiden, Laukkanen kuvailee.

- Viime vuosina tekoälyn ja koneoppimisen merkityksen lisääntyminen mahdollistaa laskennalliselle materiaalitutkimukselle hyvinkin villejä visioita ja mahdollisuuden luoda disruptiota perinteisiin ongelmiin, uusien materiaalien ympärillä olevista mahdollisuuksista puhumattakaan.

Uusimmat artikkelit

27.12.2024 | Alan Uutiset

Wärtsilän toimittaa Tornion Voimalle Suomen ensimmäinen sähköjärjestelmää tasapainottava moottorivoimalaitoksen

"Moottoriteknologialla on paras keskimääräinen hyötysuhde tämäntyyppisissä toimintaolosuhteissa"toteaa Wärtsilä Energyn Afrikan ja Euroopan johtaja Kenneth Engblom. Voimalaitos käyttää pääpolttoaineena maakaasua ja tuotannossa voidaan myöhemmin siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.