https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 17.4.2020

Bioenergian käyttö jatkoi maltillista kasvua, energiaturpeen käyttö laski 2019

Bioenergian käyttö nousi vuonna 2019 ennätyslukemiin Suomessa. Bioenergian osuus kokonaisenergiankulutuksesta kasvoi 31 prosenttiin. Energiaturpeen käyttö laski. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tänään julkaisemasta ennakkoarviosta, joka koskee viime vuoden energiankulutusta Suomessa.

bioenergy.jpg

Tilastokeskus julkaisi tänään  ennakkoarvion  viime vuoden energiankulutuksesta Suomessa. Vuonna 2019 kokonaisenergiankulutus pieneni noin prosentin ja polttoaineiden käytön hiilidioksidipäästöt noin 7 prosenttia. Kotimaisten polttoaineiden käyttö säilyi edellisen vuoden tasolla, mutta niiden suhteellinen osuus kasvoi prosenttiyksiköllä 35 prosenttiin kulutuksesta. Energiaturpeen käyttö pieneni noin 9 prosenttia, kun taas bioenergian käyttö jatkoi maltillista kasvua (1,4 prosenttia) ja nousi ennätyslukemiin 116 TWh:iin.  Energiaturpeen osuus kokonaisenergiankulutuksesta oli 4 prosenttia ja bioenergian osuus 31 prosenttia. Koko 2010-luvun aikana energiaturpeen käyttö laski noin 42 prosenttia, bioenergian käyttö kasvoi noin 22,5 prosenttia.

Bioenergiajakeista eniten kasvoivat teollisuuden ja energiantuotannon puupolttoaineiden (1,1 TWh) sekä liikenteen biopolttoaineiden (0,7 TWh) käyttö. Metsäteollisuuden mustalipeän käyttö säilyi vuoden 2018 tasolla ja puun pienkäyttö pieneni (-0,3 TWh).

Bioenergia oli vuonna 2019 energiamäärässä eniten kasvanut uusiutuvan energian muoto. Uusiutuvan energian nettokasvu vuonna 2019 oli 1,3 TWh ja bioenergian kasvu oli 1,6 TWh. Bioenergian kasvu oli nettokasvua suurempi, koska vesivoiman käyttö pieneni 0,85 TWh vuonna 2019.  Bioenergian osuus uusiutuvasta energiasta säilyi ennallaan 82 %:ssa.  

2010-luvun aikana muiden uusiutuvien energialähteiden kasvu on vähentänyt bioenergian osuuden 86 prosentista 82 prosenttiin. Kehitys tulee jatkumaan 2020-luvulla.

Bioenergia ry:n tavoitteena on, että vuoteen 2025 bioenergian käyttö kasvaa vuoden 2018 tasolta korvaten fossiilisia polttoaineita erityisesti lämmön- ja prosessienergiantuotannossa sekä liikenteessä. Yhdistys haluaa kehittää bioenergia-alaa niin, että Suomessa on maailman parhaat edellytykset tuottaa biomassaan perustuvia kestäviä ja jopa hiilinegatiivisia tuotteita. Toiminnassa tavoitellaan mahdollisimman korkeaa jalostusarvoa sekä vientiä ja tuetaan energiaomavaraisuutta, energian toimitus- ja huoltovarmuutta, työllisyyttä ja aluetaloutta. Yhdistys toimii jäsentensä kanssa osana bio- ja kiertotaloutta, jossa energiaa otetaan talteen sivuvirroista.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.