Alan Uutiset | 23.7.2019

Heikentyvä suhdanne painoi Stora Ensoa

Metsäyhtiö ruuvasi ohjaustaan ja kiristää kulukuuriaan.

Stora Enson liikevaihto laski ja tulos heikkeni odotettua enemmän huhti-kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihto painui 2,61 miljardiin euroon eli kaksi prosenttia vuodentakaisesta.

Myyntiä olivat syöneet sekä hintapaineet että volyymien lasku.

Operatiivinen liiketulos sukelsi 12,3 prosenttia ja jäi nyt 287 miljoonaan euroon. Viime vuonna vastaavana aikana tulos oli kuitenkin erittäin vahva, 327 miljoonaa euroa. Myynnin vähenemisen lisäksi kasvaneet kulut nakersivat tulosta, vaikka yhtiö kirjasi toisella neljänneksellä nyt vähemmän kustannuksia vuosihuolloista kuin viime vuonna.

Kuitenkin 11,0 prosentin liiketulosprosentti kelpasi metsäyhtiölle.

- Operatiivinen liiketulosprosenttimme oli kaksinumeroisissa luvuissa kahdeksantena peräkkäisenä vuosineljänneksenä huolimatta siitä, että edelleen jatkuvalla geopoliittisella epävarmuudella on ollut vaikutus Stora Enson kaupankäynnin olosuhteisiin, toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström kommentoi tulosta.

stora_ensoH1_19

Lähde: Stora Enson puolivuosikatsaus tammi–kesäkuulta 2019.

Osakekohtainen tulos supistui huhti-kesäkuussa 0,08 euroon vertailukauden 0,28 eurosta.

- Divisioonista positiivisin yllätys oli Biomaterials, joka selvisi sellun hinnan laskusta puhtaan operatiivisen suorituksen (ml. ei vuosihuoltoja) myötä vain lievällä tulospudotuksella suhteessa vahvaan vertailukauteen. Consumer Board paransi odotetusti tulostaan hintojen nousun ja kulupaineiden helpottamisen ansiosta. Tuloksen painoivat pettymyksen puolelle Packaging Solutions, Paper ja Wood Products, joiden tulokset heikkenivät arvioitamme enemmän. Packaging Solutionsia rokottivat etenkin laskeneet hinnat, Paper kärsi heikosta kysynnästä ja alhaisista volyymeistä ja Wood Productsia rokottivat hinta- ja volyymipaineet. Myös Muun toiminnan tappio oli selvästi ennusteitamme suurempi, Inderesin analyytikko Antti Viljakainen summaa tuoreessa katsauksessaan.

stora_ensoH1_19_02

Lähde: Stora Enson puolivuosikatsaus tammi–kesäkuulta 2019

Epävarmuus kalvaa näkymiä

Stora Enso ennakoi operatiivisen liiketuloksensa olevan 200-280 miljoonaa euroa kuluvalla kolmannella neljänneksellä. Loppukesällä huoltoseisokkeja on yhtiön mukaan Beihain, Imatran, Heinolan, Ostrołękan, Enocellin ja Veitsiluodon tehtailla. Kunnossapidon kustannusten arvioidaan olevan samaa tasoa kuin viime vuoden heinä-syyskuussa, mutta nousevan 30 miljoonalla eurolla huhti-kesäkuun tasolta.

Ohjeistus oli markkinoille pettymys, sillä analyytikot olivat ennakoineet metsäyhtiön operatiivisen liiketuloksen yltävän kolmannella neljänneksellä kakkoskvartaalin tasolle.

Koko vuoden osalta näkymät ovat synkentyneet.

- Kauppasotiin ja mahdolliseen kovaan brexitiin liittyvät geopoliittiset epävarmuustekijät heikentävät liiketoimintaolosuhteita entisestään, minkä odotetaan vaikuttavan negatiivisesti Stora Ensoon. Kysynnän kasvun ennakoidaan hidastuvan yleisesti yhtiön liiketoiminta-alueilla. Kysynnän lasku kiihtyy paperin osalta Euroopassa. Kustannusten odotetaan kasvavan tänä vuonna viime vuodesta. Stora Enso toteuttaa lisätoimenpiteitä kannattavuuden turvaamisohjelmansa puitteissa vähentääkseen kustannusten kasvun sekä geopoliittisen epävarmuuden vaikutusta. Liiketoimintaympäristön nykyisten epävarmuustekijöiden vuoksi Stora Enso ei kommentoi liikevaihdon kehitystä näkymissään, raportissa todetaan.

Vielä ensimmäisen neljänneksen raportissaan Stora Enso odotti parantavansa liikevaihtoaan viime vuodesta.

Yhtenä kannattavuutta turvaavana toimenpiteenä Stora Enso kiristi säästöohjelmaansa 200 miljoonaan euroon aiemmasta 120 miljoonan tavoitteesta. Sundströmin mukaan ohjelma on edennyt suunniteltua nopeammin ja yhtiö on jo saavuttanut säästöjä 60 miljoonan euron edestä.

Lähivuosina vaisumpaa, tavoitehinta alas

Inderes laski maanantaina Stora Enson loppuvuoden ja lähivuosien tulosennusteita maltillisesti. Samalla yhtiön osakkeen tavoitehintaa leikattiin 10,50 euroon aiemmasta 11,00 eurosta, mutta suositus pysyi yhä ”lisää”-tasolla

- Laskimme ennusteitamme heikomman raportin ja viime aikojen heikon uutisvirran jälkeen Stora Enson lähiaikojen oikaistun liikevoiton ennusteitamme 3-6 prosenttia. Odotamme nyt yhtiön oikaistun liikevoiton laskevan tänä vuonna noin 1,1 miljardiin euroon ja pysyvän lähivuosina vakaana.

- Stora Enson arvostus on alhainen ja osinko hyvä, joten osakkeen lyhyen ajan tuotto-odotus on yhä riittävä, metsäanalyytikko Viljakainen perusteli näkemystään.

Markkinoilla taidettiin olla samaa mieltä, sillä Stora Enson kurssi toipui maanantaina perjantain pudotuksestaan. R-osake päätti Helsingin pörssissä 3,6 prosentin nousulla 9,84 euroon, vaikka hinta kävi päiväkaupassa jo yli kymmenessä eurossa.

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

26.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.