https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 2.9.2021

Kemianteollisuuden suhdannetilanne hyvä, mutta näkymä sumuinen

Kemianteollisuuden yritysten suhdannetilanne on tällä hetkellä hyvä, ja tilauskannat ovat nousussa. Näkymä lähitulevaisuuteen on yhä varsin sumuinen. Globaalisti koronakriisi on yhä päällä ja maailmantalous on häiriöherkässä tilassa.

iStock-1161161804

Kemianteollisuuden suhdanne on noussut vuoden 2018 tasolle, ja tuotanto-odotus on noussut koronakuopasta. Myös tilauskanta on kemianteollisuudessa keskimääräistä parempi.

- Juuri tällä hetkellä näyttää lukujen valossa hyvältä. Paljon riippuu siitä, mihin lukuja verrataan – aikaan ennen koronaa vai ensimmäiseen koronavuoteen 2020. Kemianteollisuuden huhti-kesäkuun 2021 liikevaihto kasvoi 2 % edellisvuoteen verrattuna. Koronasta on siis toivuttu, mutta toistaiseksi positiivinen suhdanne on kovin lyhytikäinen, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Kemianteollisuus teetti elokuussa 2021 pulssikyselyn jäsenyrityksille. Tulokset kertovat osaltaan, miten yrityksillä menee, ja miten ne suhtautuvat tulevaan.

- Oman tilanteensa arvioi normaaliksi 23 prosenttia, hyväksi tai erittäin hyväksi 67 prosenttia ja huonoksi tai erittäin huonoksi 10 prosenttia vastanneista yrityksistä.

Ihan riemunkiljahduksiin ei kuitenkaan ole aihetta.

- Vaikka taloustilanne näyttää kemianteollisuudessa hyvältä, on uhkakuviakin runsaasti. Kemianteollisuutta ja koko teollisuutta vaivaa osaajapula. Pulssikyselyyn vastanneissa yrityksissä 60 prosentissa koetaan osaajapulaa. Osaavan työvoiman puute on jo vientiyritysten suuri kasvun ja uudistumisen este. Kansainvälistä rekrytointia tulee sujuvoittaa ja ammattikoulutukseen tulee panostaa. LUMA-alojen paikkoja korkeakouluissa tulee lisätä. Yritykset tarvitsevat tähän yhteiskunnan aktiivista tukea etenkin rahoitusvaihtoehtojen ja kansainvälisten rekrytointien sujuvoittamisen muodossa, sanoo Mika Aalto.  

Pulaa on paitsi osaajista, myös raaka-aineista ja komponenteista.

- Peräti 85 prosenttia kyselyymme vastanneista yrityksistä ilmoitti raaka-aine- ja komponenttipulan haittaavan liiketoimintaa. Ongelman kanssa painii teollisuus globaalisti, ja kilpailu on kovaa. Tämä aiheuttaa kustannuspaineita, ja vain pieni osa yrityksistä pystyy siirtämään tämän täysimääräisesti asiakashintoihin.

- Kansainvälisen kilpailukyvyn nostamiseksi ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan TKI-panostusten nostamista 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja mikä tärkeämpää, investointitukia, joilla vauhditetaan uuden teknologian käyttöönottoa teollisuudessa, sanoo Mika Aalto.

Työmarkkinoilla valmistaudutaan syksyn TES-neuvotteluihin

Kemianteollisuus ry:n neuvottelemat työehtosopimukset päättyvät talven ja ensi kevään aikana.

- Valmistautuminen tulevalle neuvottelukierrokselle on parhaillaan käynnissä. Kemianteollisuus päätti pysyä nykyisessä työmarkkinajärjestelmässä toistaiseksi, mutta tarve uudistua ja mahdollistaa enemmän yrityskohtaisia ratkaisuja järjestelmän sisällä on kuitenkin olemassa. Uskomme vahvasti, että uudistuksia pystytään tekemään yhdessä. Tulevalla neuvottelukierroksella ei tule hukata alan orastavan kasvun mahdollisuuksia. On tärkeää parantaa yritysten kilpailukykyä ja hyödyntää paikallisen sopimisen potentiaali, sanoo työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.