https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 2.9.2021

Kemianteollisuuden suhdannetilanne hyvä, mutta näkymä sumuinen

Kemianteollisuuden yritysten suhdannetilanne on tällä hetkellä hyvä, ja tilauskannat ovat nousussa. Näkymä lähitulevaisuuteen on yhä varsin sumuinen. Globaalisti koronakriisi on yhä päällä ja maailmantalous on häiriöherkässä tilassa.

iStock-1161161804

Kemianteollisuuden suhdanne on noussut vuoden 2018 tasolle, ja tuotanto-odotus on noussut koronakuopasta. Myös tilauskanta on kemianteollisuudessa keskimääräistä parempi.

- Juuri tällä hetkellä näyttää lukujen valossa hyvältä. Paljon riippuu siitä, mihin lukuja verrataan – aikaan ennen koronaa vai ensimmäiseen koronavuoteen 2020. Kemianteollisuuden huhti-kesäkuun 2021 liikevaihto kasvoi 2 % edellisvuoteen verrattuna. Koronasta on siis toivuttu, mutta toistaiseksi positiivinen suhdanne on kovin lyhytikäinen, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Kemianteollisuus teetti elokuussa 2021 pulssikyselyn jäsenyrityksille. Tulokset kertovat osaltaan, miten yrityksillä menee, ja miten ne suhtautuvat tulevaan.

- Oman tilanteensa arvioi normaaliksi 23 prosenttia, hyväksi tai erittäin hyväksi 67 prosenttia ja huonoksi tai erittäin huonoksi 10 prosenttia vastanneista yrityksistä.

Ihan riemunkiljahduksiin ei kuitenkaan ole aihetta.

- Vaikka taloustilanne näyttää kemianteollisuudessa hyvältä, on uhkakuviakin runsaasti. Kemianteollisuutta ja koko teollisuutta vaivaa osaajapula. Pulssikyselyyn vastanneissa yrityksissä 60 prosentissa koetaan osaajapulaa. Osaavan työvoiman puute on jo vientiyritysten suuri kasvun ja uudistumisen este. Kansainvälistä rekrytointia tulee sujuvoittaa ja ammattikoulutukseen tulee panostaa. LUMA-alojen paikkoja korkeakouluissa tulee lisätä. Yritykset tarvitsevat tähän yhteiskunnan aktiivista tukea etenkin rahoitusvaihtoehtojen ja kansainvälisten rekrytointien sujuvoittamisen muodossa, sanoo Mika Aalto.  

Pulaa on paitsi osaajista, myös raaka-aineista ja komponenteista.

- Peräti 85 prosenttia kyselyymme vastanneista yrityksistä ilmoitti raaka-aine- ja komponenttipulan haittaavan liiketoimintaa. Ongelman kanssa painii teollisuus globaalisti, ja kilpailu on kovaa. Tämä aiheuttaa kustannuspaineita, ja vain pieni osa yrityksistä pystyy siirtämään tämän täysimääräisesti asiakashintoihin.

- Kansainvälisen kilpailukyvyn nostamiseksi ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan TKI-panostusten nostamista 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja mikä tärkeämpää, investointitukia, joilla vauhditetaan uuden teknologian käyttöönottoa teollisuudessa, sanoo Mika Aalto.

Työmarkkinoilla valmistaudutaan syksyn TES-neuvotteluihin

Kemianteollisuus ry:n neuvottelemat työehtosopimukset päättyvät talven ja ensi kevään aikana.

- Valmistautuminen tulevalle neuvottelukierrokselle on parhaillaan käynnissä. Kemianteollisuus päätti pysyä nykyisessä työmarkkinajärjestelmässä toistaiseksi, mutta tarve uudistua ja mahdollistaa enemmän yrityskohtaisia ratkaisuja järjestelmän sisällä on kuitenkin olemassa. Uskomme vahvasti, että uudistuksia pystytään tekemään yhdessä. Tulevalla neuvottelukierroksella ei tule hukata alan orastavan kasvun mahdollisuuksia. On tärkeää parantaa yritysten kilpailukykyä ja hyödyntää paikallisen sopimisen potentiaali, sanoo työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.