https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 15.5.2018

Oulun yliopisto: Arktisella alueella laajoja liiketoiminnan kehittämismahdollisu​uksia

Arktisia alueita tulisi tarkastella innovatiivisina alueina, jotka tarjoavat suuria kehitysmahdollisuuksia pelkkien raaka-aineiden tuottamisen sijaan. Alueen talous on oletettua vahvempaa, mutta väestön ikääntyminen ja väheneminen aiheuttavat omat haasteensa.

susatainable

Havainnot ovat tuoreesta Business Index North (BIN) -selonteosta, jossa vuosittain analysoidaan sosioekonomista kehitystä kahdeksalla pohjoisella alueella Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa sekä Pohjois-Venäjän Murmanskissa ja Arkangelissa. 

- Pohjoisimpien alueiden talous on oletettua paremmassa tilanteessa. Alueet ovat paljon muutakin kuin tarjoamansa raaka-aineet. Liiketoiminnan kehittämispotentiaali on pohjoisimmilla alueilla laajempi kuin tiedämmekään, sanoo BIN-hankkeen johtaja Erlend Bullvåg.

- Arktisella alueella on havaittavissa useiden vahvojen tavaramerkkien ja yritysten kasvua sekä merkittäviä kansainvälisesti suuntautuvia yrityksiä. Pohjoisten alueiden on tehtävä täällä asumisesta houkuttavampaa ihmisille, joiden varaan alueen menestys voi rakentua, Bullvåg toteaa.

Innovointipotentiaali on suurta, koska alueilla yritykset kasvavat jopa ilman suuria investointeja.

Haasteita tuovat väestön ikääntyminen ja väheneminen, mihin erityisesti Suomen BIN-alueilla vaikuttavat negatiivinen nettomuutto ja maahanmuuttajien vähäisyys. Maaseudun väestö vähenee: esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan väestöstä 51 prosenttia asui Oulun kaupungissa vuonna 2016.

Pohjoisimpien alueiden työllisyys on hieman parantunut vuosista 2015–2016. Työpaikat ovat lisääntyneet terveydenhoito- ja sosiaalipalvelujen, kiinteistö-, tutkimus- ja kehittämis- sekä matkailu- ja rakennusaloilla, mutta vähentyneet kaivosteollisuudessa, maataloudessa, metsätaloudessa ja kalastuksessa. Työllisyys kasvoi Pohjois-Suomessa enemmän kuin maassa keskimäärin vuosina 2015–2016.

Selonteossa esitetään useita suosituksia alueiden elinvoiman turvaamiseksi. Koulutukseen, työpaikkoihin, elinoloihin, liikenteeseen ja digitalisaatioon panostaminen on ratkaisevaa pohjoisten alueiden väestömäärän säilyttämisessä ja lisäämisessä.

Suositusten mukaan yritysten ja työelämän tarpeet ja mahdollisuudet terveydenhuollossa, matkailussa ja rakentamisessa on huomioitava tarkemmin. Lisäksi alueen innovointipotentiaalin tukemista ja yritysten kansallista tukea on jatkettava.

Koillisväylän lisääntyvän käytön myötä kasvavia mahdollisuuksia on seurattava tiiviisti. Selonteko pitää tärkeänä myös Jäämeren radan suunnitelmaa ja alueen digitaalisen infrastruktuurin vahvistamista.

BIN-hanke  

Business Index North (BIN) -hankkeen avulla edistetään kestävää kehitystä ja arvonlisäystä arktisella alueella. Hankkeen tavoitteena on perustaa tietoon perustuva ja järjestelmällinen tietotyökalu arktisten alueiden yrityksille, tutkijoille, hallituksille, alueviranomaisille ja tiedotusvälineille.

BIN-hanketta koordinoi Nord University Business Schoolin High North Center for Business and Governance -keskus Norjassa.

Hankkeen kumppaneita ovat High North Center for Business, Bodø Science Park, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, Luulajan teknillinen yliopisto ja Russian State Hydrometeorological University. Hanketta rahoittavat Norjan ulkoministeriö ja Nordlandin lääni.

Lue myös tämä: Pohjoinen Teollisuus

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.