Alan Uutiset | 12.1.2020

Parin työpäivän ulkomaankomennuksesta voi syntyä yllättävää paperisotaa yritykselle

Monimutkaiset lupakäytännöt aiheuttavat eniten päänvaivaa yrityksille, joilla on toimintaa eri puolilla maailmaa kuten Wärtsilälle, kerrotaan MTV Uutisten verkkosivustolla.

cern

Nykypäivän kansainväliseen työelämään kuuluu lisääntyvä matkustaminen lyhyistä matkoista pitkäkestoisiin ulkomaankomennuksiin. Yritykset osaavat jo varautua pitkien ulkomaankomennusten vaatimaan paperisotaan, mutta muutaman päivän mittaisiin työkeikkoihin vaadittavat luvat tulevat usein yllätyksenä. Monet maat ovat tuntuvasti kiristäneet työlupakäytäntöjään.

– Jos suomalaisyrityksen työntekijä lähtee kahdeksi päiväksi vaikkapa koulutustehtäviin maailmalle, siihenkin tarvitaan todennäköisesti työlupa. Tuottavaa työtä varten tarvitaan useisiin maihin työlupa ensimmäisestä päivästä lähtien, muistuttaa konsulttiyhtiö KPMG:n partneri Annika Sandblom.

Suuri muutos 10 vuoden aikana

Artikkelin mukaan  monimutkaiset lupakäytännöt aiheuttavat eniten päänvaivaa yrityksille, joilla on toimintaa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Wärtsilässä on vuosittain käynnissä 70–100 voimalaitosprojektia ympäri maailmaa. Projekteissa työskentelevien wärtsiläläisten työkomennukset kestävät tyypillisesti 3–24 kuukautta ja heille hankitaan aina asianmukaiset luvat.

– Muutos työlupakäytännöissä on ollut merkittävä viimeisten 10 vuoden aikana. Työlupien hankkimisen lisäksi myös komennusten seuranta ja henkilöverotuksen järjestäminen kohdemaassa ovat muuttuneet työläämmiksi, kertoo johtaja Janne Wessman Wärtsilän voimalaitosten rakennuttamispalveluista MTV Uutistisille antamassaan haastattelussa.

Keskeinen syy työlupasäännösten tiukentumiseen on Annika Sandblomin mukaan tiedonsiirron kehittyminen. Lupakäytäntöjen muuttumiseen vaikuttaa digitalisaatio: tiedonsiirto eri viranomaisten välillä sujuu nyt nopeammin kuin ennen.

Toinen syy on protektionismin nousu, jolla halutaan suojella oman maansa työvoimaa. Yksi kaikkein protektionistisimmista maista on artikkelin mukaan Yhdysvallat.

Seuraukset voivat olla ankaria

Lupakäytännön kiristyessä myös sääntöjen kiertämisestä ja rikkomisesta seuraavat rangaistukset ovat muuttuneet aiempaa ankarammiksi. Sandblom korostaa artikkelissa, että sanktiot voivat olla vakavia ja yritys voi joutua paikallisten viranomaisten mustalle listalle. Aasian maissa voi uhata jopa vankilatuomio.

Sandblomin mukaan Afrikka on erityisen haastava alue työlupa-asioiden suhteen. Maanosassa on vallalla erilainen aikakäsitys kuin Pohjois-Euroopassa. Kiinassa taas syrjäisempien alueiden viranomaiskäytännöt saattavat olla kirjavia.

– Kiinalaisilla viranomaisilla on täysi oikeus vaatia lisää dokumentteja niiden rinnalle, joita aiemmin on vaadittu. Todistusten tulee olla myös olla oikealla tavalla leimattuja, vaikka Suomesta voi olla todella vaikea löytää leimasimia, Sandblom kertoo artikkelissa.

Uusimmat artikkelit

Väylä ja VR FleetCare testaavat uutta teknologiaa liikennehäiriöiden vähentämiseksi

Junaliikenteen sujuvuuden kannalta vaihteet ovat keskeisessä roolissa.Vaihteiden kunnonvalvonnan tehostamiseksi VR FleetCare ja Väylävirasto ovat yhteistyössä aloittaneet pilottihankkeen, jossa dataa keräämällä ja analysoimalla pyritään saamaan reaaliaikaista tietoa vaihteen kunnosta.

20.1.2020 | Alan Uutiset

Energiateollisuus: Kaukolämmön päästöt vähentyneet kaksitoista prosenttia 2019

Kaukolämmön tuotannossa on pystytty tuntuviin päästövähennyksiin ilman, että kuluttajien kustannukset olisivat nousseet samassa suhteessa, ilmenee Energiateollisuus ry:n julkaisemista kaukolämmön vuositilastoista. Vuoden 2019 aikana ilmastopäästöt vähenivät 12 prosenttia.

Metso harkitsee varastotoimintojensa keskittämistä Euroopassa

Osana maailmanlaajuisen jakelu- ja logistiikkaverkostonsa kehittämishanketta Metso harkitsee varastotoimintojensa keskittämistä Euroopassa ja aloittaa tähän liittyvät yhteistyöneuvottelut Euroopassa.

Turvallisuudesta tinkiminen ei saa tuoda kilpailuetua kuljetuksissa

Metsäteollisuus ry:n logistiikkapäällikkö Outi Nietola korosti kuljetusten turvallisuuden ja vastuullisuuden merkitystä toimialalle järjestetyssä Skal ry:n Reilu kuljetus 2020 -seminaarissa.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

14.1.2020 | Tutkimus ja koulutus

SSAB mukana Alustatalous metallinjalostuksessa -tutkimushankkeessa

Kaksivuotinen Alustatalous metallinjalostuksessa (AMET) tutkimushanke kokoaa yhteen kaksi yliopistoa, viisi pk-yritystä ja kaksi teollista partneria, joista SSAB Europe on toinen. Hankkeen tavoitteena on metallurgisten valmistusprosessien ja metallituotteiden toimitusketjujen tehostaminen. 

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.