Raportti: Talouden kasvu edellyttää lisää investointeja ja ratkaisuja osaamisvajeeseen
Suomen talouskasvun odotetaan asettuvan vuosina 2020–2021 noin yhteen prosenttiin, jos maailmantaloudessa ja suhdanteissa ei tapahdu mitään poikkeuksellista. Kasvumahdollisuuksia on kuitenkin monella alalla, kuten bio- ja kiertotaloudessa ja kaivosteollisuudessa.
Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön elinkeinopoliittisesta tilannekuvasta, joka julkaistiin 17.2.2020. Raportin mukaan talouskasvu saattaa edelleen hiipua vuosien 2020–2021 jälkeen, jos tuottavuuden nostamiseksi ei löydetä vaikuttavia keinoja eikä maailmankauppa elvy.
Lähiaikojen kehitysnäkymät epävarmat, mutta monella alalla kasvumahdollisuuksia
Yritysten tunnelma on odottava, sillä tulevaa on vaikea nähdä. Epävarmuus heijastuu siten, että investointien kasvu on tänä vuonna pysähtymässä. Myös tutkimus- ja kehitysmenojen vuosien 2017–2018 kasvupyrähdys on laantumassa, mutta näkymät vuosille 2020–2021 varovaisen myönteisiä. Kasvua rajoittaa lisäksi osaaja- ja osaamispula esimerkiksi ICT:ssä ja ohjelmistoalalla.
– Suomessa on kuitenkin monella toimialalla ja erikoistumisalueella merkittävää kasvupotentiaalia. Esimerkiksi bio- ja kiertotaloudessa, kaivosalalla, elintarvikealalla, diagnostiikassa ja fotoniikassa on monia Suomen kannalta kiinnostavia avauksia. Yritysten investointien matala taso ja osaavan työvoiman riittävyys herättävät kuitenkin huolta, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.
Raportin mukaan esimerkiksi kaivosalan ja malminetsinnän kasvu jatkuu. Yhteiskehittämishankkeita on valmisteltu muun muassa akkuklusterin, kaivosten ympäristövaikutusten, GTK:n koerikastustehtaan kehittämistyössä sekä geoenergian ja turvealueiden tutkimuksen alueilla. GTK:n, Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteinen kiertotalouskeskittymä on juuri perustettu Otaniemeen.
Tilannekuva koostuu TEM:n hallinnonalan näkemyksistä
Tilannekuva perustuu kyselyyn kahdeksalle työ- ja elinkeinoministeriön ohjaamalle organisaatiolle. Tilannekuvassa käsitellään muun muassa t&k-toimintaan, pääomasijoitusmarkkinoihin, viennin rahoitukseen, geoalaan ja markkinoiden toimivuuteen liittyviä ajankohtaisasioita. Raportti auttaa tarkentamaan kokonaiskuvaa talouden suunnasta sekä tukee ministeriön politiikkavalmistelua ja omistajaohjausta.
Tilannekuva julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Kussakin raportissa käsitellään myös vaihtuvia, temaattisia ajankohtaisaiheita. Tällä kertaa raportti sisältää katsaukset talousnäkymistä sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan tilasta Suomessa.