Alan Uutiset | 7.12.2017

Teollisuuden kriittiset raaka-aineet huolenaiheena Tukholmassa

Ruotsin teollisuusministeriö järjesti 23.11. Tukholmassa keskustelutilaisuuden, jonka aiheena oli teollisten innovaatioiden tarvitsemat kriittiset raaka-aineet. Huolenaiheeksi nousi muun muassa EU:n energiamurroksen synnyttämä raaka-ainekysyntä, joka ei täyty ellei nykyisiä kierrätysvaatimuksia päivitetä vastaamaan tulevia tarpeita.

kaivostmt

Tilaisuudessa puhunut, litium-akkuja tuottavan Northvoltin toimitusjohtajan Paolo Cerrutin mukaan Kiina on viimeisen 10 vuoden aikana hankkinut haltuunsa arviolta 70 prosenttia maapallon kobolttiesiintymistä.

- Eurooppa ei voi enää seurata tapahtumien kulkua sivustakatsojana. Se tarvitsee proaktiivista ulkopolitiikkaa, joka ottaa luonnonvarakysymykset nykyistä paremmin huomioon, Cerruti korosti.

Cerrutin mukaan EU ei selviä energiamurroksen synnyttämästä raaka-ainekysynnästä ellei sen nykyisiä kierrätysvaatimuksia päivitetä vastaamaan tulevia tarpeita.

Metallien kierrätykseen erikoistuneen Umicoren johtaja Jan Tytgat jatkoi toteamalla että teollistuneilla mailla on jo nyt mahdollisuus ottaa talteen jopa puolet kannettavissa tietokoneissa ja älypuhelimissa käytetystä koboltista.

Ruotsin talouspolitiikkaa seuraavan viraston edustaja Tobias Persson kertoi ruotsalaisen teräsyhtiön SSAB:n pyrkimyksistä muuttaa teräksen tuotanto ilmastoneutraaliksi korvaamalla teräksen karaistamisessa käytetty hiili vedyllä.

Persson ilmaisi samalla huolensa harvinaisten maametallien riittävyydestä. Energiamurroksen myötä strategisten metallien kysynnän odotetaan lisääntyvän kymmenen prosenttia vuodessa, mikä aiheuttaa huolta niiden saatavuudesta.

Raaka-aineiden kierrätykseen erikoistuneen Stena Metallin tutkimusjohtajan Christer Forsgrenin mielestä EU:n lainsäädäntöä tulisi muuttaa siten että kulutushyödykkeiden tuottajat olisivat velvollisia huolehtimaan käytöstä poistettujen tuotteiden raaka-aineiden talteenotosta ja kierrätyksestä. Lisäksi raaka-aineiden kierrätettävyys tulisi saada osaksi julkisia hankintoja koskevia vaatimuksia.

Lähde: Kestävän kaivostoiminnan verkoston uutiskirje 3/2017

Uusimmat artikkelit

18.6.2018 | Alan Uutiset

Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen markkinaehtoisesti merkittäviä määriä

Tuulivoima on Suomessa erittäin kilpailukykyistä ilman tukia. Tuulivoimaa tullaan rakentamaan Suomeen tulevina vuosina runsaasti markkinaehtoisesti, mikä tulee muuttamaan koko Suomen sähköjärjestelmää.

Uusi teknologiakeskus avattu Kuopioon, kehittää uutta kromausmenetelmää Suomessa

Uudenlaista kromipinnoitusteknologiaa Suomessa kehittävä teknologiakeskus on avattu Kuopioon. Sen perustamista edelsi miljoonan euron rahoituskierros, jonka kuopiolainen kasvuyritys Savroc Oy keräsi rakentaakseen keskuksen ja kiihdyttääkseen teknologian kansainvälistymistä. TripleHard-pinnoite on jo patentoitu kansainvälisillä markkinoilla. Vastaavaa menetelmää ei ole maailmanmarkkinoilla. 

15.6.2018 | Tutkimus ja koulutus

Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailun voittajaksi AEL:n työturvallisuuskoulutuksen malli

Opetushallitus järjesti keväällä 2018 kilpailun, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä, joilla oppilaitokset kehittävät turvallisuusosaamista ja turvallisia toimintatapoja yhteistyössä työelämän kanssa. Kilpailun voittajaksi valittiin Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n työturvallisuuskoulutuksen malli kiertotaloustoimijoille. Voittaja julkistettiin Koulutusalan johtamisen foorumissa 11. kesäkuuta.

Distence ja Houston Analytics yhteistyöhön – Teollinen IoT kohtaa tekoälyn

Yhteistyö mahdollistaa teollisille valmistajille helpon keinon siirtää toimintoketjunsa kertaheitolla tekoälyn ja alustatalouden aikakaudelle. Teolliset valmistajat voivat hyödyntää yhteistyön mahdollistamaa tiedon keruuta ja käyttämistä läpi koko toimintoketjunsa.

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Konecranes ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä mukaan pohjoismaiseen kiertotaloutta tutkivaan CIRCit-hankkeeseen

Caverion vastaamaan Pohjoismaiden toiseksi suurimman avoimen palvelinkeskuksen valvonnasta ja ylläpidosta

Caverion ja Telia Finland ovat tehneet sopimuksen Telian rakennuttaman uuden Helsinki Data Centerin valvonnasta sekä kiinteistön ylläpidosta. Helsingin Pitäjänmäkeen valmistuva avoin palvelinkeskus on Pohjoismaiden turvallisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin.