Alan Uutiset | 14.3.2019

Tukes siirtyy sähköiseen asiointiin

Asennus-, huolto- ja korjaustoimintaa harjoittavat yritykset voivat nyt asioida Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kanssa sähköisesti. Asiointipalvelussa voi tehdä sähkötöihin, kylmäalaan ja pelastustoimen laitteisiin liittyviä toiminta- ja muutosilmoituksia ja hakea henkilöpätevyyksiä sekä seurata käsittelyn kulkua. Aiemmin asiointi on hoidettu mm. lomakkeilla, jotka on allekirjoitettu ja lähetetty postitse Tukesiin.

CMMS

Voit tehdä sähköisessä asioinnissa seuraavien alojen toimintailmoituksia tai muutosilmoituksia:

 • sähkötyöt
 • kylmälaiteliikkeet
 • pelastustoimen laiteliikkeet.

Asiointipalvelussa voi myös hakea kylmäalan ja pelastustoimen laiteliikkeiden henkilöpätevyyksiä.

Lisäksi kasvinsuojelututkintojen järjestäjät ilmoittavat tutkinnon suorittaneiden tiedot Tukesiin asiointipalvelun kautta.

Tukesin sähköiset palvelut sijaitsevat osoitteessa  https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut .

Sujuvaa asiointia 

- Palvelujen sähköistämisen tavoite on asioinnin sujuvoittaminen: voit laittaa asioita vireille ja seurata niiden edistymistä helposti. Lisäksi voit palvelun kautta vastata mahdollisiin lisätietopyyntöihin. Kun asia on käsitelty Tukesissa, saat päätöksestä ilmoituksen sähköpostiisi, kertoo TUKES lehdistötiedotteessa.

Jotta voit asioida palvelussa, käytössäsi pitää olla toimiva sähköpostiosoite. Asiointipalvelun käyttö edellyttää niin sanottua vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla.

Asiointipalvelussa olevat ilmoitukset

Yrityksen tai yhteisön nimissä tai yksityishenkilönä voi tehdäseuraavat Tukesin ilmoitukset tai hakemukset:

 • toimintailmoitus sähkötöistä (y-tunnus)
 • yksityishenkilön ilmoitus sähköurakoinnista
 • ilmoitus kertaluonteisesta sähkötyöstä
 • sähkötyötoimintaa koskeva muutos
 • kylmäalan pätevyyshakemus F-kaasuja käsitteleville
 • kylmälaiteliikkeen toimintailmoitus
 • kylmälaiteliikkeen toimintaa koskeva muutos
 • pelastustoimen laitteiden asennus-, huolto- ja tarkastusliikkeiden vastuuhenkilön pätevyyshakemus
 • pelastustoimen laitteiden asennus-, huolto- ja tarkastusliikkeen toimintailmoitus
 • pelastustoimen laiteliikettä koskeva muutos
 • ilmoitus kasvinsuojelututkinnon suorittaneista.

Asiakasnumerot poistuvat

Aiemmin käytössä olleet toiminnanharjoittajien, eli yritysten tai yksityishenkilöiden, erilliset Tukesin asiakasnumerot jäävät asiointipalvelussa pois käytöstä. Tukes rekisteröi jatkossa asiakkaat y-tunnuksen mukaisesti.

Yritysten toimintaoikeudet ja kylmäalan ja pelastustoimen laiteliikkeiden vastuuhenkilöiden pätevyydet voi jatkossakin tarkistaa Tukesin verkkosivuilta osoitteesta  rekisterit.tukes.fi .

- Kaikki vastuuhenkilöiden tiedot eivät ole julkisessa rekisterissä vielä ajan tasalla järjestelmän käyttöönottoruuhkan vuoksi.

Uusimmat artikkelit

20.3.2019 | Alan Uutiset

Tekoäly uudistaa teollisuuden palveluita, kunnossapitoa ja työturvallisuutta

Uusi Teollisuus ja Advanced Engineering -tapahtumat alkavat tänään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa ja ovat avoinna kävijöille keskiviikosta torstaihin 20.−21.3.2019.

Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

15.3.2019 | Kumppaniartikkeli

Konecranesin asiakasportaali on kunnossapitopalvelun tiedonlähde

Konecranes tuo teollisen internetin edut asiakkaiden ulottuville yourKONECRANES-asiakasportaalin kautta. Asiakasportaali yhdistää laitteiden reaaliaikaisen käyttö- ja kuntotiedon järjestelmällisen kunnossapidon tuottamaan tietoon. Portaalin uusimpana ominaisuutena on online-raportointinäkymä, jonka kautta asiakkaat saavat reaaliajassa tiedot valmistuneesta huollosta digitaalisessa muodossa.

Tamspark tuo esiin additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuja Tampereen Advanced Engineering -messuilla

Automaatiosta ja additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuista tulee tärkeitä kilpailukeinoja yrityksille, jotka haluavat nostaa tuotantonsa seuraavalle tasolle. Suomalainen 3D-tulostuskoneiden maahantuoja ja toimittaja Tamspark esittelee näitä mahdollisuuksia Tampereella 20.–21.3.2019 järjestettävillä Advanced Engineering -messuilla.

LST Etävalvonta auttaa vähentämään tuotannon hallitsemattomia käyttökatkoja

LST Teollisuuspalvelu esittelee Uusi Teollisuus -messuilla langattoman kunnonvalvontapalvelun LST Etävalvonta -palvelun, joka on tärkeä osa teollisuuden riskienhallintaa.

Finavia kasvattaa aurinkovoiman tuotantoa tuntuvasti

Helsinki-Vantaan terminaalin katolle asennetaan parhaillaan uusia aurinkopaneeleja. Ne kuuluvat Finavian aurinkovoimalaan, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön vajaat kaksi vuotta sitten. Paneeleja tulee lisää myös ensi vuonna avattavan parkkitalon julkisivuun.

12.3.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konecranes perustaa datalaboratorion Ranskaan

Konecranes ilmoitti perustavansa datalaboratorion Ranskaan Lyonin kaupunkiin. Taustalla on pyrkimys lisätä tuotteiden, palveluiden ja toimintojen digitaalisuutta teollisen internetin hyötyjen valjastamiseksi. Konecranesilla on etävalvonnassa 20 000 laitetta maailmanlaajuisesti ja digitaaliset elinkaarenaikaiset tiedot yli 600 0000 laitteesta. Yhtiöllä onkin vahva usko siihen, että datan hyödyntämiseen perustuva arvonluonti tulee mullistamaan materiaalinkäsittelyteollisuuden.