Alan Uutiset | 14.3.2019

Tukes siirtyy sähköiseen asiointiin

Asennus-, huolto- ja korjaustoimintaa harjoittavat yritykset voivat nyt asioida Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kanssa sähköisesti. Asiointipalvelussa voi tehdä sähkötöihin, kylmäalaan ja pelastustoimen laitteisiin liittyviä toiminta- ja muutosilmoituksia ja hakea henkilöpätevyyksiä sekä seurata käsittelyn kulkua. Aiemmin asiointi on hoidettu mm. lomakkeilla, jotka on allekirjoitettu ja lähetetty postitse Tukesiin.

CMMS

Voit tehdä sähköisessä asioinnissa seuraavien alojen toimintailmoituksia tai muutosilmoituksia:

 • sähkötyöt
 • kylmälaiteliikkeet
 • pelastustoimen laiteliikkeet.

Asiointipalvelussa voi myös hakea kylmäalan ja pelastustoimen laiteliikkeiden henkilöpätevyyksiä.

Lisäksi kasvinsuojelututkintojen järjestäjät ilmoittavat tutkinnon suorittaneiden tiedot Tukesiin asiointipalvelun kautta.

Tukesin sähköiset palvelut sijaitsevat osoitteessa  https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut .

Sujuvaa asiointia 

- Palvelujen sähköistämisen tavoite on asioinnin sujuvoittaminen: voit laittaa asioita vireille ja seurata niiden edistymistä helposti. Lisäksi voit palvelun kautta vastata mahdollisiin lisätietopyyntöihin. Kun asia on käsitelty Tukesissa, saat päätöksestä ilmoituksen sähköpostiisi, kertoo TUKES lehdistötiedotteessa.

Jotta voit asioida palvelussa, käytössäsi pitää olla toimiva sähköpostiosoite. Asiointipalvelun käyttö edellyttää niin sanottua vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla.

Asiointipalvelussa olevat ilmoitukset

Yrityksen tai yhteisön nimissä tai yksityishenkilönä voi tehdäseuraavat Tukesin ilmoitukset tai hakemukset:

 • toimintailmoitus sähkötöistä (y-tunnus)
 • yksityishenkilön ilmoitus sähköurakoinnista
 • ilmoitus kertaluonteisesta sähkötyöstä
 • sähkötyötoimintaa koskeva muutos
 • kylmäalan pätevyyshakemus F-kaasuja käsitteleville
 • kylmälaiteliikkeen toimintailmoitus
 • kylmälaiteliikkeen toimintaa koskeva muutos
 • pelastustoimen laitteiden asennus-, huolto- ja tarkastusliikkeiden vastuuhenkilön pätevyyshakemus
 • pelastustoimen laitteiden asennus-, huolto- ja tarkastusliikkeen toimintailmoitus
 • pelastustoimen laiteliikettä koskeva muutos
 • ilmoitus kasvinsuojelututkinnon suorittaneista.

Asiakasnumerot poistuvat

Aiemmin käytössä olleet toiminnanharjoittajien, eli yritysten tai yksityishenkilöiden, erilliset Tukesin asiakasnumerot jäävät asiointipalvelussa pois käytöstä. Tukes rekisteröi jatkossa asiakkaat y-tunnuksen mukaisesti.

Yritysten toimintaoikeudet ja kylmäalan ja pelastustoimen laiteliikkeiden vastuuhenkilöiden pätevyydet voi jatkossakin tarkistaa Tukesin verkkosivuilta osoitteesta  rekisterit.tukes.fi .

- Kaikki vastuuhenkilöiden tiedot eivät ole julkisessa rekisterissä vielä ajan tasalla järjestelmän käyttöönottoruuhkan vuoksi.

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

26.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.